Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach - część 2



Zobaczcie państwo:
Carving cz. 1
Carving cz. 2
Narzędzia do carvingu

Sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach narodziła się w 1364 roku w Sukhothai. Nang Noppharat – szef kuchni królewskiej, wyrzeźbił z owoców i warzyw różnego rodzaju kwiaty i zwierzęta i udekorował nimi pływające lampiony (Krathongi), sprawiając iż wyglądały one jak ogromne lilie wodne.

Khartongi zostały wykonane na królewski festiwal odbywający się jak co roku w księżycową listopadową noc (Krathong jest malutką łódką z liścia bananowca o kształcie lotosu i zawierającą kwiaty, kadzidełko, zapalone świece i monetę. Te pływające lampiony puszcza się z nurtem rzeki, aby przyniosły szczęście).

Kiedy król Phra Ruang zobaczył te piękne pływające łódeczki, zachwycił się i zadecydował, iż będzie to artystyczne dziedzictwo Tajlandii. Od tego czasu, sztuka rzeźbienia owoców i warzyw była wykonywana przez panie ze świty królewskiej.

Podczas pierwszej ery panowania Bangkoku, jego władca król Rama I Wielki podtrzymywał tradycję rzeźbienia w owocach i warzywach na Festiwalu Dwunastu Księżycowych Miesięcy.

Technika była o wiele doskonalsza, rzeźby serwowano zaś na miseczkach i prezentowano mnichom ze słodkim, młodym ryżem. Tace, na których były poustawiane miseczki przystrajano różnego rodzaju kwiatami wyrzeźbionymi w papai i zabarwianymi naturalnymi barwnikami.

Początkowo sztuka carvingu zarezerwowana była wyłącznie dla szefów kuchni królewskiej i można ją było znaleźć w bufetach najlepszych hoteli. Mistrzowie rzeźbienia udaremniali skutecznie przekazywanie jej młodym pokoleniom.

Zaczęło się to zmieniać wraz z formą rządów w 1932 roku. Założona wtedy została przez Yeuana Phanuthat szkoła domowej ekonomii. W 1934 roku Phraya Sarasatpraphana, Minister Edukacji, zgromadził nauczycieli z całego kraju na jednoroczny kurs obejmujący różne rodzaje sztuki, w tym rzeźbienie w owocach i warzywach. Od tamtego czasu carving rozprzestrzeniał się wśród ludzi różnych klas.

Na zdjęciach rzeźbiący w owocach: Marek Rybacki, Jacek Świerk, Krzysztof Wierzba i Marcin Piotrowski oraz ich prace.

Teraz także i ty możesz stosować carving, dzięki profesjonalnym narzędziom firmy Börner. Sprawdź to!

ELWA S.C.
05-520 Konstancin Jeziorna
ul. Paderewskiego 48
tel./fax. (022) 779 40 04
tel./fax. (022) 754 16 15
e-mail: info@borner.pl
www: borner.pl

Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Chcecie zaskoczyć swoich gości??"
(02.08.2006 - 22:17)  (Marek)
"Chcecie zaskoczyć swoich gości??"
(02.08.2006 - 22:17)  (Marek)
"witaj"
(06.05.2010 - 18:21)  (emilia)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000