Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Gęsina na Świętego...
THE LEGENDARY Whit...
Nowe twarze za ste...
Mariusz Kucharczak...
Green Caffè N...
Nowa restauracja n...
Meat & Fit
Hotel GOLDEN TULIP...
Restauracja Genesi...
Ekspansja COSTA CO...
Free Style w resta...
Kawy COSTA COFFEE
Sphinx z nową rest...
Mad Box w Skarżysk...
Hotel Number One
Koktajl bar Woda O...
Zjawiskowa restaur...
Green Caffè N...
The Plate – ...
Nowe Menu Konesera
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Firelight Glass
Hello Coffee
Gastromedia
Watersystem
Artykuły spożywcze
Robvita
Pizzola
Hello Coffee
Sokołów
Belfood
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Belgium`s Best
Secpol
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Kiełbasa wiejska, szynka wieprzowa i piersi drobiowe


Warto poczytać

Rodzaje drewna do wędzenia

Sposoby peklowania i wędzenia

Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone

Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce

Grillo-Wędzarnie firmy Smoker

Grillo-Wędzarnia mobilna King

Grillo-Wędzarnia mobilna Prince

Grillo-Wędzarnia mobilna Queen

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-1-400

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-2-400

Grillo-Wędzarnia mobilna KS-3-500


Samodzielnie przygotowane, wędzone produkty mięsne mają wiele zalet. Przede wszystkim nie zawierają niezdrowych konserwantów. Poza tym ich smak można skomponować tak, żeby naprawdę były dobre. Przedstawiamy kilka przepisów na różnego rodzaju mięsa wędzone.

Kiełbasa wiejska:

Produkty: Szynka z kością około 10 kg (może być też w równych proporcjach karkówka z łopatką), peklosól - 0,16 kg, czosnek świeży - 0,06 kg, pieprz - 0,04 kg, woda -1,0 l, osłonki - jelita wieprzowe cienkie różnych rozmiarów (najlepiej jednak o średnicy 32).

Sposób przyrządzania: Od szynki oddzielamy skórę, ze środka wykrawamy kości i miękki tłuszcz. Dzielimy szynkę na kawałki o krawędzi 4 cm, oddzielamy mięsa całkowicie chude od mięs tłustych. Mięsa chude mielimy w maszynce przez sitko 10 mm. Tłuste mięsa - przez sitko 4-5 mm. Stosujemy różne sitka, bo mięsa chude mielone na dużym sitku będą bardziej widoczne od zmielonych tłustych części na mniejszym sitku. Kiełbasa będzie wtedy sprawiać wrażenie chudszej. Zmielone mięso wkładamy do pojemnika lub miski, dodajemy peklosól i przyprawy według podanych proporcji. Ocena walorów smakowych potraw jest indywidualnym odczuciem każdego konsumenta, ale nie dowolnym. Uważa się, że produkty, które mają od 1,8% do 2% zawartości soli nie są ani za bardzo, ani za mało słone. Po przyprawieniu mieszamy ręcznie mięso do momentu, w którym kleista masa będzie odchodziła od dłoni. Wymoczone i opłukane osłonki (jelita)

ciasno napełnić masą mięsną, nie dopuszczając do tworzenia się pustych przestrzeni. Pęta kiełbasy o odcinkach 30 cm przewieszamy przez laski i pozostawiamy w przewiewnym miejscu na jeden dzień do obsuszenia i przepeklowania mięsa. Wędzenie: Kiełbasę wiejską wędzimy w mobilnej Grillo-Wędzarni, początkowo w rzadkim dymie i temperaturze 55°C przez 30 minut, potem w dymie gęstym przez 60 minut. Pieczemy w rzadkim dymie przez 30 minut aż osiągniemy brązową barwę. Kiełbasa po wychłodzeniu do temperatury 18°C w przekroju będzie różowa, jeżeli użyjemy zwykłej soli kiełbasa powinna mieć charakterystyczne oko (szarą plamkę).

Polędwiczki wieprzowe w całości (BBQ):

Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych w całości, marynata do BBQ: l00 ml oleju z oliwek, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka keczupu pikantnego, 1 łyżka miodu lipowego, (pieprz, sól, ciemny ocet balsamiko do smaku).

Sposób przygotowania: Polędwiczki wieprzowe w całości wymieszać z marynatą i w miarę możliwości pozostawić na 1 dzień w chłodnym miejscu w naczyniu ze szkła lub ze stali nierdzewnej.

Pieczenie: Rozpalić ogień drewnem bukowym bez kory w Grillo-Wędzarni do temperatury około 150°C. Polędwiczki w marynacie bez płukania ułożyć w części Bl opiekacza (BBQ) jak najbliżej paleniska, piec przez 20-35 minut. Po upieczeniu położyć na deskę pociąć na plasterki, podawać najlepiej sote z warzywami.

Piersi drobiowe w całości (BBQ):


Składniki: 1 kg piersi drobiowych w całości, świeża bazylia, marynata do BBQ: 100 ml oleju z oliwek, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu lipowego, 1 mała łyżeczka oleju chili, 1 mała łyżeczka oleju sezamowego, szczypta curry, 1 mała łyżeczka wiórek kokosowych, posiekana drobno świeża bazylia, 1 łyżeczka soku z cytryny, pieprz, sól do smaku.

Sposób przygotowania: Piersi drobiowe w całości wymieszać z marynatą. W miarę możliwości pozostawić je na 12 godzin w chłodnym miejscu w naczyniu ze szkła lub stali nierdzewnej.

Pieczenie: podobnie jak przy pieczeniu polędwiczek wieprzowych.

Gastrona.pl poleca urządzenia firmy Smoker

Więcej informacji na www.smoker.com.pl
Smoker
Narutowicza 42/1
81-436 Gdynia
tel.: 58 354 73 05
tel.kom.: 607 221 623
e-mail: grill@smoker.com.pl
www.smoker.com.pl
Zobaczcie Państwo :
Grill - Wędzarnia mobilna King
Grill - Wędzarnia mobilna Prince
Grill - Wędzarnia mobilna Queen
Grill - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grill - Wędzarnia mobilna KS-3-500
SMOKER
Ekologiczne grille - wędzarnie typu SMOKER
Grillo - Wędzarnie firmy Smoker
Szynka z dzika, polędwica wieprzowa i kotleciki jagnięce wędzone z grilla Smoker
Prawidłowy proces wędzenia - sposoby wędzenia ryb
Profesjonalne grille i wędzarnie marki SMOKER
Grillo - Wędzarnia mobilna King
Grillo - Wędzarnia mobilna Queen
Grillo - Wędzarnia mobilna Prince
Grillo - Wędzarnia mobilna KS-1-400
Grillo - Wędzarnia mobilna KS-2-400
Grillo - Wędzarnia mobilna KS-3-500
Sposoby wędzenia i peklowania
Pstrąg, łosoś i węgorz - ryby wędzone
Rodzaje drewna do wędzenia
Grille – wędzarnie na miarę Twoich potrzeb
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Pizzola Robot - Coupe RATIONAL Smoker Matlix Metro Plast Firelight Glass Goblet – sprzedaż hurtowa sztućców Hello Coffee Menos Steinberg Gorbi Werner & Mertz Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Barry Callebaut Reinex Tableart Tomasz Miszczak Komat Caffetea M&M Gastro
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000