Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji


Zieleń oraz kwitnące rośliny na zewnątrz i w środku restauracji stanowią wspaniałe elementy dekoracyjne.

Atrakcyjna architektura zieleni może rozjaśnić monotonne otoczenie oraz zakryć nieestetyczne elementy znajdujące się na zewnątrz restauracji (tj. śmietnik, sąsiednie budynki, ulice).

Rośliny ogrywają również inną niebagatelną rolę - filtrują powietrze i wytwarzają tlen. Lilie, draceny i bluszcz angielski naturalnie oczyszczają powietrze.

Podczas planowania obszarów zieleni w restauracji należy pamiętać, że różne rośliny wymagają odpowiedniego nasłonecznienia, temperatury i wilgotności.

Dostęp do światła i odpowiedni system zraszania zapewni im prawidłowy rozwój. Warto wyposażyć zatem półki na kwiaty w otwory odpływowe.

Zwiędłe rośliny, opadające żółtawe liście nie stanowią wymarzonej otoczki dla eleganckiej kolacji. Pnącza nie mogą bezwładnie zwisać. Trzeba uformować je w taki sposób, aby uatrakcyjniały restaurację w oczach gości.

Wybierając kwiaty należy unikać tych, które wydzielają nieprzyjemne zapachy, mają kolczaste gałęzie, kłujące liście albo zawierają toksyny.

Decydując się na wyposażenie restauracji w elementy zieleni, warto pamiętać o regularnej zmianie  pozycji roślin doniczkowych i ich przesadzaniu.

Dzięki dobremu rozplanowaniu zieleni można stworzyć m.in. oryginalne przejście do sali jadalnej, albo utworzyć ciekawe miejsce w „poczekalni”.

W towarzystwie dodatkowych elementów: płytek ceramicznych lub kamiennych, stawu z rybkami, rzeźb, fontanny, strumyków, nastrojowego oświetlenia oraz wanienki dla ptaków rośliny mogą stanowić wspaniałą dekorację parkingu.

W restauracyjnych ogródkach rośliny zapewnią osłonę od wiatru, hałasu oraz nadmiernego słońca. Donice z niskimi krzewami lub pergole z kwiatami – bez wątpienia dodatkowo ożywią i ozdobią ogródek tworząc przyjemną enklawę zieleni.

Poprzez zastosowanie kolorowych doniczek, żardynier, wiszących koszy kwiatów, beczułek a nawet starych artykułów kuchennych można stworzyć przenośne ogrody – co w efekcie urozmaici surowy wystrój lokalu.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją Projektowanie restauracji: wystrój i wyposażenie autorstwa: Sharon L. Fuller.

null

Zobaczcie Państwo :
 

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki

 

Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji

 

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robot - Coupe Rational Robvita LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000