Wraz z nadejściem wiosny Restauracja Monopol i Restauracja Galicya wprowadzają do swojego menu dania kuchni wegańskiej. Osoby, które w swojej diecie uwzględniają tylko produkty pochodzenia roślinnego, będą mogły spróbować takich specjałów jak club sandwich z grillowanymi warzywami i pastą humus, flaki z boczniaka czy falafel z ciecierzycy.
Zdrowo, lekko, wegańsko
Krakowskie hotele Best Western Kraków Old Town i Best Western Galicya postanowiły wyjść naprzeciw oczekiwaniom wegetarian oraz wegan i urozmaicić swoje menu bezmięsnymi daniami. Co niezwykle istotne, ich restauracje nie będą serwowały wyłącznie wegańskich sałatek czy przystawek, ale pełnowartościowe posiłki. Będą one skomponowane przede wszystkim ze świeżych warzyw i produktów bogatych w ważne składniki odżywcze. Dzięki temu każdy gość restauracji, który zrezygnował z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, będzie mógł u nas zjeść zdrowe, lekkostrawne i zapewniające niezbędną ilość energii danie – mówi Sabina Anielska, manager restauracji Monopol Hotelu Best Western Kraków Old Town.
Club sandwich i falafel z ciecierzycy
Listę wegańskich specjałów otwiera club sandwich, klasyk serwowany w hotelach od ponad 100 lat . To grillowana papryka, cukinia, bakłażan, pomidor i pasta humus podane na pełnoziarnistym chlebie przygotowanym na naturalnym zakwasie. W karcie nie zabraknie również smakowitych wariacji na temat soi. Spaghetti bolognese z soją, sosem pomidorowym i tartym serem podane na świeżej rukoli to lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej wersji potrawy. Chrupiące kotleciki sojowe z jarmużem, pomidorami cherry oraz kaszą kuskus z warzywami to z kolei idealna propozycja dla osób dbających o sylwetkę.
Warto podkreślić, że niektóre potrawy zostały skomponowane w taki sposób, że przypominają oparte na mięsie dania kuchni tradycyjnej. Przypominają, bo produkty pochodzenia zwierzęcego są z nich oczywiście całkowicie wykluczone. Najlepszym przykładem są flaki z boczniaków z marynowanym imbirem i warzywami czy falafel z ciecierzycy na liściach szpinaku z pomidorowym dipem i risotto z pęczaku.
Wegańskie dania, które pojawią się w kartach restauracji Monopol i Galicya to propozycja nie tylko dla osób, które nie jedzą mięsa, ale również dla wszystkich szukających nowych smaków i zaskakujących połączeń.
Dla tradycjonalistów
W nowym menu nie zabraknie oczywiście dań mięsnych i tradycyjnych, takich jak żurek po krakowsku z białą kiełbasą, pierogi ruskie, kotlet schabowy z kością podany z kapustą duszoną z boczkiem czy stek z polędwicy wołowej w sosie z zielonego pieprzu na gratin z batatów z grillowaną cukinią i młodą marchewką. Coś dla siebie znajdą również miłośnicy ryb i makaronów.
Wegańskich dań będzie można spróbować w restauracjach hoteli Best Western Kraków Old Town i Best Western Galicya. Pierwszy z nich położony jest w samym sercu Krakowa, dzięki czemu jego goście zawsze znajdują się w centrum wydarzeń. Drugi to miejsce, które szczególnie chętnie wybierają rodziny z dziećmi oraz klienci biznesowi.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.