Lipsk 30.10 – 02.11.2005
Dziczyzna i ryby – kluczem do zwycięstwa Ruszył 7. Lipski Konkurs KucharzyRyba na przystawkę, dziczyzna jako danie główne, słodkości na deser – oto kulinarne wytyczne Lipskiego Konkursu Kucharzy, który odbędzie się już po raz siódmy w ramach targów GÄSTE 2005. W tej formie to jedyna taka zespołowa rywalizacja kucharzy w Niemczech. Dotychczasowe edycje prezentowały wysoki poziom zawodowy uczestników, jak również zaangażowanie i profesjonalizm organizatorów. Ponadto podwyższonej rangi konkursowi dodaje fakt uczestnictwa coraz większej liczby kucharzy z zagranicy, a tym samym nadaje mu miano konkursu międzynarodowego.
Do 31 sierpnia 2005 przyjmowane są zgłoszenia 3-osobowych drużyn kucharzy składających się z: szefa kuchni, młodszego kucharza oraz asystenta. Każdy zespół ma zadanie przygotować w formie pisemnej propozycję 3-daniowego menu dla 30 osób. Konieczne jest również dołączenie dokumentacji fotograficznej. Międzynarodowe jury złożone z wybitnych specjalistów wybierze 6 najlepszych pomysłów i zaprosi ich twórców do publicznej rywalizacji podczas targów GÄSTE w Lipsku.
„Również w tym roku duch współpracy stawiany jest na pierwszym miejscu” wyjaśnia Ulrike Lange, Kierownik Targów GÄSTE. „W szklanej kuchni, którą urządzamy specjalnie na potrzeby konkursu, przy jednym stole staną razem doświadczeni kucharze, jak i przyszli mistrzowie w tym fachu. Czy to szef kuchni, młody kucharz czy dopiero uczeń – każdy z nich podczas wspólnej rywalizacji będzie musiał dać z siebie wszystko, aby jego drużyna zwyciężyła w walce o Międzynarodową Lipską Nagrodę Kucharzy- dodaje Urlike Lange.
W tym roku w konkursowym menu królują ryby i dziczyzna. Do propozycji przystawki z ryb lub owoców morza, dobrać należy danie główne z dziczyzny lub dzikiego drobiu oraz pasujący do całości deser. Te same wskazówki dotyczą drugiego zadania konkursowego, a mianowicie przygotowania propozycji 2 ciepłych i dwóch zimnych przekąsek. Najlepszych sześć zespołów podczas targów "GÄSTE 2005" na oczach całej zebranej publiczności będzie wcielać swoje pomysły w czyn. Każda ekipa ma 5 godzin na przygotowanie trzydaniowego menu dla 30 osób. Szefowi drużyny przypadają ponadto fachowe wyjaśnienia i dobór właściwego wina. Przekąski przygotowywane są z kolei na 10 osób podczas kolejnej godziny konkursu. 1 listopada w przedostatni dzień trwania targów wybrani zostaną zdobywcy głównej nagrody. Zwycięska drużyna otrzyma 7.500 euro lub wyjazd szkoleniowy do Stanów Zjednoczonych o tej samej wartości. Pozostałym laureatom przekazane zostaną nagrody pieniężne w wysokości od 900 euro do 4.500 euro.
Mamy nadzieję, że Lipski Konkurs Kucharzy wzbudzi zainteresowanie wśród polskiej grupy specjalistów tej branży, którzy nie boją się nowych wyzwań, a wręcz przeciwnie postarają się jak najlepiej zaprezentować polską tradycję kulinarną na lipskich targach "GÄSTE".
Dzięki udziałowi w konkursie uczestnicy będą mogli wykazać się wysokimi umiejętnościami nie tylko zawodowymi, ale również kompozycyjnymi.
Zachęcamy wszystkich zainteresowanych przedstawicieli branży kucharskiej do stworzenia zespołów, które przyłączą się do rywalizacji o tak prestiżową nagrodę w tym konkursie i życzymy powodzenia podczas konkursowych zmagań.
Szczegółowych informacji o Lipskim Konkursie Kucharzy udziela:
Przedstawicielstwo Targów Lipskich w Polsce:
Polsko-Niemiecka Izba Przemysłowo-Handlowa
00-246 Warszawa, ul. Miodowa 14
e-mail: leipzigermesse@ihk.pl,
tel: (0 22) 531 06 52, 531 06 53
fax: (0 22) 531 06 50
www.targilipskie.pl
www.gaste.gastrona.pl |