Odpowiednio dobrane sosy do gastronomii stanowią zwieńczenie każdego dania, bez względu na to, czy jest ono przygotowywane w domowej kuchni, czy w lokalu gastronomicznym. Z kolei marynaty do gastronomii znacząco wpływają na smak i wyrazistość mięsa.
Sosy i marynaty do gastronomii nadają produktom nie tylko niepowtarzalny smak i aromat – nadają im charakter. Dlatego też receptury najlepszych mistrzów kulinarnych chronione są jak prawdziwe skarby.
Oferta firm produkujących gotowe sosy i marynaty do gastronomii jest obecnie bardzo szeroka. Dzięki nim w szybki i łatwy sposób można stworzyć zarówno tradycyjne, jak i oryginalne dania.
Istnieje wiele rodzajów sosów i marynat do gastronomii. Wśród sosów wyróżnia się przede wszystkim:
- białe – obejmują béchamel, sosy na śmietanie i sosy na musztardzie; zawierają zazwyczaj mleko lub śmietanę;
- brązowe – robione z brązowych składników. Przykładowe sosy to bordelaise, diablo i chasseur. Często dodaje się do nich wino, nie zawierają śmietany lub mleka;
- emulgowane – głównie sosy hollandaise. Przygotowywane są z dwóch składników, które zazwyczaj nie dają się łączyć. W przypadku sosów hollandaise składnikami tymi są jajka i sok z cytryny;
- maślane – sosy oparte na maśle, obejmujące sosy beurre blanc (białe), beurre rouge (czerwone) i beurre noir (czarne). Głównym składnikiem tych sosów jest masło, ale mogą także zawierać ocet winny, szalotki i sok z cytryny;
- salsa/chutney (ostre sosy korzenne) – sosy chutney przygotowywane są z owoców, przypraw octowych i cukru; zazwyczaj się je gotuje. Sosy salsa gotuje się lub nie, a w ich skład wchodzą pomidory albo owoce; zawierają też chili, cebulę, czosnek i inne świeże składniki;
- deserowe – często robione z owocowych purée; mogą to być też sosy czekoladowe lub karmelowe. Jako sosy tego typu funkcjonują również wywary (przeciery). Przykład: sos szodonowy, przygotowywany z wina, żółtka jajek i cukru.
Marynaty do gastronomii to zasadniczo mieszanki cieczy, na przykład octu czy oliwy i przypraw. Na długo przed obróbką cieplną zalewa się nimi warzywa i mięsa przeznaczone do smażenia, pieczenia bądź grillowania. Dzięki temu aromat z przypraw przenika do żywności i kruszy ją. Niektóre marynaty są bardzo proste – składają się jedynie z octu i odrobiny przypraw. Inne z kolei potrafią być bardzo złożone – zawierają wówczas wiele przypraw, na przykład czerwoną paprykę, czosnek, marchew, rozmaryn, oliwę z oliwek, pieprz, kolendrę, kozieradkę, pietruszkę, kurkumę i gorczycę.
Generalnie na rynku można kupić dwa rodzaje marynat do gastronomii:
- suche – wymagają rozprowadzenia w jakiejś cieczy, na przykład musztardzie czy winie oraz dodania innych składników, w tym cytryny;
- w płynie – są gotowe do użycia, wystarczy otworzyć opakowanie i wlać marynatę do mięsa czy warzyw.
Firmy, które sprzedają sosy i marynaty do gastronomii:
- Koga – PAKT – specjalizuje się w sektorze gastronomii typu Fast Food. Oprócz działalności handlowej rozwijana jest również produkcja sosów i dresingów skierowanych wyłącznie do odbiorców gastronomicznych
- Fanex Żerań – sosy i marynaty – firma zajmuje się produkcją sosów, ketchupów, majonezów, musztard, dressingów, paluszków, marynat dla odbiorców gastronomicznych. W ofercie także różnego rodzaju sosy i koncentraty
- Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
- Raps – marynaty tej marki charakteryzują się wysoką wydajnością, nie są jednak przesadnie skoncentrowane, gdyż utrudniałoby to ich właściwe dozowanie
- Unilever – sosy i marynaty – produkty łączą w sobie wyśmienite walory smakowe z najwyższym z możliwych poziomem jakości zdrowotnej
- Urbanek – firma rodzinna, oparta wyłącznie na polskim kapitale, z powodzeniem sprzedaje produkty na całym świecie.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>> Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|