Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Restauracja Metamo...
Ponad 100 produktó...
Weekendowy wyjazd ...
Restauracja Trzeci...
Aranżacja w stopni...
Trzy nowe koncepty...
Letnie przysmaki w...
Marcelino chleb i ...
Włoskie specjały w...
Hotel Mikołajki - ...
Lato nie tylko w p...
Piekielne rewolucj...
Warszawska restaur...
Promocyjna oferta ...
Czas szparagów ...
Rozbrat 20 Top 5 d...
Podpisano umowę z ...
Sezon ogródkowy cz...
Kulinarne rarytasy...
Warsztaty kuchni J...
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Dora Metal
Hendi Polska
Winterhalter Gastronom...
Cryogen
Espiga
Robot - Coupe
007Gastro.pl
RATIONAL Sp. z o.o.
Convotherm
POSbistro
Artykuły spożywcze
Stówka
Menos
Secpol
Unilever Food Solution...
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Lemonia
Barry Callebaut
Raps Prowana
Oerlemans Foods Polska...
Astrades
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Oliwa z oliwek - właściwości zdrowotne

Zobaczcie Państwo

Historia oliwy

Oliwa a zdrowie

Praktyczne rady

Prezentujemy dalszy ciąg cyklu na temat właściwości oliwy z oliwek. W tym artykule przedstawiamy zdrowotnie właściwości oliwy oraz jej wszechstronne zastosowanie w każdej kuchni.

OLIWA A ZDROWIE

Oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN – z pierwszego tłoczenia jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, dostarczają energii, stanowią źródło substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. W ślad za badaniami medycznymi można stwierdzić, że nawet wysoki poziom LDL nie grozi wystąpieniem chorób układu sercowo- naczyniowego, jeśli jednocześnie współistnieje w organizmie odpowiednio wysokie stężenie HDL. I tu z pomocą przychodzi nam właśnie dieta Śródziemnomorska, której podstawowym składnikiem jest oliwa z oliwek.

Oliwa z oliwek zawiera także duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Stąd obserwuje się niższą zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy A, E, D, K. Pomaga przy stwardnieniu tętnic, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach a także zapobiega tworzeniu się wolnych rodników. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci. Przeciwdziała zakrzepom. Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę - doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi. Oliwa z oliwek nie zawiera soli, jest produktem bezglutenowym.

Dlatego PROFILAKTYCZNIE powinno się stosować codziennie jedną łyżkę stołową Oliwy z pierwszego tłoczenia na czczo. Oliwa z oliwek ma zbawienny wpływ na osoby palące papierosy, wypicie niewielkiej dawki oliwy lub płukanie oliwą jamy ustnej powoduje oczyszczenie z zalegających złogów nikotynowych.

Oliwa z oliwek daje doskonałe rezultaty stosowana jako kosmetyk. Smarowanie skóry oliwą Extra Virgin - surową nadaje jej zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w głąb. Szczególnie wspaniałe działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E naturalny antyutleniacz. Taki oliwkowy kompres powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę codziennie narażoną na działania niekorzystnych czynników atmosferycznych i stresu. W celu natłuszczenia skóry zaleca się ciepłe kąpiele z dodatkiem kilku łyżek oliwy. Jako domowy kosmetyk stosowany do kąpieli, maseczek, peelingu, substytut kremu daje wspaniałe rezultaty. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza.

Wszystko po to by dłużej utrzymać w dobrym zdrowiu nasze ciało. Gdy na półkach z kosmetykami piętrzą się cudowne odmładzające specyfiki (chemia), a hasło „ZDROWA ŻYWNOŚĆ” jest mottem nie jednej Pani domu – warto poszukać rozwiązań najprostszych – PRODUKTÓW żywnościowych, które zadbają o nasze zdrowie, urodę, zastąpią farmaceutyczne preparaty witaminowe i jednocześnie będą cieszyć najwybredniejszych smakoszy. Prawdziwe zdrowie i uroda jest codziennie w zasięgu naszej ręki, trzeba tylko umiejętnie po nie sięgnąć.

OLIWA W KAŻDEJ KUCHNI


Każda gospodyni powinna mieć w swojej kuchni oliwę z oliwek YBARRA. Błędem było by używanie oliwy jedynie do sałatek. Nadaje ona potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Doskonale podkreśla smak potraw smażonych, pieczonych i gotowanych. Nie wnika w głąb mięsa a powoduje jego chrupkość. Oliwa z oliwek jest wręcz niezbędna do potraw z ryżu czy spaghetti (inne makarony również), jako dodatek do owoców morza.

Oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura powoduje, bowiem krzepnięcie cieczy. Po wyjęciu z lodówki powraca do płynnej postaci nie tracąc na jakości. Zamknięta fabrycznie butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana trzy lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.

Można używać jej także do pieczenia i smażenia jako substytut masła i margaryny. Jeśli chcemy

użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia w pierwszej fazie podgrzewania), bowiem oliwa ta pali się w niższych niż inne oleje temperaturach (ma niższą temperaturę dymienia - wynosi ona 225°C). Jeśli zamierzamy użyć oliwy ponownie, należy po usmażeniu natychmiast odsączyć ją od reszty jedzenia i usunąć jego pozostałości, które mogą przyspieszyć proces utraty jakości. Oliwę możemy wykorzystywać ponownie do smażenia najwyżej 4-5 razy (zapachu smażenia pozbędziemy się wrzucając do oliwy świeży korzeń pietruszki lub dodając kilka kropli soku z cytryny). Najlepszą do smażenia będzie zwyczajna oliwa z oliwek rafinowana ,gdyż nie ma tak silnego aromatu jak oliwa Extra Virgin. Tym bardziej, że używanie surowej oliwy EXTRA VIRGIN do smażenia to raczej marnotrawstwo tak wspaniałej oliwy. Najlepiej dodawać ją do potraw przed samym ich podaniem na stół, aby maksymalnie ograniczyć utratę jej cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych.

Przeciętny Hiszpan spożywa około litra oliwy tygodniowo. Tak jak starannie dobiera się odpowiednie wino do posiłku, tak wytrawni mistrzowie kuchni śródziemnomorskiej zwracają baczną uwagę na walory smakowe i aromat oliwy używanej do konkretnych potraw. Ta sama sałatka skropiona oliwą o delikatnym owocowym smaku będzie zupełnie inna niż doprawiona oliwą z posmakiem migdałów czy suszonych owoców. Znawcy twierdzą, że do delikatnych potraw np. majonezów, ciast winno się użyć oliwę bardziej neutralną smakowo czyli mieszankę oliwy rafinowanej z oliwą surową znana handlowo jako OLIWA z oliwek. Do sosów sałatkowych, przyprawiania gotowanych ryb i warzyw najodpowiedniejsza będzie łagodna oliwa dziewicza EXTRA Virgin. Należy jej też używać do smażenia omletów, jajecznicy, duszenia grzybów, przyrządzania zup kremowych i ziemniaków puree. Doskonale smakuje mięso duszone, które przez kilka godzin obsypane przyprawami kruszało w oliwie. Oliwa z oliwek jest doskonałym dodatkiem do warzyw gotowanych na parze.

Tak naprawdę oliwa z oliwek ma zastosowanie wszechstronne, więc należy w pełni korzystać z jej walorów smakowych i odżywczych.
 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Dora Metal Stówka CTK Doram Winterhalter Gastronom Polska Hendi Polska Cryogen Espiga Menos Secpol Robot - Coupe 007Gastro.pl Unilever Food Solutions Reinex easyFairsŽ Poland Convotherm RATIONAL Sp. z o.o. Lemonia POSbistro Uzdrowisko Wysowa S.A. M&M Gastro Heute Service Barry Callebaut Kwintet Polska Steinberg Fondis Na Lunch Senso Gastro Manitowoc Foodservice Watersystem Tech - Prim
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000