Chemia do restauracji musi spełniać wysokie wymagania, ponieważ zachowanie czystości i zasad higieny w lokalu gastronomicznym jest sprawą priorytetową, uwarunkowaną restrykcyjnymi przepisami.
Poza skutecznym działaniem czyszczącym, konieczne jest bezpieczeństwo użycia chemii do restauracji ze względu na bliskość produktów żywnościowych. Lokal gastronomiczny potrzebuje wielu środków chemicznych i czyszczących, a wśród nich są: zestawy sprzątające i maszyny czyszczące, serwetki, dozowniki, odświeżacze powietrza, środki bakteriobójcze, mydło, środki do mycia naczyń, chemia do czyszczenia blatów i urządzeń kuchennych – w tej dziedzinie potrzeby są nieograniczone.
Ale chemia do restauracji to nie tylko preparaty i urządzenia czyszczące na sali jadalnej, za barem i w kuchni. To także metody utrzymania porządku i właściwego stosowania zasad higieny. Używanie środków chemicznych musi być wsparte wdrożeniem odpowiednich reguł. Wprawdzie lokal może działać bez zarzutu, a serwowane w nim jedzenie może smakować wyśmienicie, to wystarczy jeden niezadowolony klient, aby zagrozić dobremu imieniu przedsiębiorstwa gastronomicznego.
Miejscem newralgicznym, gdzie stosowanie chemii do restauracji ma szczególne znaczenie, jest toaleta. Nie wolno poświęcać aż tyle uwagi sali jadalnej, aby zapomnieć właśnie o ubikacjach. Dla klienta nie ma nic gorszego, niż korzystanie z brudnych, nieprzyjemnie pachnących toalet, w których wszędzie leżą porozrzucane ręczniki i papier! Poza tak oczywistymi sprawami, trzeba pamiętać o stosowaniu następujących standardów:
- Na każdej zmianie za toalety powinni odpowiadać dwaj pracownicy. Należy wprowadzić restrykcyjne zasady zmian jednego pracownika na drugiego. Toalety muszą być idealnie czyste i prawidłowo wytarte w czasie każdej zmiany.
- Trzeba ścierać wodę, która spływa na meble i podłogę. Pracownicy muszą także wycierać cieknące mydło. I znowu: tej procedury należy przestrzegać w trakcie i po każdej zmianie. W końcu chemia do restauracji nie przyda się na nic, jeśli będzie nieodpowiednio stosowana.
- W każdym boksie powinny się znaleźć odświeżacze do powietrza, aby klienci mogli z nich skorzystać. Na ladach można umieścić jakieś aromatyczne mieszanki i/albo świeczki zapachowe.
- Trzeba regularnie myć lustra – łatwo się brudzą.
- Nigdy, ale to przenigdy nie wolno dopuścić do wyczerpania zapasów toaletowych. Każdy restaurator powinien zapewnić właściwe zaopatrzenie w papier toaletowy, mydło i papierowe ręczniki. To podstawowe artykuły chemii do restauracji, bez których nie obejdzie się żaden lokal gastronomiczny.
Firmy, które sprzedają środki chemiczne dla restauracji:
- Ecolab – chemia do gastronomii – globalny lider w zakresie mycia, dezynfekcji, bezpieczeństwa żywności oraz szeroko pojętych systemów higieny
- Les Higiena – od 1993 roku zajmuje się sprzedażą artykułów higieniczno - papierniczych na terenie całego kraju
- Reinex – chemia do gastronomii – producent profesjonalnych środków czystości. Specjalizuje się w produkcji środków utrzymania czystości dla hoteli, kuchni, szpitali
- Tork – marka kompletnych systemów higienicznych do łazienek instytucjonalnych i kuchni oraz czyściw przemysłowych do zakładów produkcyjnych i warsztatów.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.