Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Green Caffè N...
Paladar – ka...
Sieć kantyn Aï...
Hotel Moniuszko na...
Przemysław Langows...
Nowy Szef Kuchni i...
Happy Art Hours...
Totalnie nowe, wyj...
Wyjątkowe otwarcie...
Hotelowa odwilż ce...
Budowa Hotelu Numb...
Nowe miejsce spotk...
Jazzowe walentynki...
Open day w THE BEL...
Jedzenie dla duszy...
Idealne sushi? Nic...
Restauracja Sphinx...
Restauracja Hilton...
Hotel Narvil
Pierwsza w Polsce ...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Dora Metal
Convotherm
Lunch24.pl
Watersystem
Robot - Coupe
Espiga
Local Pizza
Hendi Polska
Fondis
Tech - Prim
Artykuły spożywcze
Belgium`s Best
Menos
ABC Espresso
Caffetea
Sokołów
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Barry Callebaut
Lemonia
Makro Cash & Carry
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Oliwa z oliwek dla gastronomii


Oliwa z oliwek dla gastronomii to produkt niezbędny w każdej restauracji, znany od niepamiętnych czasów. Drzewo oliwne od ponad sześciu tysięcy lat było niemal magiczną rośliną, która do dziś symbolizuje pokój i przyjaźń.
 
W Polsce oliwa z oliwek wykorzystywana była początkowo do celów liturgicznych – namaszczano nią niemowlęta, królów i zmarłych. Jej nowe zastosowanie – w kuchni polskiej – znane jest od czasów królowej Bony, która wprowadziła do naszego kraju nawyki żywieniowe z regionu Morza Śródziemnego.
 
Dobra oliwa z oliwek dla gastronomii powinna mieć świeży owocowy zapach i lekko pieprzny smak. Wszystko jednak zależy od odmiany oliwek użytych do produkcji oliwy. Gdy oliwa z oliwek dla gastronomii posiada owocowy i lekko pikantny smak, oznacza to, że do jej wytłaczania użyto mieszanki Hojblanca i Arbequina. Jeśli zaś smak jest intensywnie pieprzny i posiada wyraźną nutę goryczy, wówczas wiadomo, że mamy do czynienia z odmianą Picual. Gdy zaś jej smak jest metaliczny, to znak, że jest zjełczała.
 
Wprawdzie oliwa z oliwek dla gastronomii nie ma już magicznego znaczenia, jak to było w czasach starożytnych czy w średniowieczu, to jednak nawet dziś z jej przygotowaniem związane są pewne rytuały. Specjaliści, którzy zajmują się testowaniem oliwy z oliwek dla gastronomii – kiperzy – nie mogą palić papierosów ani pić kawy. Sprawdzają oni produkt podawany w naczyniach z kobaltowego szkła, które dobrze maskuje naturalny kolor oliwy. Dlaczego? Ponieważ jakość oliwy z oliwek dla gastronomii ocenia się po zapachu i smaku, a nie po kolorze, a najlepsze jej właściwości można odkryć, gdy ma temperaturę 28-30°C.
 
Oliwę z oliwek dla gastronomii należy przechowywać z dala od światła i w chłodnym miejscu. Unikajmy jednak trzymania jej w lodówce, ponieważ zbyt niska temperatura powoduje krzepnięcie cieczy. Po otwarciu puszki czy butelki produkt można przechowywać przez trzy miesiące.
 
Stosowanie oliwy z oliwek dla gastronomii gwarantuje nie tylko świetny smak i zapach potraw, ale również sprawia, że są one zdrowe. Produkty uzyskane z pierwszego tłoczenia są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które – w przeciwieństwie do zawartych w tłuszczach zwierzęcych kwasów nasyconych – wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Oliwa z oliwek dla gastronomii obniża cholesterol, zatem zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto zawiera dużo kwasu oleinowego, który chroni między innymi przed astmą. Poza tym jest bogata w witaminy A, E, D i K.
 
Co więcej, oliwę z oliwek dla gastronomii powinny stosować w diecie osoby, które cierpią na stwardnienie tętnic i zakrzepy, kamicę żółciową oraz nieżyt i owrzodzenie żołądka. Artykuł ten świetnie oczyszcza organizm, a jednocześnie spowalnia starzenie, zaś u dzieci wpływa pozytywnie na wzrost kości. Oliwa z oliwek dla gastronomii jest produktem niezbędnym w diecie cukrzyków i bezglutenowców.
 
Oliwa z oliwek dla gastronomii zazwyczaj jest stosowana do sałatek, ale można jej używać także do wielu innych dań, gdyż podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Powoduje, że mięso jest chrupiące, przy czym nie wnika w jego głąb. Stanowi niemal konieczność w przypadku dań z ryżu, makaronów czy owoców morza. Oliwa z oliwek dla gastronomii stanowi świetny substytut masła i margaryny w obróbce termicznej potraw, przy czym trzeba pamiętać, że produkt ten należy poddawać działaniu nieco niższych temperatur, niż klasyczne, zwierzęce tłuszcze stosowane do smażenia. Porcja oliwy z oliwek dla gastronomii może być wykorzystana do smażenia najwyżej 4-5 razy, a żeby usunąć zapach smażenia, wystarczy wrzucić do niej świeży korzeń pietruszki lub kilka kropli soku z cytryny.
 
Firmy, które sprzedają oliwę z oliwek dla gastronomii:
 
Zobaczcie Państwo :
 
Warzywa mrożone do gastronomii
Owoce morza
Sosy i marynaty do gastronomii
Kawa dla gastronomii
Oliwa z oliwek dla gastronomii
 
Makarony dla gastronomii
Przyprawy gastronomiczne
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
 
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Lunch24.pl Manitowoc Foodservice Convotherm Fondis M&M Gastro Na Lunch M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego 007Gastro.pl Winterhalter Gastronom Polska Demi Co. HellCold Voigt Steinberg RM Gastro Caffetea Zakłady Chemiczne EmiChem P.P. Gaspol Gorbi Tech - Prim Espiga Mazowiecka Grupa Szkoleniowo – Doradcza Iguana - Gastro Cryogen Barson Iglotex LMS Online Sp. z o.o. RATIONAL Sp. z o.o. Belfood Lemonia
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000