Wystrój restauracji to coś więcej niż ustawienie stołów, krzeseł, elementów zastawy, urządzeń itp. Wnętrze odzwierciedla charakter i poziom lokalu. Odpowiednio zaprojektowana przestrzeń, dodatki, dobrze dobrany rodzaj muzyki czy oświetlenie powinny harmonizować z serwowaną w danym lokalu kuchnią.
Prawdziwą kopalnią wiedzy, w której każdy szukając inspiracji dla wnętrza swojej restauracji bez wątpienia znajdzie coś dla siebie, jest poradnik Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.
Aby wnętrze restauracji nie było zupełnie przypadkowe, natomiast podkreślało umiejętność harmonijnego łączenia dobrego gustu z wykwintną kuchnią potrzebny jest dobry pomysł, a także przestrzeganie kilku prostych zasad. Niewątpliwie sprawi to, że klienci częściej będą odwiedzać lokal, nie tylko ze względu na kunszt szefa kuchni.
Projektowanie przestrzeni
Podstawowym elementem, który należy uwzględnić przy rozplanowaniu powierzchni lokalu są zalecane standardy dozwolonej przestrzeni. Komfort gości i bezpieczeństwo pracowników stanowi priorytet w dobrym funkcjonowaniu restauracji:
- min. 45 cm pomiędzy tylnymi częściami krzeseł, aby uniknąć zawadzeń oraz ułatwić przechodzenie kelnerom i klientom
- min. 60 cm przejścia dla obsługi, 90 cm jest optymalną szerokością
- min. 120 cm dla głównego przejścia
- min. 45 cm od tylnej części krzesła do krawędzi stołu
- min. 30 cm od poduszki na krześle do spodu stołu
Planując ustawienie stołów i krzeseł konieczne jest uwzględnienie wieku klientów restauracji. Starsze osoby zdecydowanie bardziej niż młodsze wolą mieć więcej przestrzeni i pojedyncze krzesła. Przeczytaj więcej o planowaniu przestrzennym restauracji w poradniku Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.
Restauracja z pomysłem
Coraz bardziej popularne stają się tzw. restauracje tematyczne, z motywem przewodnim. Wybór stylu, który znajdzie swoje odzwierciedlenie we wnętrzu lokalu jest dowolny. Angażując projektanta wnętrz, który pomoże nam urządzić wymarzoną restaurację, nie należy zapominać o własnej koncepcji, a także wyobrażeniu jakiego klienta chcemy przyciągnąć do naszego lokalu.
Wątek przewodni wystroju restauracji powinien budować atmosferę wnętrza, podkreślać jego oryginalność i wyrafinowanie. Stanowić pewne wyobrażenie. Precyzyjnie i drobiazgowo zaaranżowany motyw może tworzyć przestrzenne dzieło sztuki.
W tym przypadku świetnie sprawdzą się różnego rodzaju odrestaurowane antyki kolekcjonowane od lat, bądź zakupione na specjalnych aukcjach, bibeloty, precjoza oraz inne detale, które w ciekawy sposób urozmaicą wnętrze lokalu.
Dekoracja lokalu może być rozumiana jako rozrywka. Użyj takich dekoracji, które rozbawią gości, na przykład akwaria, szafy grające lub miejscowe pamiątki.
Dobry nastrój oraz świadomość wyzwalana przez uczucia (bezpieczeństwa, ciepła, elegancji) powoduje, że każdy z nas czuje się jak u siebie w domu. Bez wątpienia mogą one zostać wykreowane poprzez odpowiednie zaprojektowanie wnętrza lokalu.
Oświetlenie w lokalu
- Użyj odpowiedniego koloru oświetlenia przy stole, aby uwydatnić smak potraw. Nasz zmysł smaku wpływa na to, co widzą nasze oczy. Oświetlenie przy stole powinno delikatnie zaakcentować żywność, porcelanę i gości.
Przy wyborze oświetlenia należy wziąć pod uwagę jego rodzaj, które może w specyficzny sposób zaakcentować tonację kolorystyczną wnętrza lokalu. Jarzeniówka ma ciepły, żółtawo-pomarańczowy blask, światło fluorescencyjne odznacza się niebiesko-zielonym odblaskiem. Natomiast światła halogenowe są zbliżone do rzeczywistego światła białego.
Doskonałe efekty świetlne można uzyskać nie tylko poprzez odpowiedni wybór rodzaju oświetlenia, ale również właściwego jego rozmieszczenia. Możliwości jest wiele. Świetnie nadadzą się do tego kinkiety, żyrandole, lampy, kierunkowe reflektory punktowe, świece postawione na podłodze, stole, szafce, bądź zawieszone na ścianie lub suficie.
- Wyeliminuj głębokie cienie i rażące światło przy wejściach i wyjściach. Dzięki temu będziesz mógł wyraźniej widzieć, kto w danym momencie wchodzi i wychodzi. Odpowiednie oświetlenie wyreguluje pole widzenia oraz zapobiegnie poślizgnięciom i upadkom.
Magia koloru
Planując wystrój restauracji nie sposób zapomnieć o kolorystyce ścian i sufitu. Zabawa kolorami może optycznie powiększyć lub zmniejszyć nasz lokal. Nadać mu specyficzną atmosferę. Wielu projektantów uważa, że każde pomieszczenie powinno mieć odrobinę żółci - kolor ten oznacza żywiołowość, radość.
Natomiast niebieski nie powinien być używany w miejscu spożywania posiłków; również należy unikać go jako koloru uzupełniającego. Chcąc pobudzić apetyt naszych gości wystarczy pomalować jedną ze ścian kolorem czerwonym. Złotym możemy ożywić inne barwy i rozświetlić ciemne drewno.
Świat roślin w restauracji
- Zieleń oraz kwitnące rośliny, na zewnątrz oraz w środku Twojej restauracji będą wspaniałymi elementami dekoracyjnymi. Dodadzą trochę żywiołowości i witalności Twojemu lokalowi. Rośliny pokojowe mogą również pomóc filtrować powietrze i wytwarzać dodatkowy tlen.
Zieleń tworząca interesującą kompozycję może w doskonały sposób maskować niedoskonałości lokalu wewnątrz jak i na zewnątrz. Choćby nieatrakcyjny wygląd sąsiednich budynków, śmietnik itp. Ponadto nie tylko naturalne kwiaty mogą wspaniale ocieplić pomieszczenie.
Te i wiele innych cennych porad dotyczących wystroju restauracji można znaleźć w poradniku Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl

Zobaczcie Państwo : |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|