Odpowiednie artykuły piekarnicze to podstawa, aby aromat świeżego pieczywa wywołał przyjemne skojarzenia. Dobry wypiek to jednak nie lada wyczyn.
Artykuły piekarnicze dostępne na rynku tworzone są z myślą o zwolennikach tradycyjnych wypieków oraz o tych, którzy poszukują nowości.
Podstawowym artykułem piekarniczym jest chleb – pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody. Mieszanki chlebowe poddaje się często fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży, albo fermentacji bakteryjnej (mlekowej).
Do produkcji chleba i innych wypieków używa się różnych artykułów piekarniczych – najczęściej jest to proszek do pieczenia, jednak popularne są również odmiany chleba opartego na cieście kruchym.
W Polsce chleb należy do najważniejszych produktów żywnościowych i artykułów piekarniczych. Spożywa się go przy śniadaniach, obiadach (jako dodatek do tradycyjnych zup) i kolacjach. Rozróżnia się wiele gatunków pieczywa:
- pszenne – do tej grupy należy pieczywo zwykłe: chleb pszenny, bułki, chleb razowy, graham, grahamki, bagietki francuskie; pieczywo wyborowe (zawierające różne artykuły piekarnicze, takie jak tłuszcz, cukier i masę jajeczną): kajzerki, rogale, bułeczki do hot dogów, chleb tostowy, bułki wrocławskie oraz wyroby półcukiernicze: chałka, bułki maślane, rogale maślane;
- żytnie: chleb żytni – w tym chleb jasny mleczny, razowy, pełnoziarnisty, staropolski, razowy na miodzie, razowy z soją i słonecznikiem oraz chleb turystyczny i pumpernikiel;
- mieszane: chleb wiejski, kaszubski, mleczny, praski, baltonowski czy słonecznikowy.
Większość współczesnych rodzajów chleba, jakie można kupić w Europie i w Stanach Zjednoczonych, jest bardzo pulchna. Jednak w niektórych krajach śródziemnomorskich od starożytności do dnia dzisiejszego utrzymuje się tradycja wypiekania chleba niespulchnianego lub spulchnianego tylko w minimalnym stopniu.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba czy bułki kupimy do swojego lokalu gastronomicznego lub domu, albo jaki wypiek będziemy chcieli przygotować, potrzebujemy wysokiej jakości artykułów piekarniczych. Dzięki nim wyroby piekarnicze będą wspaniale smakować i zawierać wiele wartości odżywczych.
Firmy, które sprzedają artykuły piekarnicze:
- Bakalland – spółka wyspecjalizowana w produkcji, konfekcjonowaniu i handlu bakaliami, suszonymi owocami, orzechami oraz ziarnami i pestkami
- Barbara Luijckx – producent wysokiej jakości artykułów cukierniczych: dekoracji, czekolad, polew, nadzień i kremów, produktów orzechowych i komponentów owocowych
- Koga – PAKT – artykuły piekarnicze – firma specjalizuje się w sektorze gastronomii typu Fast Food. Oferuje pieczywo gastronomiczne (hamburgery, hot dogi)
- Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych, jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
- Lantmannen Unibake Poland - w swojej szerokiej ofercie firma posiada m.in. pieczywo do kanapek, a także wyroby ciastkarskie.
- Zeelandia – artykuły piekarnicze – działalność firmy obejmuje rozwój, produkcję i sprzedaż komponentów piekarskich i cukierniczych
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.