Zarówno wykwintne danie jak i prosty, tradycyjny obiad zyskają dzięki apetycznemu sosowi. Umiejętnie przygotowany, pomaga podkreślić smak potrawy i pełni funkcję dekoracyjną. Śpiesząc z pomocą profesjonalistom Nestlé Foodservices wprowadza do swojej oferty Sos biały WINIARY: nowy sos delikatesowy o aksamitnej konsystencji, który może stanowić bazę wyjściową zarówno do podstawowych jak i wyszukanych sosów. Polecamy go również do stosowania jako zasmażka.
Sos biały WINIARY posiada bardzo szerokie zastosowanie. Poniższe przepisy prezentują jego szerokie możliwości: jako wykwintny dodatek do drobiu, ryb, pieczeni, mięs z grilla, zrazów, pulpetów i przekąsek.
Sos biały WINIARY dostępny jest w opakowaniu 800 g.
Nestlé FoodServices oferuje swoim partnerom nie tylko szeroką gamę produktów wysokiej jakości, ale również kompleksowy serwis i pełne doradztwo z zakresu ich wykorzystania. Nasi doradcy kulinarni chętnie spotkają się z Tobą by wymienić doświadczenia i zaproponować ciekawe przepisy i rozwiązania dla Twojej kuchni. SOS BIAŁY WINIARY – PRZEPISY Poleca: Jacek Świerk - Doradca Kulinarny Nestlé FoodServices
1. Sos z białym winem (Jedna porcja)
Składniki:- Sos biały WINIARY - 100 ml
- Czosnek - 20 g
- Wino białe - 20 ml
Przyprawy:- Natka pietruszki, czosnek, pieprz biały
Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać wino, natkę pietruszki i przyprawić. Sos doskonale komponuje się z drobiem i rybami.
2. Sos curry (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Śmietana - 50 ml
- Curry - 20 g
Przyprawy:Sposób wykonania: Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać śmietanę, przyprawę curry, doprawić do smaku. Sos curry podajemy do mięs pieczonych, mięs z grila oraz polędwiczek.
3. Sos cebulowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Zupa cebulowa MAGGI - 20 g
- Cebula - 70 g
- Białe wino - 20 ml
- Oliwa do smażenia
Przyprawy:- Jarzynka Premium Plus WINIARY
- Pieprz
Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, Podsmażyć pokrojoną cebulę w talarki na oleju, dodać troszkę wody. Zupę cebulową połączyć z sosem, zagotować,
dodać wino i przyprawy. Sos doskonale pasuje do do pieczeni, pulpetów i zrazów.
4. Sos chrzanowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Chrzan - 30 g
- Śmietana - 50 ml
Przyprawy:- Czosnek mielony
- Pieprz
- Jarzynka Premium Plus WINIARY
Sposób wykonaniaSos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać chrzan, śmietanę i przyprawić do smaku. Sos można podawać do ozorków, jajek gotowanych.
5. Sos czosnkowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Czosnek - 30 g
Przyprawy:- Natka pietruszki
- Czosnek
- wino białe
Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać wygnieciony czosnek przez praskę, przyprawić winem i przyprawami. Sos polecany jest do mięs grillowanych i pieczonych.
6. Sos jagodowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Dżem jagodowy - 30 g
Przyprawy:Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać dżem, przyprawić do smaku. Sos najlepiej pasuje do drobiu.
7. Sos koperkowo-cytrynowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Cytryna - 50 g
Przyprawy:- Koper
- Kurkuma
- Jarzynka Premium Plus WINIARY
- cukier
Sposób wykonaniaSos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać wyciśnięty sok z cytryny przyprawić do smaku przyprawami. Sos polecany jest do drobiu i ryb.
8. Sos zielony koperkowo-pietruszkowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Koper świeży - 15 g
- Natka pietruszki - 15 g
- Śmietana - 25 ml
Przyprawy:- Jarzynka Premium Plus WINIARY
- Czosnek świeży
- Pieprz biały
- Wino białe wytrawne
Sposób wykonania:Sos biały sporządzić wg receptury na opakowaniu. Zmiksować koper z natką pietruszki w małej ilości sosu, połączyć z pozostałym sosem, dodać śmietanę i przyprawy. Sos podajemy z mięsem zapiekanym z serem, ziemniakami i drobiem.
9. Sos migdałowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Migdały wiórka - 40 g
- Olej do smażenia
Przyprawy:Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, przypalić lekko wiórki migdałowe na patelni, połączyć z sosem, przyprawić do smaku. Sos doskonale pasuje do drobiu.
10. Sos musztardowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Musztarda - 50 g
- Śmietana - 30 ml
Przyprawy:Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać musztardę, śmietanę i przyprawy.
Rada: Podajemy do mięs pieczonych, jajek i warzyw gotowanych.
11. Sos pomidorowy (Jedna porcja)
Składniki: - Sos biały WINIARY - 100 ml
- Zupa pomidorowa Maggi - 20 g
- Pomidory suszone - 70 g
- Śmietana - 20 ml
Przyprawy:- Pieprz
- Jarzynka Premium Plus WINIARY
Sposób wykonania:Sos biały WINIARY przygotować wg receptury na opakowaniu, dodać Zupę pomidorową MAGGI, pomidory suszone, śmietanę i przyprawy. Sos polecany jest do drobiu i mięs grilowanych. |