Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
12.10.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Tłusty czwartek po wegańsku w cukierni Starowicz


Czy można usmażyć pączka wyłącznie na bazie składników roślinnych? Na pewno. Czy będzie tak samo dobry jak tradycyjne pączki? Jak najbardziej – przekonują dziś cukiernicy. Zmian w roślinnym kierunku oczekują od nich klienci, a przedsiębiorcy wychodzą im naprzeciw.

Jednym z nich jest Wojciech Starowicz, z inicjatywy którego istniejąca od 70 lat krakowska Cukiernia Starowicz będzie w tegoroczny tłusty czwartek sprzedawać przede wszystkim roślinne pączki.
 


Odkąd w naszej tradycyjnej cukierni wprowadziliśmy wegańskie słodkości, udało nam się ograniczyć zużycie surowców pochodzenia zwierzęcego o 30%. To chyba całkiem dobra wiadomość dla środowiska – uśmiecha się Starowicz. Jego klienci się zgadzają. – Chyba nikt z naszych stałych klientów nie oprotestował wiadomości, że w tym roku na tłusty czwartek będziemy sprzedawać głównie wegańskie pączki. Wręcz przeciwnie, przybyło nam wielu nowych, fajnych klientów.
 


Rzeczywiście, według analityków z firmy Mintel aż 54% Polaków uważa, że produkty roślinne są bardziej przyjazne środowisku niż mięso i nabiał. Nic więc dziwnego, że nawet jeśli roślinne pączki pozostają na razie bardziej ciekawostką niż oczywistością, to budzą wyłącznie pozytywne emocje. Przede wszystkim chodzi jednak o smak.

Cukiernia Starowicz od dłuższego czasu pokazuje, że roślinne odpowiedniki tradycyjnych wyrobów cukierniczych mogą zaskakiwać zarówno smakiem, jak i delikatnością i puszystością – mówi Ida Tymińska z kampanii RoślinnieJemy – Bardzosię cieszymy, że cukiernia dostrzega potencjał w wyrobach roślinnych i mamy nadzieję na to, że kolejne lokale wezmą z niej przykład – dodaje Tymińska.
 

Tegoroczny tłusty czwartek odbywa się w cieniu globalnej pandemii. Jednak to właśnie ciężkie czasy potrafią rodzić szczególnie dużo innowacji, co w tym i w ubiegłym roku udowodnił niejeden przedsiębiorca z branży gastronomicznej, błyskawicznie przystosowując się chociażby do serwowania dań na wynos. Warto też wspomnieć, że wybuch pandemii sprawił, że 20% Polaków postrzega dietę roślinną jako bardziej atrakcyjną (Mintel 2020).

Wprowadzenie wegańskich produktów, w tym pączków, pokazało nam, że nawet odwieczne cukiernictwo można w dużej mierze oprzeć o surowce pochodzenia wyłącznie roślinnego. To chyba najlepszy powód, dla którego warto wprowadzić wegańskie pączki w okresie karnawału, czyli w czasie, w którym sprzedaje się ich zdecydowanie najwięcej – mówi Starowicz.
 
zdjęcia - Ola Otko

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000