Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Prezentujemy obiekty
Smaki Benihany


Myśląc kuchnia japońska najczęściej kojarzymy ją z sushi. Nigiri, futomami, czy hosomaki są znane na całym świecie, jednoznacznie nawiązują do smaków tej azjatyckiej wyspy. Kulinarna mapa Japonii jest bardzo różnorodna. To nie tylko różne rodzaje sushi, to cały wachlarz potraw, niesamowitych smaków, połączeń i aromatów.

Na wyspie kwitnącej wiśni bardzo charakterystycznym typem dań są Robatayaki – w skrócie Robata, która jest równie znana, jak sushi. Jest to specjalna metoda przygotowania japońskich potraw, polegająca na pieczeniu produktów nabitych na szpikulce nad rozżarzonym węglem. W Benihanie Robatayaki to kilkanaście, różnorodnych dań. W karcie znalazły się między innymi: szparagi z sosem imbirowym, papryczka jalapeno z solą morską, czy łosoś marynowany w sosie miodowym. Metodą robatayaki w Benihanie przygotowane są także przegrzebki, dorada, jak również kotleciki z jagnięciny. Akcentem podkreślającym smak potraw są sosy, najczęściej wykonane z aromatycznego, rozgrzwającego imbiru, miodu, czy też musztardy.

Na początek każdego posiłku w Japonii podawana jest zupa – charakterystyczne miso, lub esencjonalna zupa cebulowa. Taki wybór dostają także goście w Benihanie zamawiając zestaw przy stole teppanyaki. Wśród zup królem jest aromatyczna Osaka Ramen. To kolejna propozycja szefów kuchni na początek japońskiej uczty. Zupa pochodzi ze środkowej części Japonii i charakteryzuje się pikantną wołowiną, kamaboko, noodlami oraz kiełkami fasoli, smaku dodają grzyby shitake, jajko, a także glony. To obowiązkowa pozycja dla osób preferujących ostre smaki i bardzo pożywne dania.

Kulinarną mapę Japonii określają także teppanyaki. Nazwa pochodzi od słowa teppan – oznaczającego specjalną płytę, wykonaną z żelaza, a także yaki – określające sposób przyrządzania potraw – czyli grillowanie. Na tej specjalnej płycie od ponad 200 lat Japończycy grillują produkty i przygotowują wyjątkowe dania. Na teppanach powstają bardzo zdrowe potrawy. Japończycy na teppanach grillują ryż, warzywa – takie jak cukinia, cebula, czy pieczarki, mięso – wołowinę, kurczaka, jak również jagnięcinę oraz owoce morza. Spotkanie przy teppanyaki to nie tylko zdrowe, aromatyczne jedzenie, to także kulinarne show. Szefowie kuchni gotujący przy teppanyaki tworzą niesamowitą atmosferę, żartując, żonglując produktami a także przygotowując kulinarne sztuczki.

Poznając smaki Japonii nie sposób nie poznać dań z ryżem i makaronem udon. Noodle, czyli japoński makaron skomponowany jest z wołowiną, kurczakiem, a także krewetkami, obowiązkowo podawany jest z wodorostami i nadającą aromat cebulą. Dla wegetarian przygotowana jest także wersja z tofu i warzywami.

Japońska kuchnia to także wyjątkowe sałatki ze świeżych warzyw i owoców z pikantnymi dressingami. W menu Benihany znalazła się świetnie skomponowana sałatka Keiko Aioki Salad – składająca się z soczystego mango, ananasa i avokado podanego z krewetkami i pikantnym, kremowym sosem. Sekret kuchni Japońskiej tkwi w wyjątkowych połączeniach smaków – pikantnych aromatów ze słodką nutą potraw, genialnych, świeżych soczystych produktach, a także w niespotykanym sposobie przyrządzania dań – takim jak teppanyaki, czy robatayaki.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000