Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
30.12.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Mistrz poleca - Przepisy
Kuchnia bawarska - prostota i oryginalność

Każdy region charakteryzuje się własną kuchnią, również w Niemczech. Bawaria jest kulinarnie bardzo interesującym landem. Bawarczycy posiadają prostą, ale i oryginalną kuchnię. Opiera się ona głównie na takich produktach jak: wieprzowina, baranina, drób, a króluje w niej Weiswurst, czyli biała kiełbasa wyrabiana według starych bawarskich receptur. W całym landzie podaje się ją na gorąco wraz ze słodką musztardą i breclem.

Krustebraten podawaną z knedlem Semmelnknödel i kapustą po bawarsku Bayerischekraut
Golonka pieczona po bawarsku Haxe

Obok kiełbasy, w kuchni bawarskiej znajdziemy pieczeń wieprzową (pieczoną wraz ze skórą) tzw. Krustebraten podawaną z knedlem Semmelnknödel i kapustą po bawarsku Bayerischekraut. Zobacz przepis >>> Popularnym daniem regionalnym jest również rolada z boczku po bawarsku Spießbraten podawana także z knedlem i sosem pieczeniowym. Nie możemy zapomnieć o słynnej na cały świat golonce pieczonej po bawarsku Haxe. Tradycyjnie podaje się ją wspominanym już knedlem i sosem z pieczeni.

Specyficzne dla kuchni bawarskiej jest to, że do większości potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje potrawom kwaśny lub winny smak. Przysmakiem mieszkańców górnej Bawarii są płucka na kwaśno Sauerlunge, cielęca wątroba z cebulą i jabłkiem Leber Berlinerart, nerki cielęce w sosie musztardowym. Kuchnia bawarska słynie ze swej prostoty, a równocześnie z oryginalnego smaku. Prym wiodą tu wszelkiego rodzaj podroby. Nic nie może pozostać niewykorzystane.

Kuchnia bawarska to również wszelkiego rodzaju mięsa pieczone z wieprzowiny, baraniny lub dziczyzny. To także kiełbasy pod każdą postacią, kilka rodzajów knedli (z boczkiem, szpinakiem, serem), a także sałatki i sery (owcze, kozie i z mleka krowiego), jak również wiele innych wyrobów mleczarskich. Przykładem może być pasta serowa o nazwie Obazta, która jest smakołykiem podawanym niemalże w każdej bawarskiej restauracji. Zobacz recepturę - Obazta >>>

O Bawarii, jej niezmierzonej alpejskiej urodzie, zabytkach, mieszkańcach i oczywiście o kuchni napisano już wiele książek i artykułów, ale one nigdy nie oddadzą piękna tej ziemi i smaku potraw, dlatego szczerze namawiam do zwiedzania Bawarii. Jestem przekonany, że będziecie państwo zauroczeni pięknem terenu, a i w kuchni każdy znajdzie coś dla siebie.

Marek Smuk


Zobaczcie Państwo:

Kuchnia bawarska - prostota i oryginalność

Obazta

Pieczeń wieprzowa po bawarsku Krustebraten



O autorze
Marek Smuk pracuje w regionalnym bawarskim Gasthof'ie pełniąc obowiązki szefa kuchni. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolska, czynnie uczestniczył w działaniach stowarzyszenia w pierwszym okresie jego istnienia. W Polsce pracował jako szef kuchni w restauracjach w Krakowie.



Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000