Kilka podstawowych informacji o właściwym podawaniu pieczywa w różnej postaci pozwoli każdemu mieć pewność, że jego stół nawet w tym aspekcie będzie elegancki.
Jeżeli zaś chodzi o samo jedzenie należy pamiętać, że zasadniczo kęsów pieczywa nie odgryza się a odłamuje.
Poniżej można przeczytać kilka szczegółów o tym jak podawać pieczywo i jak je spożywać.
Pieczywo świeże należy podawać w koszyczku wiklinowym lub metalowym, obowiązkowo ułożone na serwecie, której kolor i wzór odpowiada przybraniu stołu. Chleb powinien być pokrojony na dość grube pajdy, natomiast długie bułki, bagietki na dość długie kawałki krojone na ukos.
Świeże pieczywo dość szybko obsycha, dobrze jest więc przykryć je serwetą przed podaniem.
Przy podawaniu pieczywa na ciepło (bułeczki, rogaliki) przykrywamy je serwetą, by zbyt szybko nie wystygły. Na rynku dostępne są podgrzewacze do pieczywa w postaci ozdobnych terakot, które rozgrzane umieszcza się w koszyczku.
Tosty najlepiej jest podać ułożone w serwecie złożonej w kopertę, tak by cały czas przynajmniej częściowo były nią przykryte.
Koszyk z pieczywem powinno się ustawić na środku stołu tak by każdy miał do niego łatwy i wygodny dostęp. Wzięte z koszyczka pieczywo należy kłaść na specjalny talerzyk ustawiony po lewej stronie nakrycia, obok którego powinien znajdować się nóż do smarowania. Jeżeli nie jest podany specjalny talerzyk pieczywo kładzie się na obrusie z lewej strony lub na talerzu do dania głównego.
Pieczywo jemy odłamując małe kawałki. W przypadku rogali i bułek często stosowaną praktyką jest podzielenie na pół i odłamywanie z połówki. Pieczywo smaruje się masłem na talerzyku do pieczywa posługując się przeznaczonym do tego nożem, lub nad talerzem do dania głównego nożem w danym momencie używanym.
Koszyki z pieczywem oraz talerzyki do pieczywa należy sprzątnąć przed podaniem deseru.
|