Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
05.12.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Półfinały konkursu Kulinarnego Primerba Cup 2007

13 czerwca laureaci eliminacji regionalnych spotkali się w Centrum Kulinarnym Unilever Foodsolutions w Poznaniu, aby w duchu kulinarnej rywalizacji walczyć o miejsce w finale konkursy Primerba Cup 2007.

Jak podkreślali sami uczestnicy, od samego początku panowała fantastyczna atmosfera, podgrzewana przez wierne grono fanów kibicujące startującym.

Po odprawie i wylosowaniu numerów startowych trzynastu półfinalistów rozpoczęło pracę. Ich zadaniem było przygotowanie 8 porcji dania konkursowego, według wcześniej nadesłanej receptury. Uczestnicy okazali się prawdziwymi profesjonalistami, pracowali zgodnie z regulaminem konkursu i wielką precyzją.

Dzięki temu żaden z nich nie przekroczył wyznaczonego czasu (1 godzina i 15 minut), co z kolei usprawniło bardzo pracę jury pod przewodnictwem Tomasza Szymańskiego – Executive Chefa z Bonduelle Polska. Wspierali go w ocenie jurorzy: Andrzej Nowakowski - Szef Kuchni z Hotelu Ikar z Poznania, Dariusz Gwiazda - Szef Kuchni z Hotelu City w Bydgoszczy, Michał Keil – Specjalista ds. gastronomii Qubus Management, Mirosław Jabłoński – Szef Kuchni Qubus Hotelu Kraków oraz Robert Poliński – Regionalny Doradca Kulinarny Unilever Foodsolutions.

Po kilkugodzinnej pracy jury ogłosiło finalistów, wyróżnionych za następujące dania:

Lesław Janiszewski z Restauracji „Sodexho Volvo” z Wrocławia, danie: „Pieczony łosoś norweski z duszonym czosnkiem i groszkiem cukrowym podany na emulsji bazylikowo – koperkowej”.

Janusz Wojtaszek z Hotelu Branicki, danie: „Kotleciki jagnięce z zapiekanym bakłażanem, pomidorami i serem riccotta w aromacie primerby prowansalskiej i pieczoną młodą cukinią ze świeżym tymiankiem”.

Szymon Juska z Hotelu System Premium w Poznaniu, danie: „Polędwica grande toro z grillowanymi ziemniakami, szparagami oraz sosem malinowym”.

Marcin Szukaj z Restauracji „Dolce Vita” z Bydgoszczy, danie: „Kotleciki jagnięce z krustą ziemniaczaną”.

Karol Łukomski z Restauracji Athina z Wrocławia, danie: „Comber jagnięcy w sosie z zielonego pieprzu z tortellini”.

Piotr Depta z Restauracji „Słowik” w Poniatowej, danie: „Trzech Muszkieterów – Comber jagnięcy z caprese na gorąco, drożdżowymi ziemniakami i sosem pistacjowym”.

Podsumowując konkurs przewodniczący jury zwrócił uwagę na jego wysoki i wciąż rosnący poziom. Podkreślił też, że już samo dotarcie do tego etapu – do półfinału, jest wygraną.

Każdy ze zwycięzców otrzymał w nagrodę od Unilever Foodsolutions profesjonalny bamix oraz książkę „Kuchnia francuska”, dodatkowo dla zwycięzców firma Eva – Tec ufundowała profesjonalny nóż firmy Dick. Natomiast osoby, które nie zakwalifikowały się do ścisłego finału, wyjechały z Poznania z całym kompletem noży firmy Dick.

Z laureatami spotkamy się 18 września 2007 r. podczas targów Polagra Food w Poznaniu na finale konkursu Primerba Cup, gdzie będą walczyli o atrakcyjne nagrody oraz miejsce w finale Kulinarnego Pucharu Polski 2008. Pozostałym uczestnikom życzymy powodzenia w kolejnych edycjach konkursu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000