Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Forum ekspertów
Andrzej Zając - zarządza zamkami w Baranowie i Krasiczynie












Andrzej Zając jest Wicedyrektorem Departamentu Koordynacji, Pełnomocnikiem Zarządu Agencji Rozwoju Przemysłu  S.A d/s Oddziałów w Baranowie Sandomierskim i Krasiczynie.


























Rozmowę przeprowadził reporter portalu Gastrona.pl.








Zamki w Baranowie i Krasiczynie działają pod wspólnym szyldem Agencji Rozwoju Przemysłu. Jak dużo podobnych obiektów zrzesza Agencja i czy jest szansa, żeby wszystkie zamki czy pałace, w których istnieje działalność hotelarsko – gastronomiczna połączyć w jakieś stowarzyszenie albo organizację?





My jako Agencja Rozwoju Przemysłu mamy dwa takie obiekty, czyli Baranów i Krasiczyn,  tworzymy zaczątek takiej bazy pod hasłem Hotele Zamkowe ARP. W Polsce podobnych obiektów jest coraz więcej, od dużych zamków, pałaców po dwory, dworki zlokalizowane w różnych starych obiektach. Szansa na połączenie oczywiście istnieje, chociaż w Polsce z tymi tendencjami, żeby działać wspólnie jest trudno. Próby takie były już wcześniej podejmowane w ramach pomysłu pewnej firmy z Warszawy, która zainicjowała akcję pod hasłem „Wypoczynek w zabytkach”, ale niestety ten projekt upadł. My swój program realizujemy od roku 1996. Na początku był okres niezbędnych modernizacji i inwestycji, bo dzisiejsza baza hotelowo – gastronomiczna musi być bazą na odpowiednio wysokim poziomie. Teraz Krasiczyn i Baranów tworzą duet takich obiektów, które ze sobą współpracują i odnosimy już sukcesy, szczególnie jeśli chodzi o gastronomię.





Jakie korzyści dla obiektów zabytkowych o podobnym profilu jak Baranów  i Krasiczyn wypływałyby z przystąpienia do Agencji Rozwoju Przemysłu albo innego stowarzyszenia?





Z pewnością dawałoby to siłę wynikającą ze wspólnego działania, bo jest to stara prawda, że w grupie jest znaczne łatwiej. Głównie można by połączyć działania marketingowe, promocyjne i reklamowe i to właśnie jest przede wszystkim kierunkiem naszych działań. Ważna jest oczywiście wzajemna informacja np. jeśli gość odwiedzający restaurację, czy hotel w jakimś zakątku Polski trafia do obiektu, który współpracuje w sieci z innymi, będzie mógł dowiedzieć się, że są inne podobne obiekty i że istnieje taki kierunek wypoczynku w obiektach zabytkowych. Poza tym w Europie jest tendencja, by takie sieci powstawały m.in. dlatego oba hotele ARP, w Krasiczynie i Baranowie zostały w 2001 roku zaproszone do Europejskiego Stowarzyszenia Hoteli w Obiektach Zabytkowych i korzystamy poprzez to Stowarzyszenie z całej sieci dystrybucji. Otrzymujemy zamówienia na usługi. Dzięki członkostwu o nas wie się w całej Europie, funkcjonujemy na ich stronach internetowych, znajdują się tam także linki do naszych stron. Poza tym sam fakt przynależności do takiego Stowarzyszenia nobilituje, a myślę, że gdyby w Polsce podobną inicjatywę doprowadzić do szczęśliwego finału, z pewnością by to pomogło.





I pomogłoby to z pewnością także w promocji Polski na arenie międzynarodowej?





Oczywiście, mamy taki pomysł, aby wykorzystać naszą gastronomię, szczególnie staropolską do promowania naszej kultury w krajach Unii Europejskiej. Taką inicjatywę chcemy podjąć na forum ECHOR, do którego zamek w Baranowie i Krasiczynie należą. Szczególnie chcielibyśmy wymieniać doświadczenia z krajami UE w oparciu o obiekty zrzeszone w ECHOR, chodzi oczywiście o promocję naszej polskiej kuchni, naszej kultury. Oczywiście przy tego typu działaniach zawsze jest okazja by zaprezentować szerzej dany kraj, a nasze obiekty są wymarzonym miejscem by tego typu prezentacje i wymiany poglądów i doświadczeń mogły się odbywać, ponieważ one dają nam oparcie i poparcie w wiekach polskiej tradycji, historii i kultury.





W takim razie nie grozi nam globalizacja, ani „macdonaldyzacja”, bo zamki w Baranowie i Krasiczynie nas przed nią obronią?





Chcielibyśmy, aby tak było. Musimy bronić naszej polskiej kuchni, która jest bardzo dobra, bardzo atrakcyjna, ale jest kwestia podjęcia w tym kierunku akcji promocyjnych, być może nawet agresywnych, ale niestety dzisiaj bez tego typu działań żadne przedsięwzięcie nie może liczyć na sukces.





Z pewnością w promowaniu zamków w Baranowie i Krasiczynie pomogła wygrana panów Marka Łukasiewicz i Janusza Pyry, podczas II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Łodzi.





Oczywiście, bardzo się cieszymy z ich wygranej. Sukces ten jest efektem pewnego konsekwentnego realizowania planu podnoszenia poziomu świadczonych usług w zakresie gastronomii w naszych obiektach i to zwycięstwo utwierdza nas w przekonaniu, że jest to dobry kierunek, że warto stawiać na ludzi, szkolić ich, dlatego, że potem są tego widoczne efekty. Ta wygrana to również ogromne przeżycie dla samych zwycięzców, ponieważ utwierdzają się w przekonaniu, że mimo iż pracują w obiektach zabytkowych, nie znanych bardzo na rynku to potrafią wygrywać z najlepszymi. Oczywiście do naszego menu wprowadzimy elementy kuchni włoskiej, co zresztą było naszym pierwotnym założeniem bo kuchnia włoska cieszy się w Polsce dużą popularnością. Poza tym, tak Baranów, jak i Krasiczyn zostały zbudowane według projektu Włocha. Głównie chodzi tutaj o architekturę, a nie o kuchnie, ale z pewnością będzie to interesujące móc w takich obiektach, gdzie opowiada się o historycznych związkach z Italią zaproponować gościom włoskie dania w najlepszym wykonaniu mistrzów.





Ostatnio coraz większą popularność zdobywają spotkania handlowe w specjalnie do tego przystosowanych hotelach i restauracjach. Także państwa obiekty mają w swojej ofercie organizacje zjazdów i szkoleń.





Tak, bo nam nie chodzi tylko o turystę indywidualnego. Przede wszystkim takie obiekty jak np. Baranów postrzegane są coraz częściej przez organizatorów imprez o różnym charakterze, od konferencji, po promocje produktów i imprezy plenerowo targowe, które w naszych obiektach się znakomicie realizują, bowiem i otoczenie, i element architektury zabytkowej, i wspaniałe parki stwarzają odpowiedni klimat, zupełnie inny niż w nowoczesnym hotelu, w którym jest czasem kilkanaście sal, gdzie goście czują się czasami jak jedni z wielu. Tymczasem te wspaniałe, zabytkowe obiekty stwarzają atmosferę wyjątkowości, wyciszenia i klimatu. Właśnie w takich wnętrzach można realizować np.: tak jak w Baranowie „Biesiady staropolskie” i wygląda to zupełnie inaczej niż taka sama biesiada we wnętrzu supernowoczesnego hotelu. W Krasiczynie bardziej nastawiamy się na turystykę i wypoczynek dla klientów indywidualnych. Z dużym powodzeniem realizujemy tam duże imprezy plenerowe z uwagi na wspaniałą scenerię zamku, ogromny dziedziniec i piękny park. Oprócz koncertów organizujemy turnieje rycerskie, przepiękne pokazy ogni sztucznych i różne inne imprezy okolicznościowe jak np. imieniny u Anny w lipcu, czy wcześniej w czerwcu sobótki.





Życzymy Panu dalszych sukcesów i dziękujemy za rozmowę.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000