Od kilku tygodni trwają kontrole restauracji, barów i punktów gastronomicznych, a także sklepów znajdujących się w Gdańsku (w tym również na stadionie Arena Gdańsk, na terenie Fan Camp i w Strefie Kibica). Urzędnicy sprawdzają między innymi produkcję żywności oraz warunki jej przechowywania. W ten sposób chcą zminimalizować możliwość zatruć pokarmowych.
Szacując, że przez Trójmiasto przewinie się w trakcie mistrzostw około 200 tysięcy osób, takie choroby jak grypa, infekcja grypopodobna, wirus HCV mogą stanowić realne niebezpieczeństwo epidemiologiczne.
Pomorski Sanepid wraz z powiatowym stworzyły sztab, którego dyżury będą się odbywały w siedzibie Powiatowej Stacji Sanepidu przy ul. Wałowej w Gdańsku. Podczas czterech meczowych dni, będzie on dyżurował 24 godziny na dobę, w pozostałe dni dyżury będą krótsze. Urzędnicy będą w stałej łączności ze szpitalami i przychodniami, i będą zbierali informacje o ewentualnych przypadkach chorób zakaźnych oraz zatruć pokarmowych. Codziennie o 2 w nocy raporty będą wysyłane do Głównego Inspektora Sanitarnego oraz ministerstwa zdrowia. Laboratorium będzie badać na bieżąco pobrane w razie jakichkolwiek podejrzeć próbki.
Pracownicy Sanepidu przeprowadzają kontrole również w hotelach, placówkach służby zdrowia, punktach medycznych, na dworcach kolejowych i autobusowych, w toaletach publicznych (dotychczas żadnej z nich nie zamknięto z powodu złych warunków sanitarnych) oraz na stacjach paliw. Pola namiotowe i biwakowe również zostaną wzięte pod lupę.
Sanepid będzie także przeprowadzał kontrole standardowe, niezależne od mistrzostw, to znaczy sprawdzi jakość wody do spożycia oraz wody z basenów kąpielowych i kąpielisk.
Źródło: tur-info.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.