Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
27.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Chemia do restauracji


Chemia do restauracji musi spełniać wysokie wymagania, ponieważ zachowanie czystości i zasad higieny w lokalu gastronomicznym jest sprawą priorytetową, uwarunkowaną restrykcyjnymi przepisami.
 
Poza skutecznym działaniem czyszczącym, konieczne jest bezpieczeństwo użycia chemii do restauracji ze względu na bliskość produktów żywnościowych. Lokal gastronomiczny potrzebuje wielu środków chemicznych i czyszczących, a wśród nich są: zestawy sprzątające i maszyny czyszczące, serwetki, dozowniki, odświeżacze powietrza, środki bakteriobójcze, mydło, środki do mycia naczyń, chemia do czyszczenia blatów i urządzeń kuchennych – w tej dziedzinie potrzeby są nieograniczone.
 
Ale chemia do restauracji to nie tylko preparaty i urządzenia czyszczące na sali jadalnej, za barem i w kuchni. To także metody utrzymania porządku i właściwego stosowania zasad higieny. Używanie środków chemicznych musi być wsparte wdrożeniem odpowiednich reguł. Wprawdzie lokal może działać bez zarzutu, a serwowane w nim jedzenie może smakować wyśmienicie, to wystarczy jeden niezadowolony klient, aby zagrozić dobremu imieniu przedsiębiorstwa gastronomicznego.
 
Miejscem newralgicznym, gdzie stosowanie chemii do restauracji ma szczególne znaczenie, jest toaleta. Nie wolno poświęcać aż tyle uwagi sali jadalnej, aby zapomnieć właśnie o ubikacjach. Dla klienta nie ma nic gorszego, niż korzystanie z brudnych, nieprzyjemnie pachnących toalet, w których wszędzie leżą porozrzucane ręczniki i papier! Poza tak oczywistymi sprawami, trzeba pamiętać o stosowaniu następujących standardów:
  • Na każdej zmianie za toalety powinni odpowiadać dwaj pracownicy. Należy wprowadzić restrykcyjne zasady zmian jednego pracownika na drugiego. Toalety muszą być idealnie czyste i prawidłowo wytarte w czasie każdej zmiany.
  • Trzeba ścierać wodę, która spływa na meble i podłogę. Pracownicy muszą także wycierać cieknące mydło. I znowu: tej procedury należy przestrzegać w trakcie i po każdej zmianie. W końcu chemia do restauracji nie przyda się na nic, jeśli będzie nieodpowiednio stosowana.
  • W każdym boksie powinny się znaleźć odświeżacze do powietrza, aby klienci mogli z nich skorzystać. Na ladach można umieścić jakieś aromatyczne mieszanki i/albo świeczki zapachowe.
  • Trzeba regularnie myć lustra – łatwo się brudzą.
  • Nigdy, ale to przenigdy nie wolno dopuścić do wyczerpania zapasów toaletowych. Każdy restaurator powinien zapewnić właściwe zaopatrzenie w papier toaletowy, mydło i papierowe ręczniki. To podstawowe artykuły chemii do restauracji, bez których nie obejdzie się żaden lokal gastronomiczny.
 
Firmy, które sprzedają środki chemiczne dla restauracji:
  • Ecolab – chemia do gastronomii – globalny lider w zakresie mycia, dezynfekcji, bezpieczeństwa żywności oraz szeroko pojętych systemów higieny
     
  • Les Higiena – od 1993 roku zajmuje się sprzedażą artykułów higieniczno - papierniczych na terenie całego kraju
     
  • Reinex – chemia do gastronomii – producent profesjonalnych środków czystości. Specjalizuje się w produkcji środków utrzymania czystości dla hoteli, kuchni, szpitali
     
  • Tork – marka kompletnych systemów higienicznych do łazienek instytucjonalnych i kuchni oraz czyściw przemysłowych do zakładów produkcyjnych i warsztatów.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Wyposażenie restauracji
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Urządzenia gastronomiczne
Sprzęt gastronomiczny
Sprzęt barmański
Wypożyczalnie gastronomiczne
Piece konwekcyjno-parowe
 
Chemia do restauracji
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble hotelowe
Meble gastronomiczne
Grille do gastronomii, grille gastronomiczne, grillowędzarki
Zmywarki do restauracji
Odzież i tekstylia
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000