Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
03.05.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Pokazy mistrzów na zamku w Baranowie
Baranów Sandomierski, 31 stycznia 2002

patrz też: Wywiad z Andrzejem Zającem,
Pełnomocnikiem Zarządu ARP S.A.
d/s Oddziałów w Baranowie i Krasiczynie


Wspaniała atmosfera, wyśmienite potrawy i prawdziwie staropolski klimat. Tak krótko można podsumować spotkanie kulinarne na zamku w Baranowie Sandomierskim z udziałem zwycięzców i organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej, które odbyło się 31 stycznia 2002 r. Spotkanie jest owocem znajomości i przyjaźni zawartych podczas konkursu oraz chęci pogłębienia wiedzy na temat wspaniałości kuchni włoskiej – twierdzi Izabela Pawełek z Zamku w Baronowie Sandomierskim.

Imprezę otworzyła konferencja prasowa z udziałem mediów (TVP Rzeszów, Gastrona.pl, Papaja.pl, Radio Rzeszów, Radio Leliwa Tarnobrzeg, Radio Mielec, Dziennik Polski, Tygodnik Nadwiślański, Nowiny, Super Nowości, Sztafeta, Echo Dnia), oraz pokaz gotowania „na żywo” w wykonaniu Giancarlo Russo – szefa kuchni restauracji „Chianti” w Warszawie i zwycięzców II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej panów Marka Łukasiewicza (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim) i Janusza Pyry (Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie).

Luis Levano – Peruwiańczyk przebywający w Polsce od 30 lat, doradca kulinarny firmy „La Exotica” i jeden z głównych organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej pochwalił organizację całego konkursu i nowe zasady organizowania następnych, które zostały ustalone przez Polską Radę Kulinarną. Pan Levano podkreślił także sukces zwycięzców na tak prestiżowej imprezie i opowiedział o szczegółach nagrody, którą jest wyjazd panów Łukasiewicza i Pyry do włoskiej siedziby firmy „Barilla”, która była sponsorem II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej.


Na zdjęciu: Marek Łukasiewicz, Janusz Pyra. Luis Levano,
Waldemar Hołówka oraz Giancarlo Russo


Giancarlo Russo, jeden z głównych organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej po raz kolejny potwierdził swoje mistrzostwo przygotowują wyśmienite włoskie dania Salmone Fresco In Aceto Balsamico, Spaghetti Con Broccoli E Alici i Scaloppine Alle Melanzane. Panowie Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra popisali się swoimi kucharskimi umiejętnościami prezentując Spaghetti alla trapanese i Cima Ripiena, dania, które przyniosły im zwycięstwo w II Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Łodzi. Cały proces gotowania można było ze szczegółami obserwować, a kucharze chętnie odpowiadali na pytania nie do końca jednak zdradzając swoje tajemnice.

Po części oficjalnej i „pokazie mistrzów” zebrani goście zasiedli do odbywającej się w każdy czwartek Biesiady Staropolskiej w jednej z komnat restauracji baranowskiego zamku. Serwowano tradycyjne dania kuchni polskiej takie jak smalec ze skwarkami, łazanki z kapustą czy zraz zawijany z kaszą gryczaną. Przerwy między posiłkami umilała orkiestra oraz różnorodne konkursy, podczas których można było przywdziać prawdziwy rycerski hełm lub wcielić się (na chwilę oczywiście), w rolę średniowiecznego kata. Mogę jednak Państwa uspokoić, że głowę można było stracić nie od topora a tylko z nadmiaru wrażeń. Goście, którym za mało było atrakcji, mogli bawić się i tańczyć przy muzyce do późnego wieczora.

Zamek w Baranowie Sandomierskim to nie tylko jeden z najcenniejszych polskich zabytków i perła renesansowej architektury, ale także miejsce niepowtarzalnej atmosfery i wyszukanych rozkoszy kulinarnych. Obok tradycyjnej kuchni polskiej – jak zapewnia Andrzej Zając, wicedyrektor Departamentu Koordynacji i Pełnomocnik Zarządu ARP S.A. ds. Oddziałów w Baranowie Sandomierskim i Krasiczymie - w menu restauracji baranowskiego zamku na stałe pojawią się dania kuchni włoskiej.

Kolejną imprezą organizowana w Zamku w Baranowie jest Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej – I Edycja Dań Wielkanocnych. Więcej na temat tej imprezy mogą państwo znaleźć w tym miejscu.
 
Error : SELECT pictures_old.FILENAME, pic_categories.DIR_TITLE AS DIR1, pic_subcategories.DIR_TITLE AS DIR2 FROM pictures_old, pic_categories, pic_subcategories WHERE ID_PICTURE= AND pictures_old.CATEGORY_ID=pic_categories.ID_CATEGORY AND pictures_old.SUBCATEGORY_ID=pic_subcategories.ID_SUBCATEGORY