Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Rozmieszczenie dania na talerzu


Do tego, że „jemy oczami” nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Dlatego, tak niezwykle istotnym elementem jest właściwa kompozycja dań – a dokładniej – właściwe rozmieszczenie poszczególnych składników na talerzu.

Układając danie należy w pierwszej kolejności zastanowić się na którym składniku klient powinien skoncentrować swoją uwagę. Zazwyczaj na talerzu znajduje się mięso, ziemniaki oraz warzywa. W większości przypadków rozkład powinien skupiać się na najdroższym produkcie (pozornie zwiększa to wartość posiłku).

Istotne jest przy tym zachowanie równowagi, która odnosi się do ciężaru poszczególnych składników znajdujących się na talerzu oraz odpowiedniego kształtu. Dobrze ukształtowane danie podnosi jego atrakcyjność.

Rozmiar oraz wysokość również mają wpływ na atrakcyjność potrawy. Specjalne foremki, pomagają odpowiednio rozmieścić ziemniaki lub ryż. Nadają daniom trójwymiarowości i wysokości. Nie należy jednak tworzyć zbyt wysokiej kompozycji. Ważne jest, by nie przytłoczyć smaku potrawy sposobem jej podania. Co więcej, sposób podania nie może sprawiać wrażenia nieładu na talerzu.

Aby uzyskać jak najlepszy efekt wizualny warto zastanowić się nad odpowiednio dobraną kolorystyką  kompozycji. Tu również należy zachować umiar, czasami wystarczy jeśli  dekoracja łososia ograniczy się do cytrynki, drobno posiekanej papryki, bądź szczypiorku. Dekoracja nie może przysłaniać potrawy. Powinna ją wyłącznie podkreślać.

Danie ma stanowić małe dzieło sztuki, ale należy pamiętać o tym, że klient nie ogranicza się wyłącznie do jego oglądania.  Dostęp do poszczególnych składników nie powinien być zatem zbyt skomplikowany.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją: Optymalizacja kosztów potraw (Foodcosts), autor: Douglas R. Brown.

null
Zobaczcie państwo:
Prezentacja dania na talerzuRozmieszczenie dania na talerzu
Ujednolicone przepisy kulinarneJAMBALAYA

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000