Zieleń oraz kwitnące rośliny na zewnątrz i w środku restauracji stanowią wspaniałe elementy dekoracyjne.
Atrakcyjna architektura zieleni może rozjaśnić monotonne otoczenie oraz zakryć nieestetyczne elementy znajdujące się na zewnątrz restauracji (tj. śmietnik, sąsiednie budynki, ulice).
Rośliny ogrywają również inną niebagatelną rolę - filtrują powietrze i wytwarzają tlen. Lilie, draceny i bluszcz angielski naturalnie oczyszczają powietrze.
Podczas planowania obszarów zieleni w restauracji należy pamiętać, że różne rośliny wymagają odpowiedniego nasłonecznienia, temperatury i wilgotności.
Dostęp do światła i odpowiedni system zraszania zapewni im prawidłowy rozwój. Warto wyposażyć zatem półki na kwiaty w otwory odpływowe.
Zwiędłe rośliny, opadające żółtawe liście nie stanowią wymarzonej otoczki dla eleganckiej kolacji. Pnącza nie mogą bezwładnie zwisać. Trzeba uformować je w taki sposób, aby uatrakcyjniały restaurację w oczach gości.
Wybierając kwiaty należy unikać tych, które wydzielają nieprzyjemne zapachy, mają kolczaste gałęzie, kłujące liście albo zawierają toksyny.
Decydując się na wyposażenie restauracji w elementy zieleni, warto pamiętać o regularnej zmianie pozycji roślin doniczkowych i ich przesadzaniu.
Dzięki dobremu rozplanowaniu zieleni można stworzyć m.in. oryginalne przejście do sali jadalnej, albo utworzyć ciekawe miejsce w „poczekalni”.
W towarzystwie dodatkowych elementów: płytek ceramicznych lub kamiennych, stawu z rybkami, rzeźb, fontanny, strumyków, nastrojowego oświetlenia oraz wanienki dla ptaków rośliny mogą stanowić wspaniałą dekorację parkingu.
W restauracyjnych ogródkach rośliny zapewnią osłonę od wiatru, hałasu oraz nadmiernego słońca. Donice z niskimi krzewami lub pergole z kwiatami – bez wątpienia dodatkowo ożywią i ozdobią ogródek tworząc przyjemną enklawę zieleni.
Poprzez zastosowanie kolorowych doniczek, żardynier, wiszących koszy kwiatów, beczułek a nawet starych artykułów kuchennych można stworzyć przenośne ogrody – co w efekcie urozmaici surowy wystrój lokalu.
Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją Projektowanie restauracji: wystrój i wyposażenie autorstwa: Sharon L. Fuller.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.