Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Piece konwekcyjno – parowe


Obecnie wszystkie nowoczesne kuchnie wyposażone są w piece konwekcyjno-parowe. Urządzenia te zapewniają szerokie spektrum zastosowania: gotowanie, blanszowanie, pieczenie, kombinowaną obróbkę termiczno-parową, regenerację, pieczenie z sondą oraz gotowanie/pieczenie niskotemperaturowe.
 
Zasada działania pieców konwekcyjno-parowych jest prosta – wentylatory przetłaczają gorące powietrze przez komorę. Powietrze dostaje się następnie do filtrów, gdzie jest oczyszczane z drobinek tłuszczu, które wracają do wentylatorów. Ponadto do komory z powietrzem dodaje się parę wodną, dzięki czemu obróbka termiczna potraw w piecach konwekcyjno-parowych jest szybsza, a dania nie ulegają wysuszeniu.
 
Piece konwekcyjno-parowe posiadają przewagę nad tradycyjnymi urządzeniami do obróbki termicznej potraw: znacznie obniżają koszty prowadzenia lokalu gastronomicznego, gdyż krótszy czas gotowania, pieczenia itp. oznacza oszczędność energii – piece konwekcyjno-parowe zużywają jej o około 30% mniej.
 
Kolejną zaletą tych urządzeń jest oszczędność produktu – piece konwekcyjno-parowe wykorzystują nawet o 95% mniej tłuszczu, niż tradycyjne urządzenia. Ponadto w trakcie obróbki termicznej potrawy tracą jedynie niewielką część masy i objętości. W przypadku mięs jest to 5-25%, podczas gdy przygotowywanie dań mięsnych w tradycyjnych urządzeniach oznacza straty masy rzędu 30-40%. Poza tym starsze metody obróbki termicznej powodują utratę witamin oraz około 17% masy warzyw. Tymczasem piece konwekcyjno-parowe w ogóle nie powodują tego typu strat w podobnych produktach.
 
Piece konwekcyjno-parowe rzadko się psują. Awarie, które występują w tych urządzeniach, wynikają raczej z niewłaściwej eksploatacji – na przykład niedokładnego ich czyszczenia.
 
Należy przy tym pamiętać, że piece konwekcyjno-parowe służą do przygotowywania większych ilości produktu – nie opłaca się po prostu piec w nich na przykład dwóch kawałków kurczaka. Aby urządzenia te sprawnie i długo działały, zapewniając najlepszą jakość potraw, trzeba w nich obrabiać dania w miarę jednorodne, to znaczy takie, które mają podobną temperaturę i wilgotność obróbki. Próba przygotowania dwóch potraw, w tym jednej na parze, a drugiej – pieczonej, skończy się niepowodzeniem.
 
 
Firmy, które sprzedają piece konwekcyjno – parowe:
  • Convotherm – producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS – Systemem zamkniętym
     
  • Dora Metal – piece konwekcyjno-parowe – producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
     
  • Fagor – urządzenia firmy oferowane są na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem
     
  • Fredomatic – piece konwekcyjno-parowe – firma dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w każdej kuchni
     
  • Gama – dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
     
  • Gort – Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
     
  • Klimatex – firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
     
  • Kromet – piece konwekcyjno-parowe – producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
     
  • Küppersbusch Polska – producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
     
  • MIG – największa firma w regionie północno-wschodnim Polski w branży wyposażenia lokali gastronomicznych, sklepów oraz wentylacji, chłodnictwa, klimatyzacji
     
  • Raptor – piece konwekcyjno-parowe – firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i wiele innych
     
  • Rational – od kilku lat obecności na rynku polskim firma specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
     
  • Sunny Wind Poland – w ofercie firmy znajduje się szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów i wiele innych
     
  • Tanake – piece konwekcyjno-parowe – firma projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Przedsiębiorstwo ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
     
  • Tewa – podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Wyposażenie restauracji
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Urządzenia gastronomiczne
Sprzęt gastronomiczny
Sprzęt barmański
Piece konwekcyjno-parowe
 
Chemia do restauracji
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble hotelowe
Meble gastronomiczne
Zmywarki do restauracji
Odzież i tekstylia
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



"piec konwekcyjno-parowy "
(15.02.2010 - 22:29)  (Michał)
"rational polecam"
(18.02.2010 - 16:11)  (danio)
"piece"
(09.04.2010 - 16:02)  (arsenal)
"piec konwekcyjno parowy"
(22.12.2010 - 11:27)  (Grzegorz Marszałek )
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000