Jeszcze 5 lat temu trudno było w Polsce znaleźć dania wysokiej kuchni. Dziś coraz więcej osób interesuje się kulinariami i szuka niezapomnianych smaków. Rozbrat 20 – warszawska renomowana restauracja, z okazji swoich 5. urodzin, zrobiła analizę zamówień blisko 250 tysięcy gości, którzy odwiedzili lokal i przygotowała zestawienie wykwintnych dań, jakie najczęściej zamawiano.
– Przez ostatnie 5 lat, od kiedy istnieje Rozbrat 20, kulinarny gust Polaków bardzo się zmienił. W tym czasie mieliśmy okazję gościć ponad 250 tysięcy osób i na podstawie ich zamówień pokusiliśmy się o przygotowanie autorskiego zestawienia TOP 5 dań wykwintnej kuchni. Byliśmy ciekawi, jakie dania zrobiły na naszych klientach największe wrażenie - mówi właścicielka Rozbrat 20 - Monika Pęcikiewicz. I dodaje: Jako, że stosujemy bardzo krótką, sezonową kartę, nasze menu regularnie się zmienia i bardzo rzadko powtarzamy dania, obliczyliśmy, że przez 5 lat zaprezentowaliśmy ponad 200 różnych potraw!
Wśród prestiżowego TOP 5 znalazły się następujące dania:
- Wytrawny tatar przygotowany z surowych, drobno siekanych małży św. Jakuba z galaretką z marakui i ogórka.
- Sandacz pieczony w klarowanym maśle, z aksamitnym créme brûlée z koziego sera.
- Parowany okoń z sałatką z warzyw (z zielonymi i białymi szparagami, groszkiem cukrowym, bobem i lekko skarmelizowanym zielonym jabłkiem) z naparem ziołowym na trybuli, koprze włoskim, imbirze, kolendrze i młodym tymianku.
- Perliczka confit w palonym maśle z klasycznym puree ziemniaczanym i puddingiem cytrynowym.
- Sezonowana polędwica Angus w sosie z palonego masła z terriną z bakłażana i karmelizowanymi szalotkami.
Dania zasługujące na miano Haute cuisine muszą spełniać wiele warunków. Są to potrawy nie tylko pieczołowicie przyrządzone według oryginalnej, autorskiej receptury, z najlepszej jakości, świeżych i często rzadko spotykanych składników, ale także zaprezentowane w niezwykle apetyczny i zaskakujący sposób. W restauracjach specjalizujących się w wysokiej kuchni, które w Warszawie reprezentuje Rozbrat 20, dużą rolę odgrywa bogata karta win oraz wysoko wykwalifikowana obsługa, która potrafi doradzić, jaki trunek najlepiej będzie komponował się z zamówionymi potrawami i wydobędzie z nich pełnię smaku.
ROZBRAT 20 - Bogactwo światowej kuchni w sercu Warszawy. Jeden z najbardziej zielonych zakątków w centrum Warszawy to powstała w XIX wieku, u podnóża skarpy wiślanej, ulica Rozbrat. Tu, pod nr 20, mieści się renomowana restauracja, zwana potocznie R20, która przywołuje klimat berlińskiego śniadania, londyńskiego lunchu, warszawskiego podwieczorku i paryskiej kolacji. W nowoczesnym wnętrzu można odnaleźć tradycyjne smaki wielkich miast. Z przyjemnością przeczytać poranną gazetę przy świeżo zaparzonej kawie, spotkać się na lunchu, a także zjeść romantyczną kolację we dwoje. Menu jest proste i krótkie, dania mają charakter sezonowy, dlatego karta często się zmienia. Króluje tu kuchnia europejska z przewagą dań znad Sekwany. Restauracja serwuje również śniadania, weekendowe brunche oraz jest przygotowana na specjalne zamówienia spoza karty. Oprócz znakomitego jedzenia warta uwagi jest również karta win. W Rozbrat 20 połączenie eleganckiego wystroju, nieformalnej atmosfery i wyśmienitej, niekonwencjonalnej kuchni podbiło serca stołecznej socjety. Rozbrat 20 został Knajpą Roku 2009, a właścicielka Monika Pęcikiewicz i szef kuchni Łukasz Guziński, który szkolił się u sław takich jak Anne-Sophie Pic czy Mauro Colagreco, nie ustają w kulinarnych poszukiwaniach, za co restauracja została w 2014 roku, już po raz trzeci z rzędu, uhonorowana dwoma kompletami sztućców słynnego przewodnika Michelin.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|