Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Koktajl bar Woda O...
Zjawiskowa restaur...
Green Caffè N...
The Plate – ...
Nowe Menu Konesera
Qubus Hotel otwier...
Organic Coffee roz...
Green Caffè N...
Paladar – ka...
Sieć kantyn Aï...
Hotel Moniuszko na...
Przemysław Langows...
Nowy Szef Kuchni i...
Happy Art Hours...
Totalnie nowe, wyj...
Wyjątkowe otwarcie...
Hotelowa odwilż ce...
Budowa Hotelu Numb...
Nowe miejsce spotk...
Jazzowe walentynki...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Winterhalter Polska
Smoker
Manitowoc Foodservice
Tableart Tomasz Miszcz...
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Artykuły spożywcze
Pizzola
Iglotex
Belgium`s Best
Menos
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Sosy i marynaty do gastronomii


Odpowiednio dobrane sosy do gastronomii stanowią zwieńczenie każdego dania, bez względu na to, czy jest ono przygotowywane w domowej kuchni, czy w lokalu gastronomicznym. Z kolei marynaty do gastronomii znacząco wpływają na smak i wyrazistość mięsa.
 
Sosy i marynaty do gastronomii nadają produktom nie tylko niepowtarzalny smak i aromat – nadają im charakter. Dlatego też receptury najlepszych mistrzów kulinarnych chronione są jak prawdziwe skarby.
 
Oferta firm produkujących gotowe sosy i marynaty do gastronomii jest obecnie bardzo szeroka. Dzięki nim w szybki i łatwy sposób można stworzyć zarówno tradycyjne, jak i oryginalne dania.
 
Istnieje wiele rodzajów sosów i marynat do gastronomii. Wśród sosów wyróżnia się przede wszystkim:
  • białe – obejmują béchamel, sosy na śmietanie i sosy na musztardzie; zawierają zazwyczaj mleko lub śmietanę;
     
  • brązowe – robione z brązowych składników. Przykładowe sosy to bordelaise, diablo i chasseur. Często dodaje się do nich wino, nie zawierają śmietany lub mleka;
     
  • emulgowane – głównie sosy hollandaise. Przygotowywane są z dwóch składników, które zazwyczaj nie dają się łączyć. W przypadku sosów hollandaise składnikami tymi są jajka i sok z cytryny;
     
  • maślane – sosy oparte na maśle, obejmujące sosy beurre blanc (białe), beurre rouge (czerwone) i beurre noir (czarne). Głównym składnikiem tych sosów jest masło, ale mogą także zawierać ocet winny, szalotki i sok z cytryny;
     
  • salsa/chutney (ostre sosy korzenne) – sosy chutney przygotowywane są z owoców, przypraw octowych i cukru; zazwyczaj się je gotuje. Sosy salsa gotuje się lub nie, a w ich skład wchodzą pomidory albo owoce; zawierają też chili, cebulę, czosnek i inne świeże składniki;
     
  • deserowe – często robione z owocowych purée; mogą to być też sosy czekoladowe lub karmelowe. Jako sosy tego typu funkcjonują również wywary (przeciery). Przykład: sos szodonowy, przygotowywany z wina, żółtka jajek i cukru.
Marynaty do gastronomii to zasadniczo mieszanki cieczy, na przykład octu czy oliwy i przypraw. Na długo przed obróbką cieplną zalewa się nimi warzywa i mięsa przeznaczone do smażenia, pieczenia bądź grillowania. Dzięki temu aromat z przypraw przenika do żywności i kruszy ją. Niektóre marynaty są bardzo proste – składają się jedynie z octu i odrobiny przypraw. Inne z kolei potrafią być bardzo złożone – zawierają wówczas wiele przypraw, na przykład czerwoną paprykę, czosnek, marchew, rozmaryn, oliwę z oliwek, pieprz, kolendrę, kozieradkę, pietruszkę, kurkumę i gorczycę.
 
Generalnie na rynku można kupić dwa rodzaje marynat do gastronomii:
  • suche –  wymagają rozprowadzenia w jakiejś cieczy, na przykład musztardzie czy winie oraz dodania innych składników, w tym cytryny;
     
  • w płynie – są gotowe do użycia, wystarczy otworzyć opakowanie i wlać marynatę do mięsa czy warzyw.
Firmy, które sprzedają sosy i marynaty do gastronomii:
  • Koga – PAKT – specjalizuje się w sektorze gastronomii typu Fast Food. Oprócz działalności handlowej rozwijana jest również produkcja sosów i dresingów skierowanych wyłącznie do odbiorców gastronomicznych
     
  • Fanex Żerań – sosy i marynaty – firma zajmuje się produkcją sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów, paluszków, marynat dla odbiorców gastronomicznych. W ofercie także różnego rodzaju sosy i koncentraty
     
  • Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
     
  • Raps – marynaty tej marki charakteryzują się wysoką wydajnością, nie są jednak przesadnie skoncentrowane, gdyż utrudniałoby to ich właściwe dozowanie
     
  • Unilever – sosy i marynaty – produkty łączą w sobie wyśmienite walory smakowe z najwyższym z możliwych poziomem jakości zdrowotnej
     
  • Urbanek – firma rodzinna, oparta wyłącznie na polskim kapitale, z powodzeniem sprzedaje produkty na całym świecie.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Winterhalter Polska Pizzola Smoker Reinex Barry Callebaut Artek Steinberg Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Gaspol Lunch24.pl Gorbi Manitowoc Foodservice Convotherm Belfood Barson Lemonia Voigt Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. easyFairsŽ Poland CTK Doram Piórex Espiga Iglotex LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Uzdrowisko Wysowa S.A. Secpol M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000