Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.12.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Kolory w restauracji

Zapraszając klienta do restauracji „kusimy” go nie tylko smaczną kuchnią, ale również oryginalnym wnętrzem naszego lokalu. Niebagatelną rolę odgrywa tutaj kolorystyka. Barwy budują odpowiedni klimat, nastrój.

Dobór kolorów we wnętrzu jest niezwykle istotnym etapem kreowania jego charakteru. Wybierając kolor do lokalu możemy optycznie modyfikować jego proporcje, ukrywać słabe strony, bądź wyznaczać strefy funkcjonalne.

Kolory, które nas otaczają, w znaczący sposób wpływają na naszą sferę psychiczną, dlatego warto zastanowić się jakie odcienie będą dominowały w restauracji oraz na co należy zwrócić uwagę wybierając określone kolory do wnętrza.

Decydującymi czynnikami powinny być:

  • oświetlenie pomieszczenia (ilość okien)
  • wymiary i proporcje wnętrza
  • przeznaczenie wnętrza
  • nasze osobiste preferencje
  • kolorystyka mebli, dywanów, dodatków.

Intensywnie czy pastelowo?

Intensywne, nasycone kolory ciekawie prezentują się we wnętrzach, jednak przy ich wyborze wskazany jest umiar i dopasowanie intensywności koloru do wielkości i przeznaczenia wnętrza.

Pastelowe barwy uznawane są za bardziej bezpieczne – mniej drażnią oczy i nie przytłaczają. Wnętrza utrzymane w bardziej stonowanej kolorystyce łatwiej komponują się z innymi dodatkami pod względem funkcjonalności – łatwiej dokonywać zmian w ich obrębie: dobierać zasłony lub inne elementy wyposażenia.

Kolory uważane za trudne do zastosowania we wnętrzach - czyli zimne błękity i zielenie - w pastelowych odcieniach nabierają łagodniejszego wyrazu. Dobrym rozwiązaniem może okazać się połączenie ich z bielą - kolorem zupełnie neutralnym i przez to stanowiącym doskonałe tło dla innych barw.

Jednakże kolory w restauracji to nie tylko ściany, ale również inne elementy wyposażenia: meble, detale, bibeloty, precjoza itp., które również kreują nastrój wnętrza. Wielość dodatków o oryginalnych formach lub intensywnych kolorach warto zestawić z delikatnym kolorem ścian, aby uniknąć efektu przeładowania.

Zabawa przestrzenią

Przestrzeń wnętrza można w bardzo prosty sposób „powiększyć” – wybierając jasne kolory lub „zmniejszyć” decydując się na ciemną kolorystykę, która dodatkowo może również przytłaczać. Ta zasada idealnie sprawdza się w przypadku, gdy nie zadowalają nas proporcje wnętrza.

Wnętrze, które ma zarówno ciemną podłogę, jak i sufit będzie wydawało nam się optycznie szersze oraz niższe. Natomiast w zbyt długim i wąskim pomieszczeniu ciekawym rozwiązaniem może być pomalowanie krótszych ścian na ciemny kolor.

Jeśli chcemy poszerzyć małe pomieszczenie, jego ściany i sufit powinny być pomalowane na kolor o delikatnej tonacji. W przypadku jasnej podłogi, jasnej ściany tylnej oraz ciemnych ścian bocznych i ciemnego sufitu stworzymy wrażenie tunelu.

Pomieszczenie utrzymane w jednej kolorystyce o zdecydowanie ciemniej barwie pozornie traci swój zarys, kształt.

Jakie kolory wpływają na pobudzenie apetytu oraz lepszy nastrój gości restauracji? Zwiększ swoje zyski!

Opracowane na podstawie poradnika Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

null

Zobaczcie Państwo :

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki


Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000