Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
30 najlepszych restauracji dla biznesmena wg Businessman Magazaine

Businessman Magazine, poczytne czasopismo świata biznesu, przedstawił ranking najlepszych polskich restauracji w których atmosfera sprzyja załatwianiu interesów. „Kulinarna podróż po Polsce”, jak to określił na łamach swojego pisma, pozwoliła wyłonić 30 zwycięzców. Przy ocenianiu pod uwagę brane były kuchnia, obsługa, wnętrze oraz atmosfera
W pierwszej dziesiątce znalazły się restauracje takie jak Noma Residence w Promnicach, Splendido we Wrocławiu oraz Delicja w Obornikach Wielkopolskich.

30 najlepszych restauracji dla biznesmena wg Businessman Magazaine

1. Biblioteka (Warszawa) – inwestycja krakowskich restauratorów Likusów do których należą m.in. hotele Pod Różą i Copernicus
Nowoczesna i elegancka mieszcząca się w nowym gmachu Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego pozwala czuć się niemal jak w Centre Pompidou w Paryżu czy w odjazdowych, utrzymanych w klimacie nowych technologii wnętrzach restauracji na Manhattanie. Nie tylko wnętrze ściąga tu swoim interesującym wyglądem ale i karta menu. Wsród wielu pysznych dań można spróbować Carpaccio z gołąbka w miodzie z prawdziwkami, torcik szpinakowy z fondue serowym, zielone taglioni ze szparagami i langustynkami oraz przysmak z okonia morskiego w sosie z anyżówki. Polecany deser to kaprys z białej czekolady z sałatką z maracui. Obsługa w restauracji jest profesjonalna i niezwykle dyskretna. Czemu ta właśnie restauracja jest najlepsza dla biznesmena w 2001 r.? Ponieważ łączy ona umiejętnie „nowoczesność z wymogami niemal klasycznej elegancji”. i „nie ma w czołówce polskich restauracji miejsca, które miałoby podobny klimat” (cytat).

2. Tsarina (Warszawa)
Mieści się w piwnicy na Jezuickiej. Wchodząc tam „można śnić bajkę o Rosji z czasów Puszkina i Dostojewskiego”.
Właścicielka Tsariny jest pani Magda Gessler.
Słynne danie to zupa ucha którą podaje aż trzech kelnerów, ponadto można skosztować wyśmienite dania z ryb, zupy "Przysmak cara Aleksandra", będącej kompozycją zmiksowanego foie gras i dodatku kilku świeżych poziomek, pielmieni z których najbardziej wyrafinowane mają w środku całą świeżą ostrygę. Jest to kunsztowna restauracja ale jak to bywa z kunsztownymi restauracjami również kosztowna. Często spotykami tam gośćmi są czołowi polscy biznesmeni oraz politycy. O tym jak olśniewająca to restauracja świadczy zachwyt kanclerz Niemiec Gerhard Schroder i były sekretarz generalny NATO Javier Solana którzy w niej gościli.

3. Bristol Malinowa (Warszawa)
Restauracja o stuletniej już tradycji
Kuchnia w Malinowej, którą od niedawna „steruje” Laurent Vialle wcześniej gotujący w restauracji Le Royal Mansour Meridien, należącej do marokańskiej rodziny królewskiej, jest wybitnie autorska i jak to bywa w luksusowych restauracjach bardzo droga. Od początków istnienia aż do dziś słynie ona z wystawnych obiadów i bankietów. To tu w 1923 r. marszałek Józef Piłsudski ogłosił, że wycofuje się z życia politycznego. Sławnymi gośćmi restauracji Bristol Malinowa byli: lady Margaret Thatcher, prezydenci John F. Kennedy'ego i Richard Nixona oraz znakomity skrzypek Yehudi Menuhin.

4. Villa Hestia (Sopot)
Restauracja mieści się w zachwycającym urodą budynku pochodzącym z czasów świetności miasta. Goszczą w niej sławni politycy: szef Prokomu Ryszard Krauze oraz prezes Stoczni Gdynia Janusz Szlanta i biznesmeni z Warszawy: Zbigniew Niemczycki. Latem bankiety odbywają się w urokliwym ogrodzie. W restauracji przeważa Kuchnia europejska „z wyraźnym polskim piętnem” (cytat). Dania ściągające gości to pierogi i wspaniałe pasztety. oryginalny w smaku jesiotr z dodatkiem kawioru oraz placki ziemniaczane z łososiem i kawiorem. Któż oparłby się deserowi którym są lody na gorąco zapiekane w piecu.

5. Belvedere (Warszawa)
W restauracja Belvedere można zjeść coś wykwintnego w przyjemnej atmosferze. Kuchnia „w osobie francuskiego mistrza Fabrice’a Lecoin’a”, poleca ostrygi i homary, np. pieczony z młodymi porami i w sosie koralowym, oraz foie gras z korzennym jabłkowym strudlem i sosem calvados czy delikatna terina z koziego sera i grillowanych jarzyn. Restauracji odwiedzają prezydenci i członkowie oficjalnych delegacji, kanclerz Helmut Kohl który tu podejmował swoich gości prywatną kolacją, oraz czołówka polskiego biznesu.

6. Cyrano De Bergerac (Kraków)Wytworna i znakomita, oferuje Kuchnię francuską czyli marsylską zupę rybną bouillbaisse, tournedos ze smardzami, kompozycję z turbota, sandacza i łososia upieczonych w ziołach a w szczególności poleca foie gras z kaczki na ciepło z wyrafinowaną kompozycją sosu miodowo-cytrynowego oraz płatkami pieczonych jabłek.

Do dania można wybrać sobie wino które z pewnością znajdzie się w piwniczce restauracyjnej.
Również i tu gościł Javier Solana ale i diwa operowa Barbara Hendricks miała przyjemność poznać talent kucharski szefa Kuchni.


 
 [ 1 ]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


"Nieelegancko w Belvedere"
(19.09.2007 - 16:08)  (Anna)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000