Prawidłowe funkcjonowanie każdego lokalu zapewniają dobrze dobrane urządzenia gastronomiczne.
Wybór odpowiednich urządzeń gastronomicznych z pewnością nie jest zadaniem prostym. Przed zakupem warto wszystko wnikliwie przeanalizować.
Urządzenia gastronomiczne powinny być funkcjonalne, łatwe w obsłudze i utrzymaniu, a także oszczędne i bezpieczne. Służą przede wszystkim zaspokajaniu potrzeb klientów, zatem to wygoda i komfort gości lokalu powinny być na pierwszym miejscu, kiedy planuje się zakup i montaż urządzeń gastronomicznych.
Czy atmosfera gości przy stolikach znajdujących się w tylnej części restauracji jest zakłócana przez głośne hałasy, takie jak uderzenia patelni i urządzeń gastronomicznych, gotowanie, zmywanie naczyń itp.? W niektórych restauracjach ten rodzaj zgiełku stanowi część atmosfery. Ale w większości przypadków bardziej pożądane jest ciche, relaksujące środowisko sprzyjające spożywaniu posiłków. Dlatego warto wprowadzić kilka rozwiązań, które poprawią komfort klientów, a jednocześnie nie będą przeszkadzać w pracy kuchennej.
Sposobem na wyeliminowanie hałasów, jakie niosą ze sobą urządzenia gastronomiczne, jest puszczanie muzyki w tle. Poza tym z tyłu sali jadalnej można umieścić duże rośliny. Takie obiekty potrafią blokować niektóre dźwięki.
Jeśli hałas wydawany przez urządzenia gastronomiczne i ogólnie – przez całą kuchnię – nadal jest przemożny, warto zastanowić się nad zamianą drzwi na takie, które są grube i dźwiękoszczelne. Powstrzymają one niektóre hałasy. Można też umieścić na drzwiach i na ścianach jakieś dywany. Wydaje się jednak, że najlepszym sposobem na wyeliminowanie hałasów, jakie wydają urządzenia gastronomiczne, jest po prostu zainwestowanie w najlepszy sprzęt. Na rynku można znaleźć wiele ofert, które spełniają wszelkie wymogi bezpieczeństwa i higieny – zarówno pracowników, jak i klientów.
Zaplecze kuchenne jest miejscem, w którym panują trudne warunki pracy – przede wszystkim wysoka temperatura. Nowoczesne urządzenia gastronomiczne są odporne zarówno na zmiany termalne, jak i na wilgoć. Jednakże warto dbać o sprzęt, który stanowi poważną inwestycję restauracji. W kuchni znajdują się zarówno takie urządzenia, których zadaniem jest wytwarzać wysoką temperaturę do obróbki potraw, jak i takie, które mają chłodzić i mrozić gotowe dania i ich składniki. Oferowane na rynku urządzenia gastronomiczne są energooszczędne, ale jeśli umieści się chłodziarki obok kuchenek, to obydwa sprzęty będą sobie przeszkadzały w pracy: kuchenka zużyje więcej energii do wyprodukowania ciepła, a chłodziarka – do obniżania temperatury. Dobrze jest zatem rozdzielić urządzenia gastronomiczne grzewcze od chłodzących i umieścić je w innych częściach kuchni.
Ponadto warto zainstalować kurtyny termalne nad drzwiami chłodziarek i zamrażarek, aby trzymać zimne powietrze wewnątrz, a ciepłe na zewnątrz. To zwiększy wydajność i zmniejszy niepotrzebne zużycie energii. W ten sposób urządzenia gastronomiczne będą służyły przez lata.
Firmy, które sprzedają urządzenia gastronomiczne:
- Activus - specjalizuje się w sprzedaży, montażu i serwisie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. W szczególności koncentruje się na złożonych wyposażeniach całościowych od projektu po szkolenie obsługi kuchni
- Convotherm - producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS - Systemem zamkniętym
- Dora Metal - producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
- Fagor - urządzenia firmy są oferowane na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem
- Fredomatic - dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w kuchni
- Fudo - urządzenia gastronomiczne - oferuje blendery marki Vita-Mix - niezawodny sprzęt znany na całym świecie, m.in. blendery dla kucharzy oraz blendery do napoi, drinków, koktajli i innych napoi mrożonych
- Gama - dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
- Gort - Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
- Klimatex - firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
- Kromet - producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
- Küppersbusch Polska - producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
- Raptor - urządzenia gastronomiczne - firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i wiele innych
- Rational - od kilku lat obecności na rynku polskim firma specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
- Sunny Wind Poland - w ofercie firmy znajduje się szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów i wiele innych
- Tanake - projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Firma ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
- Tewa - podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.