Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
11.05.2025
niedziela
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jogurt
 



Jogurt to produkt niezbyt trwały. Jeśli nie jest przechowywany w chłodzie, szybko się psuje, dlatego trzeba zwracać uwagę nie tylko na termin przydatności do spożycia, lecz również na wygląd wieczka: wybrzuszone wskazuje na to, że w jogurcie zaszły już niepożądane zmiany bakteryjne.


- Jogurty mają bardzo różne terminy przydatności do spożycia. Wyprodukowane z dobrych surowców w aseptycznych warunkach, przechowywane w lodówce, mogą stać nie otwarte 3-4 tygodnie; sterylizacja przedłuża trwałość jogurtu nawet do kilku miesięcy. Najlepiej jednak spożywać jogurty jak najświeższe, w ciągu tygodnia od daty produkcji.


- Najlepsze do przechowywania jogurtu są opakowania firmowe. Jeśli napoczęty jogurt nie zostanie zużyty do końca, można go jeszcze 2-3 dni trzymać w lodówce, zastępując oryginalne wieczko folią aluminiową.


- Jogurtów żywych nie powinno się podgrzewać, aby nie zniszczyć znajdujących się w nich bakterii. Do potraw na ciepło dodaje się je w ostatniej fazie przygotowania posiłku. Jogurty żywe lepiej jednak jadać na deser lub używać jako składnika deserów i zimnych sosów. Do zastępowania śmietany oraz przyrządzania napojów mlecznych najbardziej nadają się jogurty naturalne.


- Przed dodaniem jogurtu zamiast śmietany do gotowych już ciepłych potraw dobrze jest go rozmieszać z 2-3 łyżkami mleka, aby się nie zwarzył.


- Jogurt jest również wykorzystywany w kosmetyce, m.in. jako składnik maseczek wybielających i nawilżających skórę.



Źródło, Kuchnia, 8.1997 Magdalena Łuków


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000