Obecnie wszystkie nowoczesne kuchnie wyposażone są w piece konwekcyjno-parowe. Urządzenia te zapewniają szerokie spektrum zastosowania: gotowanie, blanszowanie, pieczenie, kombinowaną obróbkę termiczno-parową, regenerację, pieczenie z sondą oraz gotowanie/pieczenie niskotemperaturowe.
Zasada działania pieców konwekcyjno-parowych jest prosta – wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę. Powietrze dostaje się następnie do filtrów, gdzie jest oczyszczane z drobinek tłuszczu, które wracają do wentylatorów. Ponadto do komory z powietrzem dodaje się parę wodną, dzięki czemu obróbka termiczna potraw w piecach konwekcyjno-parowych jest szybsza, a dania nie ulegają wysuszeniu.
Piece konwekcyjno-parowe posiadają przewagę nad tradycyjnymi urządzeniami do obróbki termicznej potraw: znacznie obniżają koszty prowadzenia lokalu gastronomicznego, gdyż krótszy czas gotowania, pieczenia itp. oznacza oszczędność energii – piece konwekcyjno-parowe zużywają jej o około 30% mniej.
Kolejną zaletą tych urządzeń jest oszczędność produktu – piece konwekcyjno-parowe wykorzystują nawet o 95% mniej tłuszczu, niż tradycyjne urządzenia. Ponadto w trakcie obróbki termicznej potrawy tracą jedynie niewielką część masy i objętości. W przypadku mięs jest to 5-25%, podczas gdy przygotowywanie dań mięsnych w tradycyjnych urządzeniach oznacza straty masy rzędu 30-40%. Poza tym starsze metody obróbki termicznej powodują utratę witamin oraz około 17% masy warzyw. Tymczasem piece konwekcyjno-parowe w ogóle nie powodują tego typu strat w podobnych produktach.
Piece konwekcyjno-parowe rzadko się psują. Awarie, które występują w tych urządzeniach, wynikają raczej z niewłaściwej eksploatacji – na przykład niedokładnego ich czyszczenia.
Należy przy tym pamiętać, że piece konwekcyjno-parowe służą do przygotowywania większych ilości produktu – nie opłaca się po prostu piec w nich na przykład dwóch kawałków kurczaka. Aby urządzenia te sprawnie i długo działały, zapewniając najlepszą jakość potraw, trzeba w nich obrabiać dania w miarę jednorodne, to znaczy takie, które mają podobną temperaturę i wilgotność obróbki. Próba przygotowania dwóch potraw, w tym jednej na parze, a drugiej – pieczonej, skończy się niepowodzeniem.
Firmy, które sprzedają piece konwekcyjno – parowe:
- Convotherm – producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS – Systemem zamkniętym
- Dora Metal – piece konwekcyjno-parowe – producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
- Fagor – urządzenia firmy oferowane są na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem
- Fredomatic – piece konwekcyjno-parowe – firma dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w każdej kuchni
- Gama – dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
- Gort – Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
- Klimatex – firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
- Kromet – piece konwekcyjno-parowe – producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
- Küppersbusch Polska – producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
- MIG – największa firma w regionie północno-wschodnim Polski w branży wyposażenia lokali gastronomicznych, sklepów oraz wentylacji, chłodnictwa, klimatyzacji
- Raptor – piece konwekcyjno-parowe – firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i wiele innych
- Rational – od kilku lat obecności na rynku polskim firma specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
- Sunny Wind Poland – w ofercie firmy znajduje się szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów i wiele innych
- Tanake – piece konwekcyjno-parowe – firma projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Przedsiębiorstwo ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
- Tewa – podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.