PRZEPIS nr 126 NAZWA: JAMBALAYA
Rozmiar porcji: 1.5 miseczki Wydajność: 40 porcji
Koszt jednej porcji: $0.90
Składniki |
Gramatura |
Cena |
Kurczak, pierś bez kości podzielona na 1-calowe kawałki |
4 lbs |
$8.00 |
Pęto kiełbasy, pokrojone |
2 lbs |
$5.58 |
Seler, posiekany |
12 szklanek |
$3.16 |
Czerwona papryka, posiekana |
8 sztuk |
$6.00 |
Cebula, posiekana |
4 sztuki |
$0.40 |
Czosnek w ząbkach, zmielony |
8 sztuk |
$0.17 |
Krótkoziarnisty brązowy ryż, suchy |
6 szklanek |
$4.47 |
Piwo |
32 oz |
$3.50 |
Bulion z kurczaka |
60 oz |
$1.72 |
Pomidory krojone w kostkę, z puszki |
60 oz |
$2.12 |
Sos Tabasco |
4 łyżeczki |
$0.03 |
Natka pietruszki (przybranie) |
|
$0.04 |
Chleb kukurydziany |
|
$0.58 |
CAŁKOWITY KOSZT |
|
$36.04 |
Sposób Przygotowania:
Oporządź kurczaka i podziel go na 1-calowe kawałki. Na dużej patelni podgrzej olej roślinny. Dodaj kurczaka i dokładnie obsmaż. Dodaj kiełbasę i również dokładnie obsmaż. Do dużego garnka do gotowania bulionu dodaj oleju i podsmaż cebulę, czosnek, selera oraz czerwoną paprykę. Dodaj ryż i wymieszaj go z olejem. Zmniejsz ogień, dodaj piwo i mieszaj delikatnie od czasu do czasu, pozwalając by ryż wchłonął płyn zanim dodasz kolejne składniki. Po około 15-20 minutach gotowania ryżu na małym ogniu dodaj pomidory, kurczaka i kiełbasę. Kontynuuj gotowanie przez około 1 godzinę do momentu, w którym ryż jest już miękki. Dodaj Tabasco, sól i pieprz. Przełóż Jambalayę do mniejszych pojemników, by wystygła. Danie możesz przechowywać w lodówce bądź od razu podawać.
Sposób podania:
Podawaj w miseczkach nakładając łyżką wazową o pojemności 1,5 szklanki. Dodaj kawałek chleba kukurydzianego na boku. Pokryj całość natką pietruszki
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.