Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
12.11.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Kawa do gastronomii


Rynek kawy do gastronomii zachwyca swoją niezwykle szeroką ofertą. Wybór najlepszej kawy zależy od indywidualnych upodobań klienta.

Kawa do gastronomii stanowi potencjalne źródło sporych zysków dla każdego przedsiębiorstwa. Napoje oparte na kawie długo stanowiły podstawowy produkt w barach, ale czasy się zmieniły i dzisiaj klientom nie wystarcza kawa ze starego skraplacza.

Nic nie zastąpi odpowiedniej atmosfery towarzyszącej rytuałowi picia dobrej kawy. Napój ten jeszcze niedawno był w Polsce spożywany głównie rano przed pracą. Dziś powszechne stały się towarzyskie spotkania w kawiarniach. Polacy wiedzą o kawie dużo więcej niż kiedyś. Ich oczekiwania wzrosły, zaczęli doceniać jakość tego napoju, który jest znany w naszym kraju od końca XVII wieku.

Tajniki parzenia najlepszej kawy znają bariści, którzy potrafią w odpowiedni sposób przygotować kawę do gastronomii – napój, który jest znany od niemal trzech tysięcy lat.

Istnieją następujące gatunki kawy do gastronomii:

  • Arabica – kawa arabska – gatunek pochodzący z Etiopii, uprawiany w Jemenie, Indiach, Indonezji, w basenie Morza Karaibskiego, w Ameryce Środkowej i Południowej oraz Afryce. Gatunek ten odkryto niemal półtora tysiąca lat temu i do tej pory stanowi podstawowy rodzaj parzonej kawy.
  • Robusta – odkryto ją w 1860 roku w Ugandzie. Jest zazwyczaj używana jako dodatek do innych, łagodniejszych kaw. Gatunek uprawiany w Afryce Zachodniej, Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii (tam występuje pod nazwą Conilon).
  • Arabusta – skrzyżowanie Arabiki i Robusty, wyhodowane na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
  • Excela – jedna z najstarszych krzyżówek uprawiana w Afryce Równikowej.
  • Liberica – kawa liberyjska – gatunek odkryty dość niedawno w Gwinei – na początku XX wieku.
  • Kopi Luwak – to ekskluzywny gatunek kawy z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobyte są z odchodów zwierzęcia nazywanego popularnie cywetą, a lokalnie luwak.

Kawa do gastronomii może być podawana na wiele różnych sposobów, między innymi:

  • z przyprawami (imbirem, goździkami, kardamonem, orzechami, skórkami z cytrusów, cynamonem, wanilią, kakao, anyżem, jagodami allspice);
  • jako napój (z brandy, wiśniówką, rumem, śmietaną, likierem, koniakiem, wiórkami czekoladowymi, winem, miodem, spirytusem, whisky, amaretto);
  • jako deser kawowy (z żółtkami, cukrem, likierem);
  • jako krem kawowy (z syropem, śmietaną i pełnymi kandyzowanymi ziarnami kawy) czy krem mokka (z twarogiem, śmietaną, cukrem waniliowym, toffi);
  • jako napój z lodami
  • klasycznie – Cappuccino, Cafe au lait, caffezinho – po brazylijsku, Mokka, Espresso, Cafe Borgia, kawa po turecku czy kawa po wiedeńsku.

Firmy, które sprzedają kawy do gastronomii:

  • Caffe Team – kawa do gastronomii – w ofercie firmy znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona renomowanych włoskich firm. Asortyment obejmuje również ekspresy do kawy
  • Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska.

     

 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 

 Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000