Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Tłumienie niepożadanych dźwięków w restauracji

Klienci restauracji oczekują nie tylko wybornie smakujących potraw, ale również chwili wytchnienia, spokoju. Nawet najlepsze chęci personelu może zepsuć nadmierny hałas panujący w lokalu.

Kumulacja dźwięków - stukania się kieliszkami, rozmów klientów, nieustannie otwierających się drzwi i odgłosów wydobywających się z kuchni - powoduje, że przebywanie w takim pomieszczeniu po chwili staje się koszmarem.

Wysoki poziom dźwięku ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach, w których panuje hałas męczy nie tylko psychicznie i fizycznie, ale również pogarsza samopoczucie.

Zmniejszając poziom hałasu o 10 dB w stosunku do tego, jaki jest na zewnątrz, odniesiemy wrażenie, że jest on aż o połowę mniejszy. Chcąc wyeliminować w możliwie najwyższym stopniu hałas w lokalu należy pamiętać o tym już we wstępnej fazie projektowania wnętrz czy budowy.

  • Pierwszą inwestycją, która zadba o komfort gości jest zakup okien, których szyby cechują się zwiększoną izolacyjnością akustyczną.
  • Wybierając okna do restauracji powinnyśmy zwróci uwagę na wskaźnik Rw, który pokazuje poziom tłumienia dźwięków z zewnątrz. Im większy, tym lepiej. Dźwiękochłonne szyby muszą również być profesjonalnie zamontowane.

  • Jeśli dysponujemy sporą sumą pieniędzy możemy pozwolić sobie na izolację akustyczną budynku, która bez wątpienia okaże się bardzo dobrym rozwiązaniem, choć drogim.
  • Zdecydowaniem tańszym i bardzo atrakcyjnym sposobem może być zamontowanie podwieszanych sufitów, które dobrze absorbują dźwięki. Oczywiście muszą być wykonane z odpowiedniego rodzaju płyt, które posiadają takie właściwości.
  • Oryginalnie zaprojektowane rolety zewnętrzne mogą pełnić funkcję zarówno tłumiącą jak i dekoracyjną. Aby dobrze spełniały swoje zadanie muszą być wykonane z aluminium i zawierać piankę w środku. Dodatkowo izolują termicznie oraz zaciemniają.

Mimo starań niektórych dźwięków nie można wyeliminować, w związku z tym należy zrobić wszystko, aby zminimalizować ich działanie.

  • Zredukuj albo zatrzymaj źródło dźwięku. Wyposażenie umieszczone blisko sali dla gości powinno działać bardzo cicho. Należy je regularnie konserwować, tak aby zapobiec wydobywaniu się z urządzeń zakłócających atmosferę dźwięków.
  • Wprowadź inne nastrojowe dźwięki, ściszoną muzykę w tle, albo naturalne dźwięki (śpiew ptaków, szum potoku), aby zamaskować zbyteczne odgłosy.

Te i wiele innych cennych wskazówek znajdziesz w poradniku Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.

Justyna Warchoł – Gastrona.pl

null

Zobaczcie Państwo :

Design w restauracji

Kolory w restauracji

Wpływ kolorów na apetyt

Kawiarniane i restauracyjne ogródki


Show kitchen zachwyca gości

Rośliny na zewnątrz i w środku restauracji

Muzyka w restauracji uspokaja i relaksuje

Tłumienie niepożądanych dźwięków w restauracji


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000