Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
01.12.2024
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Artykuły cukiernicze


Artykuły cukiernicze nie istniałyby, gdyby mieszkańcy Polinezji nie wynaleźli cukru. 2500 lat temu trzcina cukrowa trafiła do Persji, a w VII wieku n.e., dzięki najazdom arabskim, została upowszechniona pomiędzy Afryką Północną a Hiszpanią.
 
W tym czasie Europejczycy jako artykułu cukierniczego używali miodu. Dopiero w XI wieku, podczas wypraw krzyżowych, poznali wyborny smak nowej przyprawy – cukru. Już w średniowieczu odkryto, że artykuły cukiernicze potrafią wzmocnić siły chorej osoby. W XVIII wieku poznano zalety buraka cukrowego jako surowca do produkcji cukru.
 
Innymi artykułami cukierniczymi, znanymi już w starożytności, były kakao i czekolada. Kakao znane jest od trzech tysięcy lat – uprawiano je w prekolumbijskiej Ameryce. Pierwszymi smakoszami czekolady byli Majowie – dla nich spożywanie tego artykułu cukierniczego stało się kultem. Ich ciepła czekolada posiadała piankę i... właściwości magiczne.
 
Z kolei Aztekowie pili czekoladę także na zimno – i dodawali do niej różne przyprawy, m.in. paprykę, wanilię oraz suszone płatki kwiatów, dzięki którym ich artykuły cukiernicze posiadały różne kolory – czerwony, biały bądź czarny. Kakao było cenione przez Indian Południowoamerykańskich do tego stopnia, że u Azteków ziarna stały się monetę obiegową.
 
Kiedy Hiszpanie przywieźli Kakao do Europy, nie było ono tylko artykułem cukierniczym – stanowiło także lekarstwo. Nawet na starym kontynencie uważano je za boski napój. Przechowywano je w sekrecie przed obcymi. Wówczas przyprawiano je cynamonem i wanilią. Było tak cenne, że gdy w 1615 roku hiszpańska księżniczka Anna poślubiła francuskiego króla Ludwika XIII, część jej posagu stanowił... przepis na czekoladę!
 
Inne dobrze znane artykuły cukiernicze to bakalie. Kiedyś były po prostu egzotycznymi owocami, sprowadzanymi do Europy za pośrednictwem Arabów. Jednak okazało się, że świeże owoce, takie jak daktyle, figi i morele, nie nadają się do długiego przechowywania, stąd zaczęto je suszyć. Dzisiaj mamy ich wiele rodzajów: działające przeciwbólowo daktyle, idealne do kompotów i ciast figi, suszone winogrona – rodzynki, suszone śliwki, ananasy banany, morele, które wspomagają zdrowie skóry, a do tego suszone jabłka, gruszki oraz skórki owoców cytrusowych.
 
Warto też wspomnieć o artykułach cukierniczych, jakimi są orzechy. Znane od czasów Cesarstwa Rzymskiego, te twarde owoce zawierają znaczne ilości witamin i również posiadają właściwości lecznicze. Rynek oferuje także inne produkty z tej grupy: orzechy laskowe, arachidowe, pinii, pistacjowe, nerkowca itp.
 
Dzisiaj bez tych wszystkich artykułów cukierniczych nie odbyłyby się żadne święta, urodziny czy imieniny w polskim domu. Konsumenci coraz więcej czasu spędzają w restauracjach, barach, kawiarniach, gdzie mogą kupić wiele rodzajów słodyczy. Nawet restauracje typu fast food sprzedają artykuły cukiernicze. Z towarów luksusowych stały się one produktami masowego spożycia. Artykuły cukiernicze, takie jak deser, to niemal nieodłączni towarzysze kawiarnianych spotkań. Stanowią również zwieńczenie całego posiłku i zawsze podawane są jako ostatnia pozycja menu.
 
Dzisiaj firmy oferują artykuły cukiernicze, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Desery przyciągają wzrok zestawieniem barw, kształtem oraz różnorodnością smaków. Poza wysoką jakością, cechują się także łatwością przygotowania. Przedsiębiorstwa oferujące tego typu produkty dostarczają również wszelkiego rodzaju polewy, aromaty, barwniki i produkty dekoracyjne. Nie obejdzie się bez nich żadna restauracja, a tym bardziej cukiernia.
 
Firmy, które sprzedają artykuły cukiernicze:
  • Bakalland  – artykuły cukiernicze – spółka wyspecjalizowana w produkcji, konfekcjonowaniu i handlu bakaliami, suszonymi owocami, orzechami oraz ziarnami i pestkami
     
  • Barbara Luijckx – producent wysokiej jakości artykułów cukierniczych: dekoracji, czekolad, polew, nadzień i kremów, produktów orzechowych i komponentów owocowych
     
  • Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
     
  • Lantmannen Unibake Poland - w swojej szerokiej ofercie firma posiada m.in. pieczywo do kanapek, a także wyroby ciastkarskie.
     
  • Zeelandia – artykuły cukiernicze – działalność firmy obejmuje rozwój, produkcję i sprzedaż komponentów piekarskich i cukierniczych.
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 

Przejdź do katalogu firm>>>

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000