Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Show kitchen zachwyca gości


Występy „na żywo” kulinarnych mistrzów przyciągają do restauracji coraz większą rzeszę sympatyków dobrego jedzenia i amatorów gotowania. Miłośnicy jedzenia uwielbiają oglądać show związany z jego przygotowaniem.

Coraz bardziej popularne miejsca w restauracji to te, z których rozprzestrzenia się widok na całą pracę w kuchni. Goście restauracji stają się publicznością, uczestnikami niesamowitego spektaklu, a kucharze – artystami.

Specjalne „stoliki szefa kuchni” albo „stoliki kuchenne” to nowy trend w restauracjach. W Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej, zagorzali fani jedzenia potrafią czekać miesiącami na te upragnione miejsca w restauracji. Nawet mniej znane lokale, posiadają takie miejsca (warto wspomnieć, iż bardzo dochodowe), z których klienci mogą oglądać poczynania szefa kuchni.

Sukcesywnie wzrasta liczba osób zainteresowanych oglądaniem procesu przygotowywania potraw w restauracjach. Jednak wprowadzenie kuchni na front oznacza dla kucharzy i pracowników całkowicie inne środowisko pracy.

Podczas projektowania kuchni na pokaz należy podkreślić jej teatralność. Taka ekspozycja kuchni oznacza zatem konieczność zakupu droższego sprzętu. Typowe urządzenia, przetarte i pokryte cienką warstwą cynku, nie świadczą zbyt dobrze o lokalu. Projektowanie kuchni pod względem wyglądu, a nie funkcjonalności niestety wiąże ze znacznie większymi kosztami.

Warto również zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii:

Klienci powinni czuć się w restauracji wyjątkowo bezpiecznie. Powinni siedzieć z dala od miejsca potencjalnego ryzyka. Niektórzy goście preferują miejsca przy stole, który oddzielony jest niewielką ścianą lub kotarą od miejsca pracy. Należy również dokładnie przeanalizować przepisy prawne dotyczące ochrony zdrowia.

Wysoka temperatura czy hałas mogą być prawdziwym koszmarem dla gości. Niezbędna będzie zatem inwestycja w klimatyzację oraz  instalację sytemu dźwiękowego, który wytłumi drażniące uszy dźwięki.

Meble i urządzenia powinny być wykonane z materiałów, które łatwo można wyczyścić. Otwarta kuchnia musi wyglądać na czystą, świeżą i kuszącą.

„Mniej atrakcyjne” prace kuchenne powinny być wykonywane za zamkniętymi drzwiami. Prawidłowe ułożenie stolików to takie, z których widać kuchnię, ale nie pomieszczenie do zmywania naczyń.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją: Projektowanie restauracji: wystrój  i wyposażenie, autorstwa: Sharon L. Fuller.

null

Zobaczcie Państwo :
 

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki

 

Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji

 

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000