W zależności od rodzaju oraz serwowanych potraw, każdy lokal musi zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Na rynku dostępny jest szeroki wybór akcesoriów do restauracji.
Odpowiednio dobrany sprzęt gastronomiczny ułatwia pracę, minimalizuje koszty oraz zwiększa efektywność. Jednak kiedy zostaje źle wykorzystany, może przysporzyć problemów i dodatkowych kosztów. Dlatego tak ważne jest, aby właściwie posługiwać się posiadanymi urządzeniami, odpowiednio konserwować sprzęt gastronomiczny i przestrzegać pewnych ogólnych zasad jego stosowania.
Aby uniknąć wielu awarii sprzętu gastronomicznego, każdy menadżer powinien poinstruować personel o konieczności właściwej eksploatacji wszystkich kuchennych przyrządów i wyposażenia, w celu osiągnięcia najwyższej wydajności. Dobrze jest ustalić harmonogram dla indywidualnych pracowników, aby – kiedy jest to potrzebne – wykonywali czynności związane z konserwacją urządzeń. Powinni kolejno zmieniać się odpowiedzialnością za ich stan. Sprzęt gastronomiczny wyposażony jest zazwyczaj w instrukcje obsługi dołączone do opakowań. Można je przepisać na komputerze, wydrukować, zalaminować i powiesić nad urządzeniem lub umieścić z nim w magazynie.
Dobrej jakości drobny sprzęt gastronomiczny, taki jak noże czy tasaki, jest bardzo ostry. Kiedy się z nich korzysta, należy zakładać specjalne rękawice, których nie da się pociąć. Powinno się to stać regułą po to, aby żaden pracownik nie ucierpiał w kuchni. Poza tym, w celu zachowania odpowiedniej higieny, kiedy personel kuchenny kroi jeden produkt za drugim, oprócz rękawic odpornych na cięcia nożem musi także zakładać rękawice gumowe, aby zapobiec zanieczyszczeniu pokarmów.
Oferowany na rynku sprzęt gastronomiczny posiada wysoką jakość, nie jest jednak niezniszczalny. Pracownicy powinni uważać, aby nie przeładowywać tac z naczyniami, wózków, stojaków na kółkach czy skrzynek. To jest bardzo niebezpieczne i może spowodować poważne urazy.
Odpowiednio dobrany i stosowany sprzęt gastronomiczny gwarantuje zachowanie właściwej higieny żywności. Personel kuchenny powinien zawsze nosić czepki i rękawice podczas przygotowywania jedzenia i gotowania. To przyczynia się do zwiększenia bezpieczeństwa zarówno pracowników, jak i osób spożywających posiłki. Ponadto warto nabyć taki sprzęt gastronomiczny, który intuicyjnie pozwala personelowi na zachowanie higieny żywności. Przykładem mogą być różnokolorowe deski do krojenia – używając zielonej deski do krojenia warzyw, a czerwonej – do mięsa, można uniknąć wzajemnego zanieczyszczenia pokarmów.
Można także zastanowić się nad wykorzystaniem całych zestawów do przygotowywania pokarmów. W ich skład wchodzą blaty ze stali nierdzewnej, które łatwo się czyści i dezynfekuje. Dzięki temu sprzęt gastronomiczny pozostaje czysty, a menadżer lokalu ma pewność, że nic nie zaszkodzi jego klientom.
Firmy, które sprzedają sprzęt gastronomiczny:
- Activus - specjalizuje się w sprzedaży, montażu i serwisie profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. W szczególności koncentruje się na złożonych wyposażeniach całościowych od projektu po szkolenie obsługi kuchni
- Convotherm - producent wysokiej klasy urządzeń konwekcyjno-parowych z unikalnym opatentowanym ACS - Systemem zamkniętym
- Dora Metal - sprzęt gastronomiczny - producent urządzeń i mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
- Elwa - sprzedaż oryginalnych urządzeń do cięcia i dekoracji warzyw oraz patelni i garnków z powłoką tytanowo-ceramiczną marki Börner
- Fagor - urządzenia firmy są oferowane na terenie całej Polski poprzez partnerów handlowych współpracujących z przedsiębiorstwem
- Fredomatic - dostarcza urządzenia kuchenne grzewcze i chłodnicze, meble technologiczne ze stali nierdzewnej oraz różnego typu drobny sprzęt niezbędny w kuchni
- Fudo - oferuje blendery marki Vita-Mix - niezawodny sprzęt znany na całym świecie, m.in. blendery dla kucharzy oraz blendery do napoi, drinków, koktajli i innych napoi mrożonych
- Gama - sprzęt gastronomiczny - dostawca urządzeń gastronomicznych, kompleksowe wyposażanie obiektów gastronomicznych, montaż, serwis, szkolenie
- Gort - Fabryka Maszyn Gastronomicznych Gort S.A. rozpoczęła produkcję w połowie 2004 r. w nowoczesnej hali zlokalizowanej w Białymstoku
- Klimatex - firma wyposaża obiekty kompleksowo. Zapewnia fachowe doradztwo, transport, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny oraz szkolenia
- Kromet - producent maszyn i urządzeń gastronomicznych do termicznej obróbki żywności na wyposażenie kuchni w hotelach, restauracjach, stołówkach, barach
- Küppersbusch Polska - producent szerokiego wachlarza profesjonalnych urządzeń gastronomicznych
- Raptor - sprzęt gastronomiczny - firma specjalizuje się w wyposażaniu w meble ze stali kwasoodpornej, okapów wentylacyjnych zaopatrzonych w wydajne wentylatory, piece konwekcyjno-parowe i inne
- Rational - od kilku lat obecności na rynku polskim specjalizuje się w sprzedaży pieców konwekcyjno – parowych SelfCooking Center® i akcesoriów
- Sunny Wind Poland - w ofercie firmy: szeroki wybór dużego oraz drobnego sprzętu gastronomicznego, meble do barów, sztućce, porcelana oraz naczynia jednorazowe
- Tanake - projektuje i dostarcza wyposażenie profesjonalnych kuchni. Firma ma za sobą dziesiątki zrealizowanych projektów
- Tewa - podstawę działalności firmy stanowi sprzedaż hurtowa i detaliczna profesjonalnych urządzeń i mebli gastronomicznych
- Ultra Power - sprzęt gastronomiczny - firma specjalizuje się w produkcji i sprzedaży uniwersalnych super wytrzymałych systemów półkowych do piekarni, gastronomii, magazynów.
Zobaczcie Państwo : |
|
|
Przejdź do katalogu firm>>>
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.