Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Rodzaje drewna do wędzenia i grillowania


Warto przeczytać

Sposoby peklowania i wędzenia

Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone

Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe

Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce

Grill - Wędzarnie firmy Smoker




Rodzaj drewna, jakiego używamy do grillowania lub wędzenia mięs i ryb ma ogromny wpływ na ostateczny smak i zapach potraw. Często może się też przyczynić do zmiany koloru przygotowywanego mięsa.

Poniżej przedstawiamy różne rodzaje drewna, dzięki którym można uzyskać następujące walory smakowe i zapachowe:



Rodzaj drewnaWalory smakowe i zapachoweStosowanie
Jabłońbardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem, lekko słodkimożna stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórę drobiu na ciemnobrązowy
Wiśniapodobne walory smakowe do jabłoni, ale jest lekko gorzkiemożna stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórkę na kolor ciemnobrązowy
Klon cukrowywędzony, daje łagodny i lekko słodki smak, nadaje wędzonkom złocistożółty kolorstosować do wędzenia ryb i wołowiny
Jesionszybko się pali i opieka potrawy, ostry, z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwęświetny do dziczyzny
Winorośldostarcza dużo dymu, przy każdym gatunku inny, wszystkie rodzaje są jednak generalnie o bogatym i głębokim smaku owocowymryby i drób
Akacjauzyskujemy cytrynowy kolor wędzeniadrób oraz wieprzowina
Bezbardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobiną zapachu ( i smaku) kwiatowegoowoce morza i baranina
Dąbczerwony : jedno z najszybciej palących się drew, wyczuwalny smak miodu, również ziemisty smak z odrobiną gorzkiego posmaku, daje barwę brązową; biały dąb - jest łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółtewołowina, ryby, drób
Buknadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółtewieprzowina oraz ryby
Gruszaw czasie wędzenia uzyskamy barwę czerwonego winado wędzenia drobiu
Olchanajlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brązowydo wędzenia wszystkich mięs i ryb
Orzechuzyskujemy ciemnożółte zabarwienie, daje również specyficzny aromatdo wędzenia drobiu i ryb
Zioła i przyprawymożna dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku prosto do ognia. Powoduje to powstanie dużej ilości dymu i nadaje potrawom wspaniały smak. Warunkiem jest jednak to, że zioła są dodane do ognia w pierwszych 30 minutachdo wszystkich mięs i warzyw.






















































Gastrona.pl poleca grill wędzarnie firmy Smoker

Więcej informacji na www.smoker.com.pl
Smoker
Narutowicza 42/1
81-436 Gdynia
tel.: 58 354 73 05
tel.kom.: 607 221 623
e-mail: grill@smoker.com.pl
www.smoker.com.pl
Zobaczcie Państwo :
Grill - Wędzarnia mobilna King
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
Prezentacja firmy SMOKER
Ekologiczne grill - wędzarnie typu SMOKER
Grill - Wędzarnie firmy Smoker
Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce wędzone z grilla Smoker
Prawidłowy proces wędzenia - sposoby wędzenia ryb
Profesjonalne grille i wędzarnie marki SMOKER
Grill - Wędzarnia mobilna King
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
Sposoby wędzenia i peklowania
Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone
Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe
Grille – wędzarnie na miarę Twoich potrzeb
 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000