Klienci restauracji oczekują nie tylko wybornie smakujących potraw, ale również chwili wytchnienia, spokoju. Nawet najlepsze chęci personelu może zepsuć nadmierny hałas panujący w lokalu.
Kumulacja dźwięków - stukania się kieliszkami, rozmów klientów, nieustannie otwierających się drzwi i odgłosów wydobywających się z kuchni - powoduje, że przebywanie w takim pomieszczeniu po chwili staje się koszmarem.
Wysoki poziom dźwięku ma szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Długotrwałe przebywanie w pomieszczeniach, w których panuje hałas męczy nie tylko psychicznie i fizycznie, ale również pogarsza samopoczucie.
Zmniejszając poziom hałasu o 10 dB w stosunku do tego, jaki jest na zewnątrz, odniesiemy wrażenie, że jest on aż o połowę mniejszy. Chcąc wyeliminować w możliwie najwyższym stopniu hałas w lokalu należy pamiętać o tym już we wstępnej fazie projektowania wnętrz czy budowy.
| |
- Pierwszą inwestycją, która zadba o komfort gości jest zakup okien, których szyby cechują się zwiększoną izolacyjnością akustyczną.
Wybierając okna do restauracji powinnyśmy zwróci uwagę na wskaźnik Rw, który pokazuje poziom tłumienia dźwięków z zewnątrz. Im większy, tym lepiej. Dźwiękochłonne szyby muszą również być profesjonalnie zamontowane.
- Jeśli dysponujemy sporą sumą pieniędzy możemy pozwolić sobie na izolację akustyczną budynku, która bez wątpienia okaże się bardzo dobrym rozwiązaniem, choć drogim.
- Zdecydowaniem tańszym i bardzo atrakcyjnym sposobem może być zamontowanie podwieszanych sufitów, które dobrze absorbują dźwięki. Oczywiście muszą być wykonane z odpowiedniego rodzaju płyt, które posiadają takie właściwości.
- Oryginalnie zaprojektowane rolety zewnętrzne mogą pełnić funkcję zarówno tłumiącą jak i dekoracyjną. Aby dobrze spełniały swoje zadanie muszą być wykonane z aluminium i zawierać piankę w środku. Dodatkowo izolują termicznie oraz zaciemniają.
Mimo starań niektórych dźwięków nie można wyeliminować, w związku z tym należy zrobić wszystko, aby zminimalizować ich działanie.
- Zredukuj albo zatrzymaj źródło dźwięku. Wyposażenie umieszczone blisko sali dla gości powinno działać bardzo cicho. Należy je regularnie konserwować, tak aby zapobiec wydobywaniu się z urządzeń zakłócających atmosferę dźwięków.
- Wprowadź inne nastrojowe dźwięki, ściszoną muzykę w tle, albo naturalne dźwięki (śpiew ptaków, szum potoku), aby zamaskować zbyteczne odgłosy.
Te i wiele innych cennych wskazówek znajdziesz w poradniku Zarządzanie restauracją: Projektowanie restauracji, wystrój i wyposażenie.
Justyna Warchoł – Gastrona.pl
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|