Przeciętnie restauracje oddają 2% swojego dochodu na rachunki za energię, a czysty zysk lokali wynosi jedynie 0,05–4% dochodu brutto. Jeśli zatem właściciel restauracji zredukuje zużycie energii do 25%, to jego zysk zwiększy się o 4–4,5% – a to znaczy, że sprzedaż w restauracji może zwiększyć się o 12,5% w ciągu jednego roku. Nawet najmniejsza oszczędność może przynieść korzyść.
Według badań amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska restauracje mogą w prosty sposób zaoszczędzić energię, na przykład: na gotowaniu (oszczędność 23%), na ogrzewaniu (19%), na oświetleniu (11%), na mrożeniu (8%), na chłodzeniu (6%), na wentylacji (5%) oraz na wyposażeniu biura (1%). Postaraj się zredukować przynajmniej niektóre z tych wydatków.
Zawsze używaj regulatora czasowego. We wszystkich przełącznikach światła zainstaluj regulator czasowy, w razie gdyby pracownik zapomniał wyłączyć światło pod koniec dnia. Dzięki temu znacznie zaoszczędzisz na energii elektrycznej. Regulator czasowy włącza się i wyłącza o dowolnej porze, więc w prosty sposób możesz uzyskać późną nocą wrażenie, jakby ktoś cały czas był w środku. Dodatkowo mógłbyś również zainstalować regulator czasowy w termie. Warto nastawić go tak, że zawsze, gdy zamykasz restaurację, terma z gorącą wodą wyłącza się, a na dwie godziny przed otwarciem – włącza.
Często pracownicy przez nieuwagę zostawiają włączone światło w chłodziarkach. Jeśli w Twojej restauracji również występuje taka sytuacja, to powinieneś używać minutnika albo detektora ruchu, tak aby po kilku minutach światło automatycznie wyłączyło się samo. Upewnij się również, że personel domyka wszystkie urządzenia kuchenne, bo w przeciwnym razie sprzęt będzie niepotrzebnie pobierał zbyt dużą ilość energii.
Klimatyzacja. Wiele systemów klimatyzacji zaprojektowano tak, aby pracowały jedynie na wolnych obrotach. Nawet jeśli temperatura w pomieszczeniu jest prawidłowa, to system i tak działa, aby utrzymać przepływ powietrza. Jeśli możesz podczas wietrznego dnia otworzyć okna lub drzwi restauracji, powinieneś wtedy wyłączyć klimatyzację.
Czystość i wydajność. Żebra chłodzące, które znajdują się na tylnej części lodówek i zamrażarek, są mniej wydajne, gdy przykrywa je kurz i tłuszcz. Przynajmniej raz na dwa tygodnie jeden z pracowników powinien odsunąć lodówkę i całą tylną część dokładnie przetrzeć szmatką do kurzu. Ponadto wszystkie otwory i rury odpływowe powinny być oczyszczane raz na pół roku, aby usunąć resztki, które tam utknęły.
Używaj energooszczędnych żarówek. Można je kupić w każdym sklepie elektrycznym. Innym bardzo dobrym rozwiązaniem są żarówki halogenowe. Są drogie, ale za to ich okres używalności jest znacznie dłuższy w porównaniu ze zwykłą żarówką dającą fluorescencyjne światło. Zamiast jarzeniówek używaj żarówek wysokiej jakości. Powinieneś dodatkowo zainstalować automatyczne regulatory oświetlenia, czujniki ruchu oraz fotokomórki. Dzięki temu będziesz miał pełną kontrolę nad oświetleniem. Ściemniacze dostępne są w bardzo różnych wersjach. Wybierz takie, które są wysokociśnieniowe, albo takie, które zawierają metalohalogenowe energooszczędne lampy do oświetlenia budynku na zewnątrz. W kuchni przymocuj świetlówki kompaktowe. Wszystkie dotychczasowe żarówki zastąp wyłącznie energooszczędnymi. Dzięki nim możesz zaoszczędzić rocznie od 20 do 50% pieniędzy na rachunkach.
Skontroluj stan techniczny restauracji, aby obliczyć straty poniesione za ogrzewanie. Wszystkie budynki tracą część ciepła przez otwarte lub nieszczelne okna, drzwi lub dach. Wyznacz jedną osobę, aby skontrolowała stan techniczny restauracji. Może się okazać, że należy wymienić okna albo wykonać izolację.
Wyłącz urządzenia. Wyłącz na noc wszystkie komputery stacjonarne oraz kserokopiarki. Włączony na noc komputer pobiera więcej energii niż jedna żarówka przez cały dzień. Zawsze wyłączaj wszystkie urządzenia kuchenne, gdy nie są w użyciu. Pamiętaj, że większość sprzętu kuchennego wymaga jedynie 20 minut (lub mniej) na rozgrzanie się.
Elektryczna kuchenka. Zamień kuchenkę gazową na elektryczną, a zauważysz znaczne różnice: dzięki temu zaoszczędzisz nawet do 2000 złotych na rok.
Izolacja rur. Zaizoluj bądź napraw rury oraz zbiornik z gorącą wodą. W układzie rur o długości około 60 metrów dobra izolacja to oszczędność 150 do 200 złotych na rok. Ważne jest również, aby używać korka do zlewu oraz kratki odpływowej do podłogi.
Napraw nieszczelny kran. Gorąca woda, która kapie z kranu z częstotliwością ok. 4 litrów na godzinę, to strata 36000 litrów wody na rok.
Zabezpiecz dostęp do termostatu kłódką. Zaplombuj termostat, aby mieć pewność, że nikt oprócz Ciebie nie będzie mógł zmienić ustawień temperatury.
Wstaw nowe uszczelki do lodówek i chłodziarek w miejsce zniszczonych. Sprawdź, czy drzwi samozatrzaskowe działają prawidłowo. Posmaruj oliwą zawiasy oraz zatrzaski lodówek i zamrażarek. Dokręć również zawiasy w urządzeniach chłodzących, aby powietrze nie wydostawało się na zewnątrz.
Kuchenki mikrofalowe. Pobierają znacznie mniej energii niż inne rodzaje kuchenek. Ich zaletą jest także to, że służą również do rozmrażania oraz odgrzewania posiłków.
Nie pozostawiaj spalonego tłuszczu oraz kawałków przypalonego jedzenia na sprzęcie kuchennym. Dzięki temu wszystkie urządzenia będą dłużej działać, nie zużywając przy tym dużej ilości energii.
opr. PBJ
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.