Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Tajlandzka sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach - część 1


PIERWSZA W POLSCE AKADEMIA CARVINGU

Zobaczcie państwo:
Carving cz. 1
Carving cz. 2
Narzędzia do carvingu

Carving – sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty. Niewątpliwymi mistrzami w tej dziedzinie są Tajlandczycy. Ich długoletnie doświadczenie i finezyjne umiejętności są niedoścignione dla innych amatorów tej dziedziny kulinarnej.

Piękno i delikatność tajlandzkiej sztuki i kultury jest sławne na całym świecie. To naród najbardziej doświadczony w zachwycaniu turystów. Jedną z rzeczy, jakie przyciągają do Tajlandii rzesze zwiedzających jest sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach - integralna cześć prezentacji smakowitego tajskiego jedzenia.

Tajlandzka kuchnia pozwala na łączenie kontrastujących ze sobą smaków, pikantnego i łagodnego, słodkiego i ostrego. Dużą wagę przywiązuje się w niej również do estetycznych walorów potrawy. Tajlandczycy wierzą, że jedzenie powinno cieszyć oko tak samo jak talerz, na którym jest podane.

Celem carvingu jest uczynienie jedzenia bardziej atrakcyjnym i apetycznym, a także łatwiejszym do skonsumowania. Utalentowana tajlandzka gospodyni domowa zawsze wita gości starannie obranymi owocami, czasami pociętymi w mniejsze kawałki i położonymi finezyjnie na talerzu. Warzywa zaś są najpierw delikatnie rzeźbione, potem gotowane i w końcu atrakcyjnie ułożone na naczyniach. Goście są zachwyceni uhonorowaniem ich wizyty tak wspaniałym powitaniem.

Używanie narzędzi do carvingu nie wymaga rozległej wiedzy. Tak naprawdę potrzebny jest mały nóż do rzeźbienia, ostry i nie większy niż nóż do sera.

Tym narzędziem można już obierać, kroić i rzeźbić każdy owoc lub warzywo i zmieniać je w unikalną dekoracyjną ozdobę potrawy.

Tajlandczycy są bardzo dumni ze swojej kuchni i często nawet przydrożne knajpki inwestują czas w prezentacje swoich posiłków.

Owoce i warzywa rzeźbi się też w domach. Carving jest również włączony w narodowy szkolny program zajęć mający na celu propagowanie i ochronę tajlandzkiej sztuki.

Uczniowie uczęszczający na kursy carvingu dostają do domu trzy małe noże do carvingu. Mogą więc natychmiast wykorzystywać nowo zdobytą wiedzę na prawie wszystkim co maja w lodówce. Powstają marchewkowe muszle, bananowe łodzie, arbuzowe potwory - możliwości jest nieskończenie wiele.

Na zdjęciach rzeźbiący w owocach: Marek Rybacki, Jacek Świerk, Krzysztof Wierzba i Marcin Piotrowski oraz ich prace.

Teraz także i ty możesz stosować carving, dzięki profesjonalnym narzędziom firmy Börner. Sprawdź to!

ELWA S.C.
05-520 Konstancin Jeziorna
ul. Paderewskiego 48
tel./fax. (022) 779 40 04
tel./fax. (022) 754 16 15
e-mail: info@borner.pl
www: borner.pl

Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"Jak wielu jest nas jest w Polsce?"
(03.06.2006 - 15:27)  (Marek)
"Jest nas wielu a będzie jeszcze więcej"
(07.06.2006 - 09:08)  (Krzysztof Wierzba Gdańsk)
"prosze o kontakt"
(14.01.2007 - 19:59)  (MARCIN SZOPPE)
"Carving Team Gdańsk"
(11.02.2007 - 17:00)  (Krzysztof Wierzba)
"Jest ktoś ktoś jeszcze kto umie to robić"
(19.10.2006 - 22:05)  (Czarek)
"zapalony rzeżbiarz"
(12.11.2006 - 09:07)  (Malinowski Sebastian)
"Zapraszam na www.carvingart.pl"
(14.11.2006 - 21:32)  (Marek)
"bedzie nas wielu...."
(07.02.2007 - 20:28)  (joanna Poznan)
"Czy ktoś się interesuje carvingiem"
(05.06.2006 - 17:16)  (Marek)
"Zapracowani"
(06.06.2006 - 22:00)  (mirek)
"czas jest,bo w carvingu musi byc,inaczej klapa"
(23.06.2006 - 08:56)  (Marcin Z)
"carving"
(26.06.2006 - 20:29)  (remek)
"Dla Rajmunda"
(27.06.2006 - 11:57)  (Marek)
"Wiadomość z Irlandii:)"
(21.01.2007 - 18:56)  (Krzysztof Sikorski)
"No to moze sie spotkamy"
(25.11.2006 - 18:01)  (darek)
"Działa już Akademia Carvingu"
(18.01.2007 - 12:58)  (Tomasz)
"AKADEMIA CARVINGU "BORNER""
(24.01.2007 - 22:53)  (DAREK)
"carving"
(15.02.2007 - 10:41)  (piotr rusiniak)
"Akademia Carvingu Borner"
(19.02.2007 - 00:14)  (Marek)
"powitanie"
(25.01.2007 - 14:46)  (jack)
"Kontakt"
(27.01.2007 - 17:34)  (Tomasz)
"Do wszystkich miłośników carvingu!!!!!"
(11.02.2007 - 17:15)  (Krzysztof Wierzba)
"podziekowanie za wiadomosc"
(08.04.2007 - 20:41)  (MARIUSZ WOLOWICZ)
"Historyczne spotkanie w Gdańsku"
(27.03.2007 - 08:20)  (Krzysztof Wierzba)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000