Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce wędzone z grilla Smoker


Warto poczytać

Rodzaje drewna do wędzenia

Sposoby peklowania i wędzenia

Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone

Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe

Grillo-Wędzarnie firmy Smoker

Grillo-Wędzarnia mobilna King

Grillo-Wędzarnia mobilna Prince

Grillo-Wędzarnia mobilna Queen

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-1-400

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-2-400

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-3-500


Samodzielnie przygotowane, wędzone produkty mięsne mają wiele zalet. Przede wszystkim nie zawierają niezdrowych konserwantów. Poza tym ich smak można skomponować tak, żeby naprawdę były dobre. Przedstawiamy kilka przepisów na różnego rodzaju mięsa wędzone.

Szynka wędzona z dzika:

Składniki: Szynka z dzika z kością około 6 kg, 40 dag peklosoli, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, 1 dkg kolendry, kilka goździków, liści laurowych, czubata łyżka cukru (w lecie cukru nie dodawać), 10 ząbków czosnku, 2,5 litra wody.

Sposób przygotowania: Szynkę umyć, połowę zmiażdżonych przypraw, peklosoli wetrzeć w mięso. Ułożyć natartą szynkę ciasno w kamionkowym naczyniu może być odpowiedni garnek, przycisnąć drewnianym denkiem i pozostawić w temperaturze pokojowej na dwa dni. Zagotować 2,5 litra wody z pozostałą połową przypraw i peklosoli, wystudzić i wstrzykiwać równomiernie w mięso przy pomocy strzykawki, szczególnie starannie w okolicach kości. Resztą zalewy zalać mięso i wstawić do chłodnego miejsca (4°C - 8°C). Peklować około 4 tygodnie, przewracając mięso co dwa dni na wszystkie strony. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin.
Wędzenie: Szynkę obsuszyć przez jeden dzień, a następnie zawiesić do wędzarni w mobilnej Grillo-Wędzarni. Wędzić w dymie w temperaturze 30°C-40°C przez 3 dni, dwa razy na dobę po 3 godziny. Na początku i na końcu wędzenia do paleniska można dodać trochę jałowca. Wędzone mięsa należy przechowywać w ciemnej, chłodnej i przewiewnej spiżarni lub piwniczce. Poszczególne kawałki należy rozwiesić tak, aby szynki nie stykały się ze sobą. Uwędzoną kiełbasę przechowywać zawieszoną na drążku. Przy wystąpieniu pleśni na powierzchni mięsa, należy ją zeskrobać nożem a mięso obsuszyć lub nawet podwędzić 1-2 dni w zimnym dymie.

Więcej przepisów na wędzenie i na grilla: www.smoker.com.pl/przepisy





Szynka wieprzowa wędzona na zimno:

Produkty: Świeże mięso z szynki wieprzowej około 5 kg, 50 dag peklosoli, po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, sznurek do wiązania szynek.

Sposób przyrządzenia: Szynkę umyć, dobrze wychłodzić, przyprawy zmiażdżyć i zmieszać z peklosolą, wetrzeć w mięso. Mięso nie wychłodzone nie chłonie soli i szybko się psuje. Dalej ułożyć natartą szynkę ciasno w naczyniu kamionkowym (lub ze stali nierdzewnej), przycisnąć drewnianym czystym denkiem, obciążyć odważnikiem. Peklować mięso w chłodnym pomieszczeniu w temperaturze od 4°C do 8°C przez 3-4 tygodnie, przewracając mięso co dwa dni. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin.

Wędzenie: Szynkę zasznurować i obsuszyć przez jeden dzień. Następnie zawiesić do mobilnej Grillo-Wędzarni do wędzenia. Wędzenie zimne powinno przebiegać w dymie o temperaturze 22°C i musi trwać znacznie dłużej niż wędzenie gorące. Szynka musi być odymiana 2-3 razy dziennie z dość długimi przerwami, przez 6 dni. Tak przyrządzana jest trwalsza i smaczniejsza niż wędzona na gorąco.

Więcej przepisów na wędzenie i na grilla: www.smoker.com.pl/przepisy


Kotleciki jagnięce w całości (BBQ):

Składniki: 2 kawałki obrobionych kotlecików jagnięcych, czyli około 1,5 kg, 1/4 kostki masła, świeży rozmaryn, marynata do BBQ: 100 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki keczupu, 1 łyżka miodu lipowego, 2 łyżki ciemnego octu balsamiko, drobno pocięty rozmaryn, 4 ząbki czosnku, pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania: Kotleciki jagnięce w całości wymieszać z marynatą i w miarę możliwości pozostawić na 1 dzień w chłodnym miejscu w naczyniu ze szkła bądź ze stali nierdzewnej.

Pieczenie: Rozpalić ogień drewnem bukowym bez kory w Grillo-Wędzarni do temperatury około 180°C. Kotleciki jagnięce w marynacie bez płukania ułożyć w części Bl opiekacza (BBQ) jak najbliżej paleniska, piec przez 30-50 minut. Po upieczeniu kotleciki położyć na deskę, wyporcjować poprzez cięcia między żeberkami tak, żeby przy każdym żeberku pozostawał kawałek polędwiczki. Posmarować masłem z rozgniecionym czosnkiem, posypać częścią świeżego rozmarynu.

Więcej przepisów na wędzenie i na grilla: www.smoker.com.pl/przepisy


Smoker
Narutowicza 42/1
81-436 Gdynia
tel.: 58 354 73 05
kom.: 607 221 623
e-mail: grill@smoker.com.pl
www.smoker.com.pl
Zobaczcie Państwo :
Grill - Wędzarnia mobilna King
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
SMOKER
Ekologiczne grille - wędzarnie typu SMOKER
Grille - Wędzarnie firmy Smoker
Grill - Wędzarnia mobilna King
Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce wędzone z grilla Smoker
Prawidłowy proces wędzenia - sposoby wędzenia ryb
Profesjonalne grille i wędzarnie marki SMOKER
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
Sposoby wędzenia i peklowania
Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone
Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe
Rodzaje drewna do wędzenia
Grille – wędzarnie na miarę Twoich potrzeb
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000