Owoce morza na stałe zagościły w menu wielu restauracji. Do niedawna traktowane jak prawdziwe rarytasy, coraz częściej spożywane są przez przeciętnego konsumenta.
Restauratorzy coraz chętniej serwują owoce morza. Lekkie i zdrowe frutti di mare dostępne są w ofercie wielu lokali. Przedsiębiorstwa gastronomiczne sukcesywnie poszerzają tę ofertę. Owoce morza są smaczne i stanowią niezastąpione źródło jodu, selenu oraz fluoru.
Tradycyjnie owoce morza związane są z dietą śródziemnomorską. Zapewne odgrywały ogromną rolę w odżywianiu już od początków dziejów człowieka – zbierano je jeszcze zanim ludzie nauczyli się uprawy ziemi. I nie ma się co dziwić – frutti di mare posiadają wysoką wartość odżywczą.
Do owoców morza zalicza się:
- skorupiaki, które mają zewnętrzny szkielet – na przykład homary, langusty oraz kraby i krewetki;
- mięczaki, które zazwyczaj chroni muszla – w tym ostrygi, omułki, małże, ślimaki oraz głowonogi, np. kałamarnice.
Należy pamiętać, że frutti di mare są zwierzętami, zatem zawierają cholesterol, którego najwięcej można znaleźć w ikrze – a więc i w kawiorze. Ich składnikiem jest także wysokowartościowe białko oraz witaminy z grupy B – w tym witamina B12, która odpowiada za tworzenie krwi. Co ciekawe, owoce morza działają jak afrodyzjak, ponieważ zawierają dużą ilość cynku.
Firmy, które sprzedają owoce morza:
- Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.