Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2025
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Najlepsze restauracje Szwajcarii

Dlaczego w Szwajcarii jest tak wiele restauracji o dużej renomie? - Restauracji, które uhonorowane zostały gwiazdkami Michelina, czy też odznaczone przez austriacki przewodnik Gault Millau.

Wszystko to chyba za sprawą wielkiego szefa kuchni – Freddy Girardem, który rozpoczął swoją gastronomiczną karierę w niewielkiej wiosce Crissier. To on jako pierwszy otrzymał 20 (na 20 możliwych) punktów Gault Millau. Jego sława nie gaśnie po dziś dzień, mistrz ma wielu naśladowców, wielu szefów chciałoby też pokazać umiejętności większe od niego.



Od 1998 roku Freddy Girardem jest już na emeryturze, ale przez lata pracy zawodowej zdołał doprowadzić do perfekcji kulinarnej kilku swoich uczniów. Wśród nich jest Philippe Rocha, który kontynuuje jego dzieło, jednocześnie wykazując się własną kreatywnością.

Kolejnym, obok już wymienionych szefów kuchni, który należy do prestiżowego klubu szefów odznaczonych trzema gwiazdkami Michalina jest Gered Rabaey. Jest on również zdobywcą tytułu „Szefa Kuchni Roku 2006” przewodnika Gault Millau (zdobywał 19 na 20 punktów od 1989 roku), oraz wielu innych odznaczeń i nagród. Restauracja Le Pont de Brent położona na końcu wioski nieopodal Montrex nad Jeziorem Genewskim, to jego królestwo.



Wśród szwajcarskich mistrzów jest także Roland Jöhri, właściciel i szef restauracji Talvo, niedaleko St. Moritz. Goście zachwyceni są nawet samym budynkiem restauracji, który zwłaszcza zimą jest jedną z atrakcji turystycznych regionu. Lokal słynie nie tylko z wyśmienitej kuchni, ale także niezwykłej gościnności i fantazji szefa. Roland Jöhri używa do przygotowywania swoich potraw jedynie produktów z regionu.

Nieopodal restauracji Talvo jest kolejna, której szef to wyśmienity szwajcarski specjalista kulinarny. Daniel Baumann - bo o nim mowa – zasłynął przed kilku laty na kulinarnych mistrzostwach świata, podczas których wraz z reprezentacją Szwajcarii zajął pierwsze miejsce. Obecnie, podpierając się swoim wieloletnim doświadczeniem, prowadzi restaurację Chesa Pirani. Smak serwowanych tam potraw podkreśla unikatowy szwajcarski szafran – droższy niż złoto – pochodzący z Mund (kanton Wallis).

Andre Jaeger działający nieopodal miejscowości Schaffhausen był jednym z pierwszych szefów, którzy upodobali sobie kuchnię fusion. I nic dziwnego, gdyż jego zawodowa droga wiodła aż do Hong-Kongu. Zdobyte w tamtejszych restauracjach doświadczenia stały się podstawą do niezwykłych jak na owe czasy połączeń smakowych.

Informacje przysłał Kurt Scheller

Zdjęcia pochodzą ze strony www.talvo.ch, www.lepontdebrent.ch.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000