Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje


Czy muzyka wpływa na wzrost zysków restauracji? Dyskusje dotyczące tego tematu trwają od dawna. Nikt do tej pory nie przedstawił jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tezy. Restauratorzy (na których ciąży obowiązek płacenia za puszczaną w lokalu muzykę) wręcz przekonują, że takiego związku nie ma.

Bez względu na różne opinie pewne jest to, że odpowiednio dobrana muzyka pomaga wykreować wizerunek restauracji, podkreślić zastosowany w niej wystrój i przyciągnąć do lokalu konkretną grupę klientów.

Planowanie systemu dźwiękowego w lokalu, powinno odbywać się już na wstępnym etapie projektowania wystroju i wyposażenia. Warto w tej fazie prac, skorzystać z pomocy specjalisty do spraw systemu dźwiękowego. Taki ekspert pomoże ocenić poziom akustyki w budynku, aby stworzyć odpowiednio zrównoważony system oraz zablokować irytujące dźwięki.

Oczywiście wybór odpowiedniego systemu, uzależniony jest od możliwości finansowych - to czynnik którego nie da się w żaden prosty sposób pominąć.

Jeśli jednak ambicją restauratora jest najwyższy standard świadczonych usług, warto zainwestować w system dobrej jakości. Wybredni klienci topowych restauracji mają duże wymagania odnośnie jakości dźwięku.

Równie istotnym czynnikiem jest dobór repertuaru. Innego rodzaju muzyki oczekują goście pubu czy nocnego klubu, a odmienne gusta mają klienci eleganckiej restauracji.

Warto wziąć pod uwagę zwyczaje klientów. Jeśli przeglądają w lokalu prasę, bądź czytają książki - powinni mieć zapewniony spokój. Zbyt głośna muzyka może przeszkadzać w skupieniu się na tych zajęciach. Skutek może być odwrotny od zamierzonego.

Wiele lokali zyskuje na popularności dzięki muzyce granej "na żywo". Relaksujące dźwięki fortepianu czy harfy dodadzą uroku romantycznej kolacji. Występy grup rockowych zachęcą do zabawy w piątkowy wieczór, spędzany w gronie znajomych.

Stworzenie własnej sceny wymaga wielu przygotowań. Punktowe oświetlenie podkreśli nastrój. Wtyczki powinny, w miarę możliwości, zostać zlokalizowane w dogodnym miejscu. Podłoga musi być w stanie utrzymać ciężkie instrumenty muzyczne (do 455 kg na fortepian). Projektant wnętrz powinien zaproponować miejsce na instrumenty muzyczne.

Muzyka pozwala m.in. stłumić odgłosy wydobywające się z kuchni. Stanowi to istotny czynnik poprawiający komfort gości. Wizyta w restauracji ma  relaksować. Trudno znaleźć spokój wśród dźwięków dochodzących z zaplecza.

Równie istotne jest puszczanie muzyki w kuchni oraz pomieszczeniach dla personelu. Muzyka zwiększa wydajność pracy i łagodzi stres. Trzeba jedynie upewnić się czy nie jest za głośna oraz czy nie koliduje z muzyką włączaną na sali jadalnej.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją: Projektowanie restauracji: wystrój  i wyposażenie, autorstwa: Sharon L. Fuller.

null

Zobaczcie Państwo :
 

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki

 

Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji

 

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"Muzyka w Lokalu Wolna od ZAiKS"
(15.08.2010 - 10:21)  (Fidel.com.pl)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000