Wysoka jakość, a także wygoda i ekonomiczność wykorzystania, to główne zalety, jakimi cechują się warzywa mrożone do gastronomii. Warzywa i owoce oraz dania gotowe – szeroka obecnie oferta pozwala na przyrządzanie różnorodnych potraw.
Warzywa mrożone do gastronomii są poddawane procesowi zamrażania w kilka godzin po zebraniu plonów, dzięki czemu zachowują wysoką zawartość składników odżywczych. Poza tym ich dalsza obróbka jest o wiele łatwiejsza i mniej czasochłonna – warzywa mrożone do gastronomii, tak samo jak owoce i grzyby, są zazwyczaj obrane, pokrojone i podzielone na porcje. Nie może się bez nich obejść żadne przedsiębiorstwo usług gastronomicznych.
Inną zaletą warzyw mrożonych do gastronomii jest ich cena – kiedy klient kupuje tego typu produkty, nie płaci za te ich części, które w procesie przygotowania zostają usunięte (na przykład pestki czy ogonki). Poza tym ceny warzyw mrożonych do gastronomii nie ulegają wahaniom sezonowym – co często się zdarza w przypadku świeżych warzyw, owoców i grzybów.
Niekiedy warzywa mrożone do gastronomii przed zapakowaniem zostają ugotowane. Dzięki temu skraca się czas obróbki termicznej produktów – wystarczy je rozmrozić i przyrządzić z nich odpowiednie danie.
Na rynku można znaleźć szeroką ofertę warzyw mrożonych do gastronomii. Są one dobierane na wiele różnych sposobów – jako warzywa jednego gatunku czy mieszanki warzywne. Dodatkowo wiele firm oferuje mrożone owoce (również pakowane albo według gatunku, albo w mixach). Ponadto menu lokalu gastronomicznego, jak i każdej polskiej kuchni, nie będzie pełne, jeśli zabraknie w nim grzybów i produktów konserwowych.
Jednak Polacy, w przeciwieństwie do innych narodów, nie darzą zbytnim zaufaniem mrożonek. Dlatego tak ważna jest jakość tych produktów, które wielokrotnie posiadają o wiele więcej witamin i składników mineralnych od świeżych warzyw, owoców i grzybów (pieczarek). W końcu to dzięki warzywom mrożonym do gastronomii klienci restauracji i barów mogą rozkoszować się smakiem wspaniałych przystawek czy przekąsek, sałatek, zup i dań głównych.
Firmy, które sprzedają warzywa mrożone do gastronomii:
- Globus – asortyment produktów mrożonych: owoce, mieszanki owocowe, warzywa, mieszanki warzywne (sałatki, zupy, warzywa na patelnię, mieszanki fit) oraz dania gotowe
- Hambex – obszarem działań firmy jest szeroko rozumiany serwis dystrybucyjny zarówno dla dużych jak i małych firm gastronomicznych na terenie Dolnego Śląska
- Okechamp – nowoczesny zakład przetwórstwa pieczarek i warzyw oraz centrum dystrybucyjne w Polsce i Holandii
- Unifreeze – bukiet warzyw do gastronomii – producent mrożonej żywności – owoców, warzyw i grzybów. Uprawy są prowadzone na terenie gminy objętej programem NATURA 2000
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.