Porcelana Villeroy & Boch jest produkowana w Niemczech od blisko 265 lat. To kwintesencja europejskiego ducha: wyjątkowe połączenie francuskiej finezji kształtów oraz niemieckiej precyzji, jakości materiałów i doskonałej technologii. Te atuty stawiają markę na najwyższej pozycji i są najlepszym wyborem dla branży HoReCa. Potrawy podane na produktach Villeroy & Boch podkreślają prestiż każdej restauracji. Porcelana jest inwestycją na lata, zwłaszcza że jej cena dla gastronomi jest konkurencyjna.
Mettlach, Niemcy – to właśnie tutaj mieści się główna siedziba i jedna z kilku fabryk produkcyjnych Villeroy & Boch w Europie. Dlaczego właśnie tutaj? Otóż szefowie firmy założonej w 1748 roku przez François Bocha, liczącej obecnie blisko 265 lat, cenią sobie tradycję i europejskie standardy. Villeroy & Boch to marka starsza od ery industrializacji, która od zawsze była, i niezmiennie pozostaje, pionierem w wykorzystaniu nowych technologii, a także niebanalnego wzornictwa, nad którym pracuje zespół projektantów i designerów.
Produkcja realizowana jest na terenie Unii Europejskiej, przy zachowaniu najwyższych standardów obowiązujących w UE. Widać to na każdym etapie powstawania produktów, począwszy od wykorzystywanych tylko najlepszych surowców, spełniających wysokie normy jakości, po ścisły etap kontroli obecny w każdym stadium produkcji, przeprowadzany przez specjalnie powołany do tego dział.
Bardzo ważnym czynnikiem wyróżniającym firmę jest jej polityka socjalna i rzetelne przestrzeganie prawa pracowników, obowiązującego w UE, a także dbanie nie tylko o standardy polityki ekologicznej Unii, ale i podejmowanie działań wychodzących poza jej regulacje. To właśnie dlatego logo Villeroy & Boch stanowi gwarancję najwyższej jakości europejskiej porcelany, a co za tym idzie: dobrego wizerunku każdej restauracji.
Harmonia innowacji, technologii i jakości
Jakość – to jedno z najważniejszych haseł w słowniku firmowym Villeroy & Boch. Dlatego cały proces produkcyjny, począwszy od stosowanych surowców, poprzez masę ceramiczną i zastosowane technologie, na gotowym produkcie kończąc, jest stale unowocześniany i podlega szczegółowej kontroli. Surowce używane do produkcji porcelany spełniają najwyższe niemieckie normy jakości, a większość z nich – glina, kaolin, kwarc i skaleń – pochodzi z Niemiec, Anglii i Francji.
Fabryki wyposażone są w nowoczesne, sterowane cyfrowo ciągi produkcyjne. Innowacją na miarę XXI wieku jest stosowanie techniki „odlewu metodą ciśnieniową”, która pozwala na produkowanie nowych, niestandardowych form. Wśród szlachetnych mas ceramicznych wykorzystywanych przez Villeroy & Boch należy wymienić porcelanę „Premium Bone”, czyli tradycyjną porcelanę „kostną”, do której dodaje się sproszkowane kości wołowe. To zapewnia nie tylko wyjątkową twardość i odporność produktu, ale nadaje mu również półprzezroczysty, biały kolor i lekki połysk.
Z kolei porcelana „Premium” to autorski wynalazek firmy. Dzięki intensywnemu wypalaniu jest wyjątkowo odporna na uderzenia i wyszczerbienia, dlatego szczególnie dobrze sprawdza się w branży HoReCa. To udoskonalona porcelana „Vitro”, którą poza odpornością, charakteryzuje mleczny odcień bieli.
Wszystkie zdobienia na produktach Villeroy & Boch zostają pokryte warstwą twardego, odpornego szkliwa bezołowiowego i podczas wypalania idealnie wtapiają się w glazurę. Dzięki temu, naczynia są doskonale chronione: można je bezpiecznie myć w zmywarkach oraz używać w kuchenkach mikrofalowych przez wiele lat. Warstwa szkliwa gwarantuje także odporność na zarysowania ostrymi przedmiotami.
Miejsca na powierzchni naczyń, które z przyczyn technicznych pozostają nieszkliwione – np. tak zwane „stopki”, czyli powierzchnie na spodach naczyń, będące śladem styku z podstawą, na którą naczynie jest stawiane w trakcie szkliwienia – są wygładzone i polerowane. Zapobiega to powstawaniu zarysowań w czasie układania produktów w stosy. Produkty dedykowane restauracjom i hotelom są sztaplowane i posiadają szerokie linie, a więc są bardziej praktyczne co najlepiej widać na przykładzie najbardziej rozpoznawalnej kolekcji segmentu HoReCa – Seddona, która posiada aż 65 różnych produktów.
Technologia produkcji i idąca za nią jakość, mają szczególne znaczenie, zwłaszcza w branży restauracyjnej i hotelarskiej - eksploatowana porcelana nie zmienia swoich walorów. Właściciele, którzy wybierają zastawy Villeroy & Boch nie tylko podkreślają prestiż miejsca, ale również otrzymują gwarancję dobrej inwestycji.
Perła wśród europejskich marek i światowa renoma
Villeroy & Boch to jedna z nielicznych firm tak głęboko zakorzenionych w europejskiej tradycji. Swój początek miała w niewielkim zakładzie manufaktury porcelany założonym w XVIII w. przez François Bocha na granicy Francji, Luksemburga i Niemiec, który z czasem został połączony z konkurencyjnym zakładem Villeroy w Septfontaines, w pobliżu Luksemburga. Do dziś region ten pozostaje sercem potężnej marki Villeroy & Boch, która ma swoje oddziały produkcyjne w całej Europie. W XIX w. firma rozwijała się szybko i intensywnie.
Podpisywano stopniowo coraz więcej umów i wysyłało produkty do wszystkich europejskich stolic, a z biegiem lat także do Ameryki Północnej i Południowej. Marka była obecna na wszystkich, tak popularnych w XIX wieku, wielkich wystawach światowych. Zakładano nowe fabryki i stopniowo poszerzano asortyment, np. o wyroby ze szkła, a pod koniec wieku – również o produkty ceramiki łazienkowej.
W dwudziestoleciu międzywojennym dla Villeroy & Boch pracowały takie osobowości jak Henry van de Velde czy Peter Behrens. Chociaż II wojna światowa była dla marki trudnym doświadczeniem - a właściciele firmy w czasie trwania tego największego konfliktu zbrojnego zdecydowali się zamknąć fabrykę - po jej zakończeniu zdołała ona szybko wrócić do dawnej świetności. Zaczęto produkować porcelanę na dwór watykański – dla papieża Piusa XII, Jana XXIII, Pawła VI czy Jana Pawła II oraz dystrybuować ją do Japonii i do Stanów Zjednoczonych. Dzięki projektom Heleny von Boch porcelana Villeroy & Boch zyskała nową jakość, a współpraca z uznanym fotografem Helmutem Newtonem, potwierdziła jej prestiż.
Dziś produkty Villeroy & Boch niezmiennie pozostają kwintesencją dobrego smaku, najwyższej jakości i międzynarodowej renomy. To jeden z tych elementów wyposażenia restauracji, który pozwala na podkreślenie jej stylu i prestiżu oraz wyjątkowego stosunku do klientów.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.