Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Zasady przechowywania produktów żywnościowych


Z prowadzeniem restauracji nieodłącznie wiąże się problem przechowywania produktów żywnościowych. Z prostej kalkulacji jasno wynika, że zakup ilości hurtowej kosztuje mniej. Odpowiednie zaopatrzenie pozwala również uniknąć sytuacji w której zapas zostaje nagle wyczerpany, a szef kuchni pozostaje bez podstawowych składników.

Na większe zaopatrzenie restauracji pozwolić sobie mogą jednak wyłącznie obiekty posiadające odpowiednie magazyny – przystosowane do przechowywania produktów żywnościowych. Niespełnienie warunków dotyczących magazynowania skutkować może szybszym psuciem się żywności, bądź utratą jakości.

Poszczególne rodzaje produktów wymagają różnych warunków przechowywania. Inne są dla mięsa i jego przetworów, inne dla produktów suchych jak mąka, kasz czy ryż, a jeszcze inne dla warzyw i owoców.

Wszystkich jednak dotyczy jedna zasada – towaru naruszonego, zepsutego, niezdatnego do spożycia nie wolno przechowywać w magazynie z żywnością przeznaczoną do spożycia.

Nie wolno również przechowywać w jednym miejscu produktów surowych i gotowych do spożycia oraz artykułów wydzielających specyficzny zapach razem z innymi produktami.

Świeżość wszystkich produktów, zapewni przechowywanie ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Warto stosować się do metody „pierwsze dostarczone, pierwsze wykorzystane”.

Oczywiste jest stałe kontrolowanie dat ważności do spożycia. Informacje te znajdują się na każdym z opakowań. W całkowitym wyeliminowaniu pomyłek pomóc może odpowiednie wykładanie towaru na magazynowe półki. Z przodu zawsze powinny się znaleźć te z najkrótszym terminem spożycia.

Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się szkodników i ryzyka chorób zakaźnych, należy niezwłocznie uprzątnąć wszelkie plamy. Całkowicie niedopuszczalne jest stawianie koszów na śmieci w miejscach, w których przechowywana jest żywność. W magazynach, nie należy również używać szkodliwych dla zdrowia detergentów.

Mięso ryby i nabiał - powinny być przechowywane w komorach chłodniczych. Chłodnie powinny zostać odpowiednio przygotowane – wyczyszczone, suche i wywietrzone. Towar należy układać w taki sposób, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza. Materiały płynne – powinny zostać odpowiednio zabezpieczone, aby uniknąć wylania się produktu. Oczywiście wszystkie gorące artykuły przed włożeniem do chłodni muszą zostać wystudzone. Zaleca się kontrolowanie temperatury maszyn chłodzących przynajmniej dwa razy tygodniowo.

Podział obowiązuje również w kwestii magazynowania warzyw. Osobno przechowuje się warzywa liściaste, a osobno warzywa okopowe jak np. ziemniaki – które mocno zabrudzone ziemią mogą stanowić siedlisko drobnoustrojów.

Istotne jest zachowanie odpowiedniej temperatury oraz wilgotności powietrza – zbyt suche powoduje wysuszenie roślin, mokre – przyśpiesza rozwój pleśni. Optymalna temperatura to 6 °C. Coroczne bielenie i siarkowanie magazynu jest wymogiem koniecznym.

Kiszonki powinny być również przechowywane w odrębnym pomieszczeniu. Odpowiednie ich zamknięcie zabezpieczy przed zanieczyszczeniami.

Generalnie rzecz ujmując, istnieją cztery sposoby przechowywania żywności:

  • w magazynie produktów suchych, w którym przechowuje się produkty o długiej przydatności do spożycia,
  • w lodówkach, gdzie przechowywane są łatwo psujące się produkty przez krótki okres czasu,
  • w specjalnie zaprojektowanych jednostkach głębokiego chłodzenia – przez krótki okres czasu,
  • w zamrażarkach, w których przechowuje się łatwo psujące się produkty przez dłuższy okres czasu.

Każdy z wymienionych powyżej sposobów przechowywania musi spełniać odpowiednie wymogi dotyczące bezpieczeństwa i higieny.


Opracowane na podstawie poradnika z serii Zarządzanie Restauracją: Optymalizacja kosztów potraw (Foodcosts), autor: Douglas R. Brown.
null

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000