Każdy region charakteryzuje się własną kuchnią, również w Niemczech. Bawaria jest kulinarnie bardzo interesującym landem. Bawarczycy posiadają prostą, ale i oryginalną kuchnię.
Opiera się ona głównie na takich produktach jak: wieprzowina, baranina, drób, a króluje w niej Weiswurst, czyli biała kiełbasa wyrabiana według starych bawarskich receptur. W całym landzie podaje się ją na gorąco wraz ze słodką musztardą i breclem. Krustebraten podawaną z knedlem Semmelnknödel i kapustą po bawarsku Bayerischekraut | Golonka pieczona po bawarsku Haxe |
Obok kiełbasy, w kuchni bawarskiej znajdziemy
pieczeń wieprzową (pieczoną wraz ze skórą) tzw. Krustebraten podawaną z knedlem Semmelnknödel i kapustą po bawarsku Bayerischekraut. Zobacz przepis >>> Popularnym daniem regionalnym jest również rolada z boczku po bawarsku Spießbraten podawana także z knedlem i sosem pieczeniowym. Nie możemy zapomnieć o słynnej na cały świat golonce pieczonej po bawarsku Haxe. Tradycyjnie podaje się ją wspominanym już knedlem i sosem z pieczeni.
Specyficzne dla kuchni bawarskiej jest to, że do większości potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje potrawom kwaśny lub winny smak. Przysmakiem mieszkańców górnej Bawarii są płucka na kwaśno Sauerlunge, cielęca wątroba z cebulą i jabłkiem Leber Berlinerart, nerki cielęce w sosie musztardowym. Kuchnia bawarska słynie ze swej prostoty, a równocześnie z oryginalnego smaku. Prym wiodą tu wszelkiego rodzaj podroby. Nic nie może pozostać niewykorzystane.
Kuchnia bawarska to również wszelkiego rodzaju mięsa pieczone z wieprzowiny, baraniny lub dziczyzny. To także kiełbasy pod każdą postacią, kilka rodzajów knedli (z boczkiem, szpinakiem, serem), a także sałatki i sery (owcze, kozie i z mleka krowiego), jak również wiele innych wyrobów mleczarskich.
Przykładem może być pasta serowa o nazwie Obazta, która jest smakołykiem podawanym niemalże w każdej bawarskiej restauracji. Zobacz recepturę - Obazta >>>
O Bawarii, jej niezmierzonej alpejskiej urodzie, zabytkach, mieszkańcach i oczywiście o kuchni napisano już wiele książek i artykułów, ale one nigdy nie oddadzą piękna tej ziemi i smaku potraw, dlatego szczerze namawiam do zwiedzania Bawarii. Jestem przekonany, że będziecie państwo zauroczeni pięknem terenu, a i w kuchni każdy znajdzie coś dla siebie.
Marek Smuk
Zobaczcie Państwo: |
|
|
|
| O autorze
Marek Smuk pracuje w regionalnym bawarskim Gasthof'ie pełniąc obowiązki szefa kuchni. Jest współzałożycielem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Małopolska, czynnie uczestniczył w działaniach stowarzyszenia w pierwszym okresie jego istnienia. W Polsce pracował jako szef kuchni w restauracjach w Krakowie. |
Więcej receptur w serwisie "Mistrz Poleca"
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|