Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Debic
Cukiernia M&K
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Jak podawać pieczywo i jak kulturalnie je spożywać?

Kilka podstawowych informacji o właściwym podawaniu pieczywa w różnej postaci pozwoli każdemu mieć pewność, że jego stół nawet w tym aspekcie będzie elegancki.


Jeżeli zaś chodzi o samo jedzenie należy pamiętać, że zasadniczo kęsów pieczywa nie odgryza się a odłamuje.


Poniżej można przeczytać kilka szczegółów o tym jak podawać pieczywo i jak je spożywać.








Pieczywo świeże należy podawać w koszyczku wiklinowym lub metalowym, obowiązkowo ułożone na serwecie, której kolor i wzór odpowiada przybraniu stołu. Chleb powinien być pokrojony na dość grube pajdy, natomiast długie bułki, bagietki na dość długie kawałki krojone na ukos.


Świeże pieczywo dość szybko obsycha, dobrze jest więc przykryć je serwetą przed podaniem.


Przy podawaniu pieczywa na ciepło (bułeczki, rogaliki) przykrywamy je serwetą, by zbyt szybko nie wystygły. Na rynku dostępne są podgrzewacze do pieczywa w postaci ozdobnych terakot, które rozgrzane umieszcza się w koszyczku.








    


Tosty najlepiej jest podać ułożone w serwecie złożonej w kopertę, tak by cały czas przynajmniej częściowo były nią przykryte.  











Koszyk z pieczywem powinno się ustawić na środku stołu tak by każdy miał do niego łatwy i wygodny dostęp. Wzięte z koszyczka pieczywo należy kłaść na specjalny talerzyk ustawiony po lewej stronie nakrycia, obok którego powinien znajdować się nóż do smarowania. Jeżeli nie jest podany specjalny talerzyk pieczywo kładzie się na obrusie z lewej strony lub na talerzu do dania głównego.


    


Pieczywo jemy odłamując małe kawałki. W przypadku rogali i bułek często stosowaną praktyką jest podzielenie na pół i odłamywanie z połówki. Pieczywo smaruje się masłem na talerzyku do pieczywa posługując się przeznaczonym do tego nożem, lub nad talerzem do dania głównego nożem w danym momencie używanym.





Koszyki z pieczywem oraz talerzyki do pieczywa należy sprzątnąć przed podaniem deseru.







restaurants.pl - Przewodnik po Restauracjach


"blad ortograficzny !!!"
(11.12.2001 - 00:07)  (Maria Zaleska-Jaskot)
"Teraz artykuł jest "bezbłędny""
(11.12.2001 - 08:54)  (Redaktor portalu)
"pytanie do artykułu "jak podawać pieczywo""
(24.09.2003 - 13:18)  (Marcin Cylwik)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000