Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
24.04.2025
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Zastawa stołowa w restauracji


Rola zastawy stołowej - niezbędnego elementu wyposażenia każdej restauracji - jest często niedoceniana. Odpowiednio dobrana nadaje charakteru, podkreśla klasę lokalu i oprawę serwowanych dań.

Na rynku dostępny jest szeroki wybór naczyń stołowych. Dobór odpowiednich uwarunkowany jest wieloma czynnikami. Najważniejsze to wygląd, jakość, funkcjonalność i cena. Najczęściej restauratorzy ograniczają się do ostatniego z wymienionych. 

Zastawa musi odpowiadać standardom lokalu, rodzajowi serwowanych dań. Naczynia powinny harmonizować z wystrojem lokalu. W urządzonej klasycznie restauracji nienaturalnie wyglądać będą geometryczne czy asymetryczne filiżanki. Podobnie w przypadku nowocześnie urządzonego lokalu czy np. baru sushi trudno wyobrazić sobie danie zaserwowane na eleganckiej porcelanie ze złotym motywem.

Nie oznacza to, że elementów takich nie należy ze sobą łączyć. Taki miszmasz musi zostać jednak odpowiednio przemyślany, aby poszczególne elementy układały się w całość. Warto poradzić się w tej kwestii eksperta.

Równie istotnym czynnikiem jest jakość. Zastawa stołowa musi wykazać się wysoką odpornością na zniszczenia. Zmywanie, wyparzanie, podgrzewanie to procesy, które destrukcyjnie wpływają na naczynia, ale niewyobrażalne jest przecież ich wyeliminowanie.

Zakup naczyń jest kosztowaną inwestycją. Dlatego zaopatrując restaurację w nową zastawę należy zwrócić szczególną uwagę na jej jakość. Trwałość glazury i szkliwa jest niezwykle istotna.

Producenci naczyń dla rynku gastronomicznego starają się wciąż udoskonalać swoją ofertę. Zastawa dla tego sektora jest twardsza niż ta produkowana na potrzeby klientów detalicznych. Coraz częściej stosuje się dodatkowe wzmocnienia na najbardziej narażone na uszkodzenia miejsca – jak brzegi talerza.

Potrawy podawane w grubościennej porcelanie – dłużej zachowują temperaturę, jednak tu również należy zachować umiar. Gruba porcelana nie wygląda bowiem efektownie. Ze względu na swoją wagę jest również mało praktyczna w użyciu.

W restauracyjnych kuchniach funkcjonalność naczyń jest niezwykle istotna. Naczynia poddawane są wielokrotnemu myciu. Poza trwałością powinny zatem cechować się jak najdogodniejszym do zmywania kształtem. Im bardziej płaskie i pozbawione żłobień naczynia tym lepsze efekty mycia w zmywarkach.

Firmy produkujące wyroby dla gastronomii wychodzą naprzeciw oczekiwaniom restauratorów. Przykładem jest chociażby  cicha porcelana, w której spody talerzy posiadają silikonowe wykończenie, które redukuje nieprzyjemny hałas wywołany stukaniem naczyń.

Warto przeanalizować wszystkie czynniki przed zakupem zastawy: jakość, wygląd, funkcjonalność. A także również upewnić się, że w razie stłuczenia jednego z elementów zastawy – jak chociażby przykrywa do wazy, można zakupić jedynie brakujący element.

Magdalena Gorczyca - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000