Rola zastawy stołowej - niezbędnego elementu wyposażenia każdej restauracji - jest często niedoceniana. Odpowiednio dobrana nadaje charakteru, podkreśla klasę lokalu i oprawę serwowanych dań.
Na rynku dostępny jest szeroki wybór naczyń stołowych. Dobór odpowiednich uwarunkowany jest wieloma czynnikami. Najważniejsze to wygląd, jakość, funkcjonalność i cena. Najczęściej restauratorzy ograniczają się do ostatniego z wymienionych.
Zastawa musi odpowiadać standardom lokalu, rodzajowi serwowanych dań. Naczynia powinny harmonizować z wystrojem lokalu. W urządzonej klasycznie restauracji nienaturalnie wyglądać będą geometryczne czy asymetryczne filiżanki. Podobnie w przypadku nowocześnie urządzonego lokalu czy np. baru sushi trudno wyobrazić sobie danie zaserwowane na eleganckiej porcelanie ze złotym motywem.
Nie oznacza to, że elementów takich nie należy ze sobą łączyć. Taki miszmasz musi zostać jednak odpowiednio przemyślany, aby poszczególne elementy układały się w całość. Warto poradzić się w tej kwestii eksperta.
Równie istotnym czynnikiem jest jakość. Zastawa stołowa musi wykazać się wysoką odpornością na zniszczenia. Zmywanie, wyparzanie, podgrzewanie to procesy, które destrukcyjnie wpływają na naczynia, ale niewyobrażalne jest przecież ich wyeliminowanie.
Zakup naczyń jest kosztowaną inwestycją. Dlatego zaopatrując restaurację w nową zastawę należy zwrócić szczególną uwagę na jej jakość. Trwałość glazury i szkliwa jest niezwykle istotna.
Producenci naczyń dla rynku gastronomicznego starają się wciąż udoskonalać swoją ofertę. Zastawa dla tego sektora jest twardsza niż ta produkowana na potrzeby klientów detalicznych. Coraz częściej stosuje się dodatkowe wzmocnienia na najbardziej narażone na uszkodzenia miejsca – jak brzegi talerza.
Potrawy podawane w grubościennej porcelanie – dłużej zachowują temperaturę, jednak tu również należy zachować umiar. Gruba porcelana nie wygląda bowiem efektownie. Ze względu na swoją wagę jest również mało praktyczna w użyciu.
W restauracyjnych kuchniach funkcjonalność naczyń jest niezwykle istotna. Naczynia poddawane są wielokrotnemu myciu. Poza trwałością powinny zatem cechować się jak najdogodniejszym do zmywania kształtem. Im bardziej płaskie i pozbawione żłobień naczynia tym lepsze efekty mycia w zmywarkach.
Firmy produkujące wyroby dla gastronomii wychodzą naprzeciw oczekiwaniom restauratorów. Przykładem jest chociażby cicha porcelana, w której spody talerzy posiadają silikonowe wykończenie, które redukuje nieprzyjemny hałas wywołany stukaniem naczyń.
Warto przeanalizować wszystkie czynniki przed zakupem zastawy: jakość, wygląd, funkcjonalność. A także również upewnić się, że w razie stłuczenia jednego z elementów zastawy – jak chociażby przykrywa do wazy, można zakupić jedynie brakujący element.
Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.