Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Oliwa z oliwek dla gastronomii


Oliwa z oliwek dla gastronomii to produkt niezbędny w każdej restauracji, znany od niepamiętnych czasów. Drzewo oliwne od ponad sześciu tysięcy lat było niemal magiczną rośliną, która do dziś symbolizuje pokój i przyjaźń.
 
W Polsce oliwa z oliwek wykorzystywana była początkowo do celów liturgicznych – namaszczano nią niemowlęta, królów i zmarłych. Jej nowe zastosowanie – w kuchni polskiej – znane jest od czasów królowej Bony, która wprowadziła do naszego kraju nawyki żywieniowe z regionu Morza Śródziemnego.
 
Dobra oliwa z oliwek dla gastronomii powinna mieć świeży owocowy zapach i lekko pieprzny smak. Wszystko jednak zależy od odmiany oliwek użytych do produkcji oliwy. Gdy oliwa z oliwek dla gastronomii posiada owocowy i lekko pikantny smak, oznacza to, że do jej wytłaczania użyto mieszanki Hojblanca i Arbequina. Jeśli zaś smak jest intensywnie pieprzny i posiada wyraźną nutę goryczy, wówczas wiadomo, że mamy do czynienia z odmianą Picual. Gdy zaś jej smak jest metaliczny, to znak, że jest zjełczała.
 
Wprawdzie oliwa z oliwek dla gastronomii nie ma już magicznego znaczenia, jak to było w czasach starożytnych czy w średniowieczu, to jednak nawet dziś z jej przygotowaniem związane są pewne rytuały. Specjaliści, którzy zajmują się testowaniem oliwy z oliwek dla gastronomii – kiperzy – nie mogą palić papierosów ani pić kawy. Sprawdzają oni produkt podawany w naczyniach z kobaltowego szkła, które dobrze maskuje naturalny kolor oliwy. Dlaczego? Ponieważ jakość oliwy z oliwek dla gastronomii ocenia się po zapachu i smaku, a nie po kolorze, a najlepsze jej właściwości można odkryć, gdy ma temperaturę 28-30°C.
 
Oliwę z oliwek dla gastronomii należy przechowywać z dala od światła i w chłodnym miejscu. Unikajmy jednak trzymania jej w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura powoduje krzepnięcie cieczy. Po otwarciu puszki czy butelki produkt można przechowywać przez trzy miesiące.
 
Stosowanie oliwy z oliwek dla gastronomii gwarantuje nie tylko świetny smak i zapach potraw, ale również sprawia, że są one zdrowe. Produkty uzyskane z pierwszego tłoczenia są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które – w przeciwieństwie do zawartych w tłuszczach zwierzęcych kwasów nasyconych – wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Oliwa z oliwek dla gastronomii obniża cholesterol, zatem zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto zawiera dużo kwasu oleinowego, który chroni między innymi przed astmą. Poza tym jest bogata w witaminy A, E, D i K.
 
Co więcej, oliwę z oliwek dla gastronomii powinny stosować w diecie osoby, które cierpią na stwardnienie tętnic i zakrzepy, kamicę żółciową oraz nieżyt i owrzodzenie żołądka. Artykuł ten świetnie oczyszcza organizm, a jednocześnie spowalnia starzenie, zaś u dzieci wpływa pozytywnie na wzrost kości. Oliwa z oliwek dla gastronomii jest produktem niezbędnym w diecie cukrzyków i bezglutenowców.
 
Oliwa z oliwek dla gastronomii zazwyczaj jest stosowana do sałatek, ale można jej używać także do wielu innych dań, gdyż podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Powoduje, że mięso jest chrupiące, przy czym nie wnika w jego głąb. Stanowi niemal konieczność w przypadku dań z ryżu, makaronów czy owoców morza. Oliwa z oliwek dla gastronomii stanowi świetny substytut masła i margaryny w obróbce termicznej potraw, przy czym trzeba pamiętać, że produkt ten należy poddawać działaniu nieco niższych temperatur, niż klasyczne, zwierzęce tłuszcze stosowane do smażenia. Porcja oliwy z oliwek dla gastronomii może być wykorzystana do smażenia najwyżej 4-5 razy, a żeby usunąć zapach smażenia, wystarczy wrzucić do niej świeży korzeń pietruszki lub kilka kropli soku z cytryny.
 
Firmy, które sprzedają oliwę z oliwek dla gastronomii:
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000