13 czerwca laureaci eliminacji regionalnych spotkali się w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, aby w duchu kulinarnej rywalizacji walczyć o miejsce w finale konkursy Primerba Cup 2007.
Jak podkreślali sami uczestnicy, od samego początku panowała fantastyczna atmosfera, podgrzewana przez wierne grono fanów kibicujące startującym.
Po odprawie i wylosowaniu numerów startowych trzynastu półfinalistów rozpoczęło pracę. Ich zadaniem było przygotowanie 8 porcji dania konkursowego, według wcześniej nadesłanej receptury. Uczestnicy okazali się prawdziwymi profesjonalistami, pracowali zgodnie z regulaminem konkursu i wielką precyzją.
Dzięki temu żaden z nich nie przekroczył wyznaczonego czasu (1 godzina i 15 minut), co z kolei usprawniło bardzo pracę jury pod przewodnictwem Tomasza Szymańskiego – Executive Chefa z Bonduelle Polska. Wspierali go w ocenie jurorzy: Andrzej Nowakowski - Szef Kuchni z Hotelu Ikar z Poznania, Dariusz Gwiazda - Szef Kuchni z Hotelu City w Bydgoszczy, Michał Keil – Specjalista ds. gastronomii Qubus Management, Mirosław Jabłoński – Szef Kuchni Qubus Hotelu Kraków oraz Robert Poliński – Regionalny Doradca Kulinarny Unilever Foodsolutions.
Po kilkugodzinnej pracy jury ogłosiło finalistów, wyróżnionych za następujące dania:
Lesław Janiszewski z Restauracji „Sodexho Volvo” z Wrocławia, danie: „Pieczony łosoś norweski z duszonym czosnkiem i groszkiem cukrowym podany na emulsji bazylikowo – koperkowej”.
Janusz Wojtaszek z Hotelu Branicki, danie: „Kotleciki jagnięce z zapiekanym bakłażanem, pomidorami i serem riccotta w aromacie primerby prowansalskiej i pieczoną młodą cukinią ze świeżym tymiankiem”.
Szymon Juska z Hotelu System Premium w Poznaniu, danie: „Polędwica grande toro z grillowanymi ziemniakami, szparagami oraz sosem malinowym”.
Marcin Szukaj z Restauracji „Dolce Vita” z Bydgoszczy, danie: „Kotleciki jagnięce z krustą ziemniaczaną”.
Karol Łukomski z Restauracji Athina z Wrocławia, danie: „Comber jagnięcy w sosie z zielonego pieprzu z tortellini”.
Piotr Depta z Restauracji „Słowik” w Poniatowej, danie: „Trzech Muszkieterów – Comber jagnięcy z caprese na gorąco, drożdżowymi ziemniakami i sosem pistacjowym”.
Podsumowując konkurs przewodniczący jury zwrócił uwagę na jego wysoki i wciąż rosnący poziom. Podkreślił też, że już samo dotarcie do tego etapu – do półfinału, jest wygraną.
Każdy ze zwycięzców otrzymał w nagrodę od Unilever Foodsolutions profesjonalny bamix oraz książkę „Kuchnia francuska”, dodatkowo dla zwycięzców firma Eva – Tec ufundowała profesjonalny nóż firmy Dick. Natomiast osoby, które nie zakwalifikowały się do ścisłego finału, wyjechały z Poznania z całym kompletem noży firmy Dick.
Z laureatami spotkamy się 18 września 2007 r. podczas targów Polagra Food w Poznaniu na finale konkursu Primerba Cup, gdzie będą walczyli o atrakcyjne nagrody oraz miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2008. Pozostałym uczestnikom życzymy powodzenia w kolejnych edycjach konkursu.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|