Oszczędność czasu, miejsca i przede wszystkim pieniędzy to główne powody wpływające na decyzje o zakupie zmywarki do restauracji.
Zakup zmywarki do gastronomii gwarantuje również zminimalizowanie rozwoju niebezpiecznych bakterii ze względu na wysoką temperaturę wody, w jakiej czyszczone są naczynia.
Obecnie zmywarki do gastronomii zużywają coraz mniej wody i energii elektrycznej. Ponad 120 lat temu Josephine Cochrane, która sama nigdy nie zmywała naczyń, stworzyła specjalną maszynę, aby jej służba nie niszczyła podczas ręcznego czyszczenia cennej porcelany. I właśnie to jest jedna z zalet, jakie posiadają dzisiejsze zmywarki do gastronomii – poza oszczędzaniem energii i wody, dbają o to, aby w restauracjach i innych przedsiębiorstwach usług gastronomicznych ograniczano straty wynikłe ze stłuczek zastawy stołowej, jakie zdarzają się podczas ręcznego mycia.
Zmywarki spotykane są w wielu domach, to jednak na początku rozwoju tego wynalazku ich podstawową funkcją było czyszczenie naczyń w dużych przedsiębiorstwach – ta funkcja nie zmieniła się do dziś: trudno sobie wyobrazić, aby jakakolwiek firma gastronomiczna potrafiła się obyć bez zmywarki do gastronomii.
Czyszczenie naczyń w tego typu urządzeniach odbywa się dzięki natryskowi wody o temperaturze 35 do 65°C. Dzięki temu można usunąć wszystkie zabrudzenia – przede wszystkim tłuszcz. Do zmywarek do gastronomii używa się różnego rodzaju detergentów, które usuwają zarówno brud, jak i zarazki. Dzisiejsze zmywarki do gastronomii znacznie oszczędzają wodę – po oczyszczeniu jednej porcji, używają ją do kilkukrotnego płukania. Dopiero ostatnie płukanie naczyń w zmywarkach do gastronomii odbywa się przy użyciu świeżej, gorącej wody, która także nabłyszcza zastawę. Dzięki temu szybciej schnie i pięknie wygląda.
Na rynku można znaleźć wiele rodzajów zmywarek do gastronomii. Niektóre z nich ładuje się od przodu, inne – od góry. Można również nabyć modele szufladowe. Niezależnie od zakupionego rodzaju, cechą, jaką powinny się odznaczać wszystkie zmywarki do gastronomii, jest łatwość obsługi. Obecnie urządzenia te posiadają różne wyświetlacze, które pokazują, na jakim etapie zmywania jest maszyna i ile jeszcze czasu pozostało do zakończenia procesu czyszczenia naczyń.
Ze względu na potrzeby klientów
zmywarki do gastronomii posiadają wbudowane programy, stosowane do odpowiedniego szkła – mogą to być na przykład programy do intensywnego usuwania tłuszczu, do delikatnego zmywania cienkiego szkła, programy energooszczędne, szybkie itp. Szczególne wymogi lokali gastronomicznych sprawiają, że
zmywarki do gastronomii posiadają wiele dodatkowych elementów, takich jak koszyki na sztućce, specjalne uchwyty na delikatne kieliszki czy przystawki do mycia dużych przedmiotów.
Wielość oferowanych modeli i rozwiązań powoduje, że każda restauracja będzie mogła wybrać urządzenie dopasowane do swoich potrzeb.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.