Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Prezentacja dania na talerzu


Właściwe ułożenie na talerzu jest niezwykle istotnym czynnikiem mającym wpływ na atrakcyjność potrawy. Eleganckie, finezyjne dania postrzegane są przez klientów restauracji jako bardziej wykwintne.

Wpływ na prezentację dania mają zasadniczo trzy podstawowe elementy:

  • rodzaj talerza i jego rozmiar,
  • wielkość porcji,
  • dekoracja.

Odpowiednio dobrany talerz pozwala nie tylko podkreślić charakter dania, ale również sprawnie kontrolować koszty. Wygląd oddziałuje na zmysły klientów, natomiast rozmiar pozwala zachować konsekwencję w wielkości podawanych potraw.

Przykładowo, jeśli sałatka, która powinna być podawana w małej salaterce, jest serwowana na talerzu do dań głównych, może się zdarzyć, że osoba ją podająca nałoży więcej sałatki z uwagi na złudzenie optyczne, sprawiające, że sałatka „ginie” na talerzu. Informacje dotyczące rozmiarów talerzy powinny się znaleźć w ujednoliconych przepisach kulinarnych.

W ujednoliconych recepturach powinna być również określona wielkość porcji. Konsekwencja w dzieleniu na porcje jest ważna z punktu widzenia klientów, w szczególności tych odwiedzających restaurację regularnie.

Goście mogą wielokrotnie zamawiać to samo danie. Ważne jest, by za każdym razem wyglądało ono i smakowało identycznie. Biorąc pod uwagę fakt, że większość restauracji zatrudnia więcej niż jednego kucharza, należy zwrócić baczną uwagę, by każdy z kucharzy przygotowywał dania, które wyglądają i smakują tak samo.

Ostatnim, ale niezwykle ważnym czynnikiem jest dekoracja. Pomimo to, wciąż bardzo często restauratorzy nie przykładają do niej uwagi. Warto jednak pamiętać o tym, że ponosząc niewielkie koszty na przybranie, można uatrakcyjnić wygląd serwowanych dań.

Dekoracją może być wszystko: poczynając od drobno posiekanej natki pietruszki, kończąc na sosach rozlanych na talerzu w dekoracyjny sposób. Można użyć np. plasterka cytryny umieszczonego na łososiu, serowych grzanek pływających niczym statki w zupie,  prażonego makaronu, bądź karmelu.

Atrakcyjny wygląd dania sprawia, że klienci są skłonni zapłacić za nie więcej. Wpływa to bezpośrednio na zyski lokalu gastronomicznego. Wzrasta również prestiż restauracji.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją: Optymalizacja kosztów potraw (Foodcosts), autor: Douglas R. Brown.

null

Zobaczcie państwo:
Prezentacja dania na talerzuRozmieszczenie dania na talerzu
Ujednolicone przepisy kulinarneJAMBALAYA

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000