Chemia do gastronomii – to konieczny wydatek, kiedy prowadzi się restaurację, bar czy pub. Lokale korzystają z licznych sprzętów i urządzeń, których czyszczenie wymaga stosowania specjalnych preparatów.
Warto skorzystać z ofert firm, których środki przeznaczone są dla konkretnego sektora. Chemia stworzona specjalnie do gastronomii gwarantuje jakość i bezpieczeństwo stosowania.
Higiena to dzisiaj podstawa. Z jednej strony restauracje wdrażają programy HACCP w kuchni, aby zagwarantować bezpieczeństwo żywności. Nie wolno jednak zapomnieć o innych aspektach utrzymania czystości – chemia do gastronomii pomaga tam, gdzie higiena ma kluczowe znaczenie.
Kiedy kupuje się chemię do gastronomii, warto pamiętać o następujących kwestiach, które sprawią, że stosowane w lokalu środki czyszczące spełnią swoją rolę:
- Unikanie ciasnych rogów. Niektóre powierzchnie czyści się o wiele łatwiej, niż inne. Nic tak nie kumuluje brudu i bakterii, jak wąskie i ciasne rogi i szpary. Należy zwrócić szczególną uwagę na takie miejsca – chemia do gastronomii sprawdza się przy ich czyszczeniu.
- Trzeba kilka razy dziennie dokładnie czyścić miejsca, gdzie myje się naczynia i usuwa odpadki. Te obszary zawsze powinny znajdować się z dala od zasięgu wzroku klientów. Goście nie mogą zobaczyć lokomotywy napędzającej lokal. Wszystkie pudła, puste stojaki na naczynia i brudne szklanki powinny być trzymane poza polem widzenia klientów, podobnie jak wanienki pod barem albo na zapleczu. W takich miejscach gromadzi się sporo bakterii i brudu – chemia do gastronomii pomoże się uporać z tym problemem.
- Warto przeprowadzić eksperyment, który pokazuje wszystkim pracownikom, jakie znaczenie ma chemia do gastronomii. W tym celu trzeba wykorzystać jakąś substancję fluorescencyjną i czarne światło. Pracownicy zanurzają dłonie we fluorescencyjnej substancji, a potem je myją. Następnie trzymają przez chwilę swoje ręce pod czarnym światłem – dzięki temu mogą się przekonać, ile brudu i bakterii znajduje się nadal na ich skórze. Następnie myją dłonie przy użyciu odpowiedniej chemii do gastronomii i znowu umieszczają je pod czarnym światłem. Tego typu ćwiczenia można także wykonywać na sprzęcie trwałym w restauracji – meblach, wyposażeniu i naczyniach. Dzięki temu każda osoba w lokalu widzi, jak na jakość usług wpływa odpowiednio dobrana i stosowana chemia do gastronomii.
Firmy, które sprzedają środki chemiczne dla gastronomii:
- Ecolab – chemia do gastronomii – globalny lider w zakresie mycia, dezynfekcji, bezpieczeństwa żywności oraz szeroko pojętych systemów higieny
- Les Higiena – od 1993 roku zajmuje się sprzedażą artykułów higieniczno - papierniczych na terenie całego kraju.
- Reinex – chemia do gastronomii – producent profesjonalnych środków czystości. Specjalizuje się w produkcji środków utrzymania czystości dla hoteli, kuchni, szpitali.
- Tork – marka kompletnych systemów higienicznych do łazienek instytucjonalnych i kuchni oraz czyściw przemysłowych do zakładów produkcyjnych i warsztatów.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.