Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Makarony dla gastronomii


Makarony dla gastronomii to najprostsze do przygotowania danie, które podbiło podniebienia całego świata. Kompozycja wody, mąki i ewentualnie jaj. Wysokiej jakości makaron sam stanowi smaczne danie.
 
Uniwersalność makaronów dla gastronomii sprawia, że można je jeść niemal ze wszystkimi dodatkami. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. Znaleziono go w wiosce z okresu neolitu nad brzegami Żółtej Rzeki. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie.
 
Według legendy do Europy sprowadził go znany wenecki podróżnik, Marco Polo. Jest to jednak tylko legenda – już tysiąc lat wcześniej, w II wieku naszej ery, rzymski badacz Galen wspomniał o tego typu potrawie. Natomiast Arabowie udokumentowali istnienie suszonego makaronu (takiego, jak współczesny) w południowych Włoszech ok. XII wieku, czyli jeszcze przed narodzinami Marco Polo.
 
Makarony dla gastronomii są półproduktami, co oznacza, że przed spożyciem należy je odpowiednio przyrządzić. Wrzuca się je na gorącą osoloną wodę i gotuje, w zależności od formy, od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowane makarony dla gastronomiial dente, czyli odrobinę twarde i nie rozpływają się od razu w ustach.
 
Makarony dla gastronomii stanowią podstawę niektórych dań – między innymi spaghetti i zapiekanek. Bywają też dodatkiem do zup. Można je podawać z sosami, serem żółtym i białym, a także na słodko.
 
Makaronom dla gastronomii nadaje się przeróżne kształty: wstążki, rurki, muszelki, świderki, nitki, kokardki, okolicznościowe kształty związane ze świętami itp. Barwi się także ciasto – między innymi sokiem ze szpinaku na kolor zielony.
 
Kuchnia włoska, w której makaron – pasta – jest jednym z podstawowych dań, wyróżnia niemal sto rodzajów makaronów dla gastronomii o dźwięcznie brzmiących nazwach. Najbardziej popularne z nich to:
  • Cannelloni – krótki makaron typu rurki, spożywany z sosem warzywnym lub w zapiekankach,
  • Cocciolette – niewielki makaron w kształcie muszli, stosowany w rzadkich zupach lub zupach warzywnych,
  • Conchigliette – krótki, ekstrudowany makaron, spożywany w zupach lub z sosami mięsnymi (małe muszelki),
  • Creste di galli – krótki makaron stosowany w zupach i sałatkach. Ma kształt koguciego grzebienia,
  • Farfalle – makaron w kształcie bolońskim, odpowiedni do zapiekanek lub do sosu mięsnego (kokardki),
  • Fettuccine, Tagliatelle – długie makarony o przekroju prostokąta (około 0,8 na 8 do 10 mm),
  • Fusilloni – spiralny, krótki makaron, odpowiedni do przygotowania zapiekanek lub sałatek,
  • Lasagne – długi makaron o przekroju prostokąta (około 0,6 na 25 mm),
  • Pennine (Penne) – krótki, skośnie cięty makaron, odpowiedni do sosów warzywnych,
  • Spaghetti – długi, suszony makaron o średnicy 1,8 do 2,4 mm. Aby uzyskać z niego makaron typu Wermiszel, należy go połamać.
Firmy, które sprzedają makarony dla gastronomii:
  • Barilla – makarony dla gastronomii – firma rozwija swoją działalność w dwóch sektorach przemysłu spożywczego, z których jeden to makaron oraz sosy do niego, a drugi – produkty piekarnicze
  • Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000