Jogurt to produkt niezbyt trwały. Jeśli nie jest przechowywany w chłodzie, szybko się psuje, dlatego trzeba zwracać uwagę nie tylko na termin przydatności do spożycia, lecz również na wygląd wieczka: wybrzuszone wskazuje na to, że w jogurcie zaszły już niepożądane zmiany bakteryjne.
- Jogurty mają bardzo różne terminy przydatności do spożycia. Wyprodukowane z dobrych surowców w aseptycznych warunkach, przechowywane w lodówce, mogą stać nie otwarte 3-4 tygodnie; sterylizacja przedłuża trwałość jogurtu nawet do kilku miesięcy. Najlepiej jednak spożywać jogurty jak najświeższe, w ciągu tygodnia od daty produkcji.
- Najlepsze do przechowywania jogurtu są opakowania firmowe. Jeśli napoczęty jogurt nie zostanie zużyty do końca, można go jeszcze 2-3 dni trzymać w lodówce, zastępując oryginalne wieczko folią aluminiową.
- Jogurtów żywych nie powinno się podgrzewać, aby nie zniszczyć znajdujących się w nich bakterii. Do potraw na ciepło dodaje się je w ostatniej fazie przygotowania posiłku. Jogurty żywe lepiej jednak jadać na deser lub używać jako składnika deserów i zimnych sosów. Do zastępowania śmietany oraz przyrządzania napojów mlecznych najbardziej nadają się jogurty naturalne.
- Przed dodaniem jogurtu zamiast śmietany do gotowych już ciepłych potraw dobrze jest go rozmieszać z 2-3 łyżkami mleka, aby się nie zwarzył.
- Jogurt jest również wykorzystywany w kosmetyce, m.in. jako składnik maseczek wybielających i nawilżających skórę.