W dniu 16.11.2016 miało miejsce oficjalne otwarcie pierwszej Indonezyjskie restauracji w Warszawie. Restauracja o nazwie Warung Jakarta nawiązuje konceptem do indonezyjskich ulic. Prosta i krótka karta oferuje wybór dań z kurczaka, wołowiny, krewetek oraz wegańskich. Można spróbować również nietypowych deserów jak naleśnik z liściem pandan czy wody prosto z kokosa.
Na imprezie lokal wypełnili ludzie ze świata dyplomacji, mediów, biznesu oraz rozrywki. Powitalne mowy wygłosił Ambasador Indonezji Peter Frans Gontha, Ambasador Holandii van Dartel oraz właściciel restauracji Mateusz Rybiński.
– Moja droga do otwarcia tej restauracji była długa i wyboista.
Pomysł jej założenia zrodził się w mojej głowie już przed siedmiu laty, kiedy po raz pierwszy pojechałem do Indonezji. Gdy wróciłem do tego, aby popracować w firmie gastronomicznej i zgłębić tajniki tamtejszej kuchni, poznałem moich obecnych współpracowników Yudhi i Marieo – opowiadał Rybiński, wyrażając wdzięczność Ambasadzie za wsparcie.
Zaprezentowane dania wzbudziły ciekawość i zachwyt uczestników imprezy. Można było spróbować m.in. sztandarowe indonezyjskie dania takie jak zupa Soto Ayam czy pożywny indonezyjski rosół z kurkumą makaronem sojowym, kurczakiem i warzywami oraz Rendang, czyli indonezyjski gulasz wołowy. Całość świetnie osłodził bardzo ciekawy deser Angsle, czyli tapioka, czarny ryż kleisty i owoc chlebowca zalane wywarem z mleka kokosowego z cynamonem.
Warung Jakarta to z pewnością powiew świeżości z Indonezji na gastronomicznej mapie stolicy. Idealne miejsce zarówno na lunch czy wieczorną kolację przy winie, czy spotkanie ze znajomymi przy piwie indonezyjskim Bintang.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.