Przyprawy gastronomiczne, choć stosowane w znikomych ilościach, wpływają na smak, aromat, a nawet na wygląd dania.
Niegdyś były warte fortunę, rozbudzały wyobraźnię a niekiedy... prowadziły do wojen! W przeszłości stosowano je do celów magicznych i leczniczych. Dzisiaj przyprawy gastronomiczne stanowią podstawowy składnik każdej potrawy.
Od tysiącleci wokół przypraw gastronomicznych tworzyła się cała infrastruktura handlowa, w tym szlaki, które prowadziły z Chin i Indii przez kraje arabskie – aż do Europy. Ponoć ogromne bogactwa biblijnego króla Salomona brały się właśnie z handlu przyprawami gastronomicznymi. Między innymi w celu zdobycia przypraw z iberyjskich portów wyruszały wyprawy morskie Krzysztofa Kolumba, zakończone odkryciem Ameryki oraz Ferdynanda Magellana, których skutkiem było opłynięcie kuli ziemskiej pierwszy raz w dziejach.
Szczególną wyobraźnię rozpalają egzotyczne przyprawy gastronomiczne – w tym szafran – najdroższa przyprawa świata – zbierana z krokusów. Potrafi barwić potrawy na żółto. Aby uzyskać kilogram szafranu, trzeba zebrać pyłek z pojedynczych słupków krokusa aż ze 170 tysięcy kwiatów. Między innymi o pola szafranowe w Kaszmirze od wielu lat toczy się spór pomiędzy Indiami a Pakistanem.
Do przypraw gastronomicznych należą:
- przyprawy ziołowe: bazylia, estragon, cząber, gorczyca biała, goździkowiec, kminek, kolendra, koper, lebiodka, lubczyk, majeranek, melisa, pieprz, rzeżucha, szafran, szałwia i tymianek;
- przyprawy warzywne: cebula, chrzan, czosnek, pietruszka i szczypiorek;
- przyprawy korzenne: chili, cynamon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kurkuma, papryka, wanilia, ziele angielskie;
- przyprawy inne: bakalie, cukier, keczup, majonez, miód, musztarda, ocet, sok z cytryny, sos sojowy, sól;
- mieszanki ziołowe: przyprawa pięciu smaków (mieszanka chińska), zioła prowansalskie, bouquet garni czy garam masala.
Popularność kuchni orientalnych spowodowała znaczy wzrost oferty przypraw gastronomicznych na rynku polskim. Dziś poza majerankiem, liściem laurowym czy cynamonem Polacy coraz odważniej sięgają po kardamon czy curry. Bez szerokiego spektrum przypraw nie może się obejść żadna restauracja. Ważna jest przede wszystkim jakość dania, ją uzyskuje się dzięki przyprawom gastronomicznym.
Firmy, które sprzedają przyprawy gastronomiczne:
- Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
- Unilever – produkty łączą w sobie wyśmienite walory smakowe z najwyższym z możliwych poziomem jakości zdrowotnej.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>> Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|